Apple'dan Botlara Karşı Yeni Bir Sistem Duyurusu

Apple, son yıllarda internette gittikçe yayılan sahte kullanıcılara karşı yeni bir önlem geliştiriyor. Yeni sistem, bir kullanıcı hesabı açıldığında bot olup olmadığını belirleyebilecek.


Apple, gizlice yeni mobil, masaüstü ve internet servisi hesabı açmaya çalışan botlara karşı yeni bir önlem geliştiriyor. Firmanın Gerçek Kullanıcı Göstergesi adlı bu aracı, hesap açıldığı anda bot olup olmadığını tespit edebilecek.

WWDC’de firmanın gerçekleştirdiği Platforms State of the Union adlı etkinlikte duyurulan özellik, botlarda insanlardan daha tutarlı olan bazı özellikleri inceleyecek. Daha sonra da uygulama geliştiriciyi durumdan haberdar edecek. Böylece uygulama geliştiriciler botlarla mücadele edebilecek.

Etkinlikte konuşan Apple sözcüsü, cihaz üzerindeki bilgiyi kullanarak cihazın normal şekilde hareket edip etmediğinin belirleneceğini söyledi. Cihazlar, Apple’a özel bilgileri göndermeden bir değer oluşturuyor. Bu bilgiler ve elde edilen değer göre kullanıcının gerçek mi bot mu olduğu belli olabiliyor.

Apple’ın bu değeri nasıl ortaya çıkardığı bilinmiyor, özellikle de girilen bilgileri çapraz olarak sorgulamadığını göz önüne aldığımızda iş iyice içinden çıkılmaz hale geliyor. Yine de birkaç ihtimal var. Cihaz, belli alanların ne kadar hızlı doldurulduğuna, email doğrulama hızına ya da doldurulan alanlardaki bilgilere göre bu konuda değerlendirme yapabilir.

Tam olarak nasıl çalıştığından bağımsız olarak yeni özellik, internet üzerinde gezen ve sahte hesaplar açan botlara karşı önemli bir avantaj sağlayabilir. Şüpheli ya da sahte işlemleri belirlemekte başarılı olması durumunda bu özelliğin internetin dört bir yanına yayılabilmesi de mümkün. CAPTCHA’lar hali hazırda geliştikçe gelişiyor. Yapay zeka geliştikçe botlara karşı daha başarılı bir mücadele ortaya çıkıyor.

Botlar, internetin ekonomisine ciddi zararlar veriyor. Gerçek insanlar ile botların aktiviteleri karıştıkça reklamlar verimsiz hale geliyor, erişim sayıları ve göstergeler anlamsız hale geliyor.

Facebook, Twitter gibi sosyal medya siteleri şimdiden kendi yapay zekalarını oluşturmuş durumda. Bu yapay zekalar gün geçtikçe daha da iyi hale geliyor. Yine de botların sayıları gittikçe artıyor. Facebook, geçen üç ayda 2.2 milyar sahte hesabı engellediğini duyurmuştu. Sayısı sürekli olarak artan botlar, hem analiz yapmayı hem de internet reklam hizmetlerini verimli kullanmayı zorlaştırıyor.

Apple’ın yeni özelliğinin bu noktada önemli bir başarı sağlayıp sağlamayacağı şu anda bilinmiyor. Firma, özelliğin sadece iOS uygulamaları için değil, watchOS, tvOS, tvOS one, macOS ve internet için de kullanılabilir hale getirecek.




Oppo Realme X, "Sarımsak" ve "Soğan" Modelleriyle Geliyor
Oppo Realme X, "Sarımsak" ve "Soğan" Modelleriyle Geliyor

Oppo, orta segment telefonu Realme X için ekstra olarak iki adet özel model tasarladı. ...

Müthiş 'İşlevsiz' 10 İnternet Sitesi
Müthiş 'İşlevsiz' 10 İnternet Sitesi

İşyerinde canınız mı sıkıldı? İnsanları trollemek mi istiyorsunuz? Sohbet bir yere gitmiyor diye eğlenceli bir şeyler yapmak mı istiyorsunuz. Öyleyse bu işlevsiz, garip, sinir bozucu...

Apple Glass, Ortam Işığına Göre Ayarlanan Lenslere Sahip Olabilir 2020
Apple Glass, Ortam Işığına Göre Ayarlanan Lenslere Sahip Olabilir 2020

Uzun müddettir söylentilere konu olan Apple Glass , başka bir patent müracaatında görüldü. Bu sefer şirketin AR akıllı gözlüklerinin ortam ışığına göre ayarlanabilen lenslerle...