Minecraft’ın Patlaması, PewDiePie Etkisi’ni Kanıtlıyor

Son zamanlarda ünlü YouTuber Felix ‘PewDiePie’ Kjellberg’in kanalında düzenli olarak Minecraft videoları paylaşması ile birlikte YouTube’da üretilen Minecraft içerikleri bir hayli artış gösterdi. Bu sayede de 5 yıl öncesinde söylenmiş olan ‘PewDiePie Efekti’ teriminin hala geçerli olduğu kanıtlanmış oldu.


Felix “PewDiePie” Kjellberg, bundan neredeyse 2 ay önce hayranlarının ondan yıllardır yapmasını istediği şeyi yaptı: Minecraft videosu çekmek. Bunun sonucunda ise Kjellberg’in son zamanlarda yaptığı en başarılı video serisi oldu. PewDiePie, Temmuz ayında başladığı ve hâlâ devam ettirdiği serisinde toplamda 570 milyondan daha fazla izlenme sayısına sahip.

Ocak 2017’den beri Minecraft, ilk defa YouTube’da Fortnite’tan daha fazla aratılan oyun oldu. Yani şu anda Minecraft en iyi zamanlarından birini yaşıyor ve bu da YouTube’un eski terimlerinden olan ‘PewDiePie Efekti’nin hâlâ geçerli olduğunu kanıtlıyor.

pewdiepie minecraft

PewDiePie Efekti, Matthew “MatPat” Patrick isimli YouTuber’ın içerik üreticilerinin piyasa üzerindeki etkisinden bahsederken kullandığı bir terim. 2014 yılında Kjellberg, kanalını hâlâ bir oyun kanalı olarak nitelendiriyordu. Onun yüklediği ‘Let’s Play’ (Hadi Oynayalım) serilerindeki oyunlar, kısa bir süre içerisinde diğer YouTuber’ların da içeriklerinde yer buluyordu.

pewdiepie minecraft

Minecraft’ın 2014 yılında Kjellberg’e ihtiyacı yoktu zira oyun o zamanlarda aylık 91 milyon aktif oyuncu sayısına sahipti. Ancak yıllar boyu piyasaya sürülen Fortnite, PUBG veya Apex Legends gibi oyunlar sayesinde Minecraft’ın rağbeti de azalmaya başladı. Şimdi ise Minecraft, ünlü YouTuber’ın tam zamanlı işi haline geldi.

“O zamanlar herkes Minecraft’ı sadece popüler olduğu için oynuyorlardı, gerçekten eğlendikleri için değil.”

Kjellberg, yakın zamanda paylaştığı bir videoda artık internet ortamındaki diğer insanların ne yaptığını umursamadığını ve Minecraft oynarken çok eğlendiğini belirtti. Kjellberg’in amacı başta bu kadar izlenmek veya Minecraft’ı tekrar popüler yapmak değildi, kendisi sadece takipçilerinin uzun süredir istediği bir şeyi gerçekleştiriyordu.

Ancak görünen o ki MatPat’in 2014 yılında kullandığı PewDiePie Efekti terimi günümüzde hâlâ geçerliliğini koruyor. Serinin YouTube’da ulaştığı 570 milyonluk izlenme, Minecraft’ı YouTube’da en çok aranan oyunlar listesinin başlarına çıkardı ve Fortnite’ı geride bırakmasını sağladı. (Unutmadan belirtelim, PewDiePie'ın YouTube'daki Minecraft serisindeki tüm videoların Türkçe altyazısı da mevcut.)




İlk SpaceX özel uzay uçuşu için başka bir yolcu adı 2021
İlk SpaceX özel uzay uçuşu için başka bir yolcu adı 2021

İlk SpaceX özel uzay uçuşunda başka bir astronotun isimi verildi. Astronot, kemik kanserinden kurtulan 29 yaşında olan Hayley Arceneaux isimli bir doktor asistanıdır. Arceneaux, Pazartesi...

Apex Legends’ın Hileciler Konusundaki ‘Şahane’ Çözümü
Apex Legends’ın Hileciler Konusundaki ‘Şahane’ Çözümü

Respawn Entertainment, oynaması tamamen ücretsiz battle royal oyunu Apex Legends'taki hileciler için muhteşem bir çözüm üretmiş durumda. Apex Legends oyununda spam yapanlar ve hileciler...

Firefox İle Kendiliğinden Oynatılan İçerikler Engelleniyor
Firefox İle Kendiliğinden Oynatılan İçerikler Engelleniyor

Mozilla'nın Firefox için sunduğu yeni güncelleme ile daha birçok geliştirmenin yanında internet sitelerinde kendi kendine oynatılan sesleri veya videoları otomatik olarak engelleyebilen bir...