Turbobit’in Sahibi Hedef Tahtasına Oturdu

Turbobit, Amerikalı şarkıcı Pink'in "Hurts 2B Human" albümünün dağıtımını yapmakla suçlanıyor. Turbobit’e CDN hizmeti veren şirkete gönderilen mahkeme çağrısı, Turbobit’in sahibi hakkındaki her bilginin verilmesini istiyor.


İnternetteki dosya barındırma sitelerinin en yaşlılarından biri olan Turbobit, Amerikan Kayıt Endüstrisi Birliği (RIAA) tarafından hedef alınmış durumda. RIAA Cloudflare’den Turbobit’in yöneticisini ortaya çıkarmasını istiyor. Ancak mahkemede verilen bu kararda bir ilginçlik var. Mahkeme çağrısında adı geçen diğer iki dosya barındırma sitesi hip hop sanatçısı Swizz Beatz’in kayıtlarını barındırmakla suçlanıyor. Buradaki ilginçlik şu: Beatz, RIAA’nın önceki hedefi Megaupload’ın CEO’su olarak anılıyordu.

Turbobit

Megaupload 2012'de kapatıldığında, dosya barındıran siteler arasında bir kaos ortamı oluşmuştu. Megaupload bir yanda telif haklarını ihlal eden içerikleri barındırırken diğer yandan hak sahipleriyle işbirliği yaparak içerik kaldırma isteklerini yerine getiriyordu.

Aynı kaderden korkarak bazı siteler kapandı. Uploaded ve Turbobit gibi diğer dosya barındırma siteleri gibi siteler, Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen ziyaretçilerin erişimlerini geçici olarak engelleyerek tepkilerini gösterdiler. Her iki site de hala yedi yıldan fazla süredir aktif. Ancak Turbobit, RIAA’nin gözüne batmaya başlamış gibi duruyor.

26 Temmuz günü RIAA, “Digital Millennium Copyright Act (Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası, DMCA)” yasası üzerinden Cloudflare’e mahkeme çağrısı gönderdi. Çağrıda Cloudflare’den Turbobit’in yöneticisinin açık adresi, IP adresi, telefon numarası, email adresi, ödeme bilgileri gibi bilgiler isteniyordu.

Turbobit

Peki neden Cloudflare? Cloudflare bir CDN (Content Delivery Network, İçerik Dağıtım Ağı) şirketi. CDN şirketleri, bir internet sitesine ait statik içerikleri ziyaretçiye en yakın sunucudan aktarılmasını sağlıyor. Böylece internet siteleri daha hızlı açılıyor. Turbobit sitesi de CDN hizmeti almak için Cloudflare’i kullanıyor. Şimdi konumuza geri dönelim.

Turbobit, Amerikalı şarkıcı Pink'in "Hurts 2B Human" albümünün dağıtımını yapmakla suçlanıyor. Mahkeme çağrısında bulunan bir diğer site de Hotasahiphop.org sitesi de Mike Posner’ın “Look What I’ve Become ft. Dolla $ign” şarkısını izinsiz barındırmakla suçlanıyor.

Çağrıda bulunan ve ilginçlik oluşturduğunu söylediğimiz iki siteye gelelim. 321hiphop.is ve gotth.is siteleri oldukça az trafik alan siteler ve birçok şarkıyı barındıran siteler. Günümüzde çok daha büyük hedefler olmasına rağmen neden bu sitelerin RIAA’e battığı net değil. Bu iki site Jay-Z’nin Swizz Beatz ile çıkardığı parça “Ultra”yı barındırmakla suçlanıyor.

Turbobit

Swizz Beatz’in adı daha önce hiçbir yasa dışı belgede geçmese de bir zamanlar neden Megaupload’ın CEO’su olarak anıldığı bilinmiyor. Megaupload’ın avukatı Beatz’in CEO olmasına yönelik pazarlıklar yapıldığını, ancak sonuçlanmadığını belli bir zaman sonra açıklamıştı.

Beatz de muhtemelen Megabox ile bağlantılı olduğu tahmin edilen Megaupload ile birlikte çalıştığını itiraf etmişti. Megabox, kullanıcılarına reklamlara tıklama karşılığında bedava müzik veren bir servis. Aynı zamanda kazandığı paranın çoğunu sanatçılara geri veriyor. Megabox ilişkisi ise hala kesin değil.




iOS Cihazlarda Uygulama İzinleri Nasıl Kontrol Edilir?
iOS Cihazlarda Uygulama İzinleri Nasıl Kontrol Edilir?

Günümüzde pek çok uygulama, kullanıcılardan gerekliliğinin dışında farklı farklı izinler istiyor. Bu uygulamalardan bazıları ise gerçekten kötü amaçlı olabiliyor ve kişisel...

Twitter Revue’ü Satın Aldı! 2021
Twitter Revue’ü Satın Aldı! 2021

Twitter, yazarların haber bültenleri yayınlamasına imkan tanıyan Revue için satın alma tasarıları yapıyor. Firma böylelikle Twitter’da okuyuculara erişmek ve kitlelerini büyütmek...

CoD: Modern Warfare, Çoklu Oyuncu İntrosu Tanıtıldı
CoD: Modern Warfare, Çoklu Oyuncu İntrosu Tanıtıldı

Call of Duty’nin resmi Twitter hesabından yapılan bir paylaşımda, Modern Warfare’ın çoklu oyuncu modunun introsu tanıtıldı. Haritaya helikopterle girişin görüldüğü yeni nesil bir...