Playstation markası, oyunculuğun son 25 yılına damga vurmuş, hatta değiştirmiş bir olgu haline geldi. Oyun oynayarak geçirilen onca saat, galibiyet sevinçleri, mağlubiyet hüzünleri çoğu oyuncunun asla unutamayacağı bir yere sahip.
İşte oyuncuların hayatında böyle bir yere sahip olan efsane konsol, Playstation 5 ile birlikte yepyeni anılara ev sahipliği yapmaya geliyor. Geliyor gelmesine ama oyuncuları neler bekliyor? Ne gibi yenilikler var? Playstation 5 ne zaman çıkacak? Tüm bunlara cevap verdiğimiz bir yazı hazırladık.
Evet, böyle bakılınca gayet güzel görünüyor. Ancak ayrıntıya inildiği zaman daha da güzel olma ihtimali kalp hızını arttırıyor. İlk olarak eski nesil oyunlarla uyumlu olacak olması çok büyük bir artı. Yani Playstation 5 almak için Playstation 4’ünü satmak isteyenlerin eski oyunlarını bitirmek için beklemeleri gerekmeyecek.
Sanal gerçeklik tarafında ise hali hazırda mevcut olan VR seti ile uyumluluk korunuyor. Ancak kablosuz PSVR 2 tarzında bir ürün çıkacağı da söylentiler arasında. PS5 mimarı olarak geçen Mark Cerny, bu aşamada VR stratejileriyle alakalı ser verip sır vermiyor. Ancak VR teknolojisinin kendileri için epey önemli olduğunu da vurgulamayı ihmal etmiyor.
Bir oyun konsolu olarak, ışın izleme desteği sunacak olması şaşırtmayabilir. Ancak bunun oyun deneyimine katkısı oldukça olumlu olacak. Bir diğer olumlu etki, kulaklıkla oyun oynamayı sevenler için kullanılan yeni ses yongası olacak. Ancak en büyük yeniliklerden bir tanesi, Marvel’s Spider-Man testinde yükleme ekranındaki bekleme süresini tamı tamına 18 kat düşürmeyi başaran SSD olacak.
İlk olarak şunu söyleyelim. “Dualshock 5” henüz resmîleşmiş bir isim değil. Ancak Sony’nin geçmişteki isimlendirme stratejisine bakacak olursak yeni kontrolcüsünün isminin Dualshock 5 olacağını söylemek şimdilik en mantıklı tahmin. Peki ismi belli olmayan bu kontrolcüde kullanıcıları ne gibi yenilikler bekliyor?
Öncelikle arka tarafta bulunan L2 ve R2 isimli tetik tuşlarının uyarlanabilir olacağını söyleyelim. Uyarlanabilir olmasının faydası şu olacak: Oyun yapımcıları tetik tuşlarının dirençlerini farklı seviyelerde düzenleyebilecek. Yani oyunda bir ok atarken, yay gerildikçe L2 tuşuna uygulanması gereken güç artarken, oku bıraktığınız zaman tuşun gösterdiği direnç azalabilecek.
Bir diğer geliştirme, kontrolcünün titreşim kalitesini hedef alıyor. Gelişmiş bir titreşim teknolojisi sayesinde, çimen zeminde, kum zeminde ya da düz bir yolda araba sürmenin kontrolcüye etkisi birbirinden farklı olacak. Daha uzun bir batarya ömrüne, USB Type-C türünde bir girişe ve geliştirilmiş hoparlörlere sahip olan Dualshock 5, test edenlerin söylediğine göre Dualshock 4’ten görünüş olarak çok farklı olmayacak.
Yukarıda gördüğünüz fotoğraf, bundan aylar öncesinde yaşanan bir sızıntıya ait. Sony, hazırladığı her yeni Playstation için geliştiricilere göndereceği bir sürüm hazırlar. Yaşanan sızıntı ise, fotoğrafta görünen kutunun aslında Playstation 5 için hazırlanan geliştirici sürümü olduğu yönünde.
Kutunun önünde duran kontrolcünün ise yeni nesil Dualshock olduğu iddiaları bir dönem interneti kasıp kavurmuştu. Fotoğrafta göründüğü gibi, Dualshock 5’in dokunmatik yüzey yerine bir nevî dokunmatik ekrana sahip olması bekleniyor. Tasarım yönünde Dualshock 4’ten daha köşeli bir yaklaşım izlenmesi de bizce oldukça şık durmuş.
Ancak bu sızıntı gerçeği yansıtıyor olsa bile, Sony’nin geliştiricilere yolladığı sürümle satışa çıkardığı sürüm arasında küçük de olsa farklılıklar olacağını söylemekte fayda var. Bu farklılıklar geçmişte geliştirme amaçlı oldu. Bu sefer ne gibi değişiklikler olacağını konsol satışa çıktığı zaman göreceğiz.
En büyük merak konularından biri her zamanki gibi çıkış tarihi. Bu konuda yapılan resmî açıklama, Playstation 5’in 2020’nin Ekim ve Aralık ayları arasında çıkacağı yönünde. Ancak ne yazık ki henüz Sony tarafından açıklanan daha net bir tarih mevcut değil.
Peki Türkiye’de Sony garantili olarak çıkması için ne kadar beklemek gerekecek? 15 Kasım 2013 tarihinde çıkış yapan Playstation 4, Türkiye marketine bundan 1 ay sonra, 13 Aralık 2013’te giriş yapmıştı. Muhtemelen Playstation 5 için bu süreden bile az beklememiz yetecek.
Playstation 5 için Sony tarafından yapılmış net bir ücret açıklaması yok. Ancak bu geçmişten hareketle yapılan tahminlerin doğruluk payına gölge düşürmüyor. Tahminlerin geneli 499 doları işaret ediyor. Biz de bu fiyat üzerinden Türkiye pazarı için vergiler ve satıcı payı dahil bir fiyat tahmininde bulunabiliriz.
Günümüz kuru (5.80 TL) ile yaptığımız hesaplamaya göre, 499 dolar fiyat etiketiyle satılacak olursa, Türkiye’de yaklaşık 6.700 TL gibi bir fiyata sahip olacak. Tabii bu fiyatın bir tahmin olduğunu belirtelim. Sony’nin Türkiye pazarında uygulamayı planladığı farklı bir fiyatlandırma olması durumunda kullanıcı açısından olumlu bir değişiklik görülebilir.
Heyecanlanmanıza engel olmak istemiyoruz ancak belirtmemiz gereken önemli bir şey var. Bu oyunların Playstation 5’e çıkış yapacağı kesin değil. Yani bazıları yeni konsola çıkış yaparken, bazıları yapmayabilir. Ancak bu tarz oyunları Playstation 5’te görebileceğimize dair büyük ipuçları var.
Bu ipuçlarından bir tanesi, Sony’nin Playstation 5 prototipi diyebileceğimiz ilk sürümlerini oyun yapımcılarına çoktan göndermiş olması. Yani Sony, hızlı bir çıkış yapmayı planlıyor. Bunun için de oyun yapımcılarının konsolu daha iyi tanımaları ve hazırlık yapmaları için onlara önceden “Bakın arkadaşlar, olayımız bu.” tadında bir hareketle Playstation 5’in erken aşama hâlini gönderdi.
Sony, Playstation’ın son üç modelinde artan sayıda sıra kullanarak bir çizgi oluşturdu. Yani Playstation 3 tek bir sıradan oluşuyordu, Playstation 4 çift sıradan oluşuyordu ve Playstation 4 Pro ise 3 sıradan oluşuyordu. Yani teknoloji devinin her yeni modelde, yeniliği sayılarla anlatmak gibi bir huyu var.
Playstation 5 için de dört katmanlı bir tasarım kullanmak yerine, konsolun üst kısmını kaplayan, Roma rakamıyla 5’i ifade eden “V” ibaresini kullanacağı konuşuluyor. Hatta sadece yalnızca konuşulmakla kalmıyor, aynı zamanda Sony’nin aldığı bir patentle birlikte ortaya çıktığı için de oldukça güçlü bir iddia gözüyle bakılıyor.
Her yeni konsol gibi, Playstation 5 de ön sipariş edilebilir olacak. Ancak bunun için elimizde net bir tarih yok. 15 Kasım 2013’te çıkan Playstation 4, aynı senenin yaz aylarında ön siparişe açılmıştı. Bu belki bir ipucu sayılabilir. Tabii ki gerçeği görmek için beklemek zorundayız.
Konuyla ilgili bundan yakalşık 2 ay önce yaşanan bir gelişme de mevcut. Bir hata mı yoksa bir reklam politikası mı olduğunu bilemesek de Playstation 5 bundan iki ay önce MediaMarkt’ın İsveç sayfasında 9.999 İsveç Kronu fiyatıyla ön siparişe açıldı. Yaklaşık 1.000 dolara tekabül eden bu fiyat, bekleyenleri korkutmuştu ancak sonrasında ortada ne ilan kaldı ne de fiyat.
Yayıncılığın günümüzde ne kadar popüler bir durumda olduğu tartışmaya açık bir konu değil. Bunda, orta-iyi bir bilgisayara sahip herkesin yayın yapabilmesinin çok büyük katkısı var. Ancak konsol oyuncuları için yayın yapmak, bilgisayar kullanıcıları kadar kolay değil. Çünkü Playstation 4 ve Xbox One her ne kadar güçlü konsollar olsalar da yayıncılığın gerektirdiği bazı özelliklere sahip değiller.
Geçtiğimiz haftalarda güvenilir bir sızıntı sitesi olan Gizmodo tarafından ortaya atılan bir dedikodu, Sony’nin bu noktada taşın altına elini sokacağı yönünde. Verilen bilgilere göre, Playstation 5 üzerinde 4K çözünürlükte çekim yapabilen bir kamera olacak. Bu kamera, oyun içi ışıklandırmayı algılayarak çekim sırasında otomatik olarak ayar yapabilecek.
Eğer ki bu sızıntı gerçek olursa, konsol üzerinden yayın yapma hayalini gerçekleştirememiş oyuncuların önü açılmış olacak. Twitch gibi popüler yayın platformları her ne kadar Playstation 4 ve Xbox One üzerinden çalıştırılabilse de konsolların bir bilgisayar kadar güçlü olmasını beklemek doğru değil. Sony ise yeni konsoluna bir kamera ekleyerek yayıncıların işini biraz daha kolay bir hâle getirmek istiyor olabilir.
Bu soru da Sony’nin henüz cevaplamadığı konulardan biri. Ancak geçtiğimiz haftalarda Japon gazeteci Zenji Nishikawa tarafından ortaya atılan bir iddia, bugüne kadar görülmemiş bir şeyin gerçekleşme ihtimalini gözler önüne sunuyor. İddiayı söylemeden önce, Zenji Nishikawa hakkında söylenmesi gereken bir şey var. Kendisi Nintendo Switch Lite hakkında herhangi bir resmî açıklama yokken bilgiler vermeye başlamış bir gazeteci.
Gelelim ortaya atılan iddiaya. Nishikawa’ya göre, Playstation 5 Pro, Playstation 5’in temel modeliyle birlikte 2020 yılında çıkışını yapacak. Yani Playstation 4’te yapıldığı gibi, arada üç senelik bir süre olmayacak. Tabii ki bu iddianın ne kadar güvenilir olduğu size kalmış. Çünkü dediğimiz gibi, Sony sağolsun bu konuda da açıklama yapmıyor :)
Enerji tüketimi, dikkat edilmezse uzun vadede eve gelen elektrik faturasından çok daha büyük bedeller ödetebilecek bir husus. Bu yüzden Sony gibi firmalar, bir cihaz geliştirirken yalnızca güçlü olması için değil, aynı zamanda tasarruflu bir cihaz olması için de çaba harcarlar. Hatta bu yönde şirketlerin üzerinde kontrolü olmadığı yasalar bile var.
Playstation 4, bekleme modunda 8.5, kullanım sırasında ise 137 watt enerji tüketimi yapan bir konsol olduğu için eleştirilere maruz kalmıştı. Sony de bu eleştirilere kulak asmış olacak ki, Birleşmiş Milletler ile birlikte iklim değişikliğine karşı başlattığı mücadele kapsamında Playstation 5’in enerji tüketimiyle ilgili de bir açıklama yaptılar.
Yapılan açıklamaya göre Playstation 5 bekleme modundayken, yine bekleme modunda olan bir Playstation 4’ten tahminî olarak 0.5 watt oranında daha az tüketim yapacak. Rakam komik gözüküyor olabilir ama aslında değil. Çünkü Sony CEO’su Jim Ryan’ın sunduğu verilere göre, yalnızca 1 milyon Playstation 5 kullanıcısı güç tasarrufu özelliğini açtığı zaman, ABD’de bulunan 1.000 tane evin enerji tüketimi kadar tasarruf edilebilecek.
Oyun konsollarının dönemine göre nispeten düşük donanımlarla çıkmasına rağmen harikalar yarattığı gerçeği uzun senelerdir konuşulur. Zaten bilgisayar ve konsol arasındaki uçurum niteliğindeki fiyat farkının oluşmasının en büyük sebeplerinden biri de bu durumdur. Bir oyun konsolu, bir oyunu sabit değerlerde çalıştırabilmek için bir bilgisayara oranla daha az güce ihtiyaç duyar.
Ancak Playstation 5’te kullanılacak olan donanım, tüm bu algıları yıkabilecek nitelikte. İşlemci tarafında, AMD tarafından Playstation 5 için özel olarak geliştirecek 7nm mimariye sahip bir cihazla karşı karşıyayız. Bu işlemci Ryzen serisine ait olacak ve üzerinde 8 adet çekirdek bulunacak.
Yine AMD tarafından Playstation 5 için üretilmiş bir ekran kartı, sorunsuz bir oyun deneyimi vadediyor. Navi serisine ait olan bu ekran kartı, yazımızın başlarında belirttiğimiz gibi 8K çözünürlükte ışın izleme teknolojisini destekleyecek.
Sony yeni nesil VR stratejileri hakkında her ne kadar sessiz kalmayı tercih etse de bu bir çalışmaları olmadığı anlamında gelmiyor. Bu yüzden bu gibi konularda ister istemez sızıntılar gerçekleşiyor. Biz neredeyse kesin gözle bakılan bir iddiayla başlayalım: PSVR 2 çok ama çok büyük ihtimalle kablosuz bir sistem olacak.
Sanal gerçeklikte bir oyun oynayınca, kendinizi tamamen oyuna kaptırmış vaziyette ordan oraya bakarken, bir de kablolarla uğraşmak can sıkıcı bir hâl alabiliyor. Bu yüzden yeni nesil PSVR’ın kablosuz olarak geliştirildiğine kesin gözle bakabiliriz. Yine PSVR 2 ile ilgili başka bir iddia da, sete dahil olan gözlüklerin AMOLED ekranla destekleneceği yönünde.
Playstation 4'ün geliştirici kiti
Sony’nin her konsoldan önce cihazın erken bir aşamasını belirli oyun yapımcılarına gönderdiğini söylemiştik. Bu firmaların isimleri, böyle bir kitin hazırlanmasından bile daha önemli ve dikkat çekici. Çünkü büyük firmaların yeni nesil bir konsola uzun süredir hazırlık yapıyor olması, gelecek oyunlar adına büyük umutlar vadeden bir durum.
Peki bu firmalar arasında hangi oyun yapımcıları var? Kısaca sayalım: Actvision, Amazon Game Studios, Bandai Namco, Bethesda, Bioware, Defiant, Rockstar Games, Square Enix ve Warner Bros Studios. Bu firmaların çoğu, her nesilde iz bırakacak nitelikte oyunlar çıkarmayı başarmış durumdalar. Bu yüzden de bu firmaların seçilmiş olması çok normal.
Heyecanlanmamak E L D E D E Ğ İ L sayın Webtekno okuyucuları. Bir oyuncu olarak bayram edilecek bir döneme giriş yapıyoruz. Bunun sebebi yalnızca Playstation 5 de değil. Önümüzdeki bir sene, oyuncuların senesi olacak.
Hali hazırda çıkış tarihi belli olan, bilgisayar için Red Dead Redemption 2, Star Wars Jedi: Fallen Order, Mount & Blade: Bannerlord ve Cyberpunk 2077 gibi oyunları beklerken, Playstation 5 için haberlerin arka arkaya gelmesi de bu durumun bir habercisi gibi.
Playstation kullanıcısı olun ya da olmayın, yeni bir konsolun çıkması her türden oyuncuyu heyecanlandırır. Çünkü bir bilgisayar oyuncusu olsanız bile, yeni bir konsolun çıkış yapması, oyunculukta çağ kapatır, çağ açar. Bu yüzden ellerini birleştirmiş vaziyette Playstation 5 bekleyenlere de beklemeyenlere de şimdiden sabırlar diliyoruz :)
iOS cihazlara VPN kurmak, sanıldığı kadar zor değil. Birkaç kısa işlem ile iOS işletim sistemi yüklü cihazlara nasıl VPN kurulacağını gösteriyoruz. ...
MWC 2019'da sahne alan General Mobile, şirketin en yeni amiral gemisi GM 9 Plus'ı resmi olarak duyurdu. ...
Şifre yöneticilerine olan ilgi her geçen gün artıyor. Milyonlarca insanın mağdur olduğu büyük veri ihlalleri, insanları şifre yöneticilerini araştırmaya ve kullanmaya teşvik ediyor. ...