Huawei, ‘En Güçlü’ Çip Seti Kirin 990'ı Tanıttı

Huawei, yeni üst düzey mobil işlemcisi Kirin 990'ı tanıttı. Yeni Mate 30’ların Android kullanıp kullanamayacağı belli olmasa da Çinli firma iddialı bir telefon hazırlığında.


Çinli teknoloji devi Huawei, Kirin 990 yonga setini ilk hepsi bir arada 5G sisteme sahip çip olarak tanıttı. Huawei ayrıca bu çipin, entegre 5G yapısıyla Qualcomm ve Samsung 4G alternatiflerinden daha iyi olduğunu söyledi. 

Huawei’nin tüketici işletmeleri grubunun başındaki isim olan Richard Yu, Berlin’de yaptığı açıklamada “Çip üzerindeki en güçlü 5G sistemi, dünyanın en güçlü 5G modemi” ifadelerini kullandı. 

Huawei tarafından Almanya Berlin’de gerçekleştirilen IFA 2019 tüketici elektroniği fuarında tanıtılan çip seti, 7 nanometre mimariyle üretildi. Bu çipin tanıtımı, 19 Eylül’de lansmanı yapılacak olan Mate 30 öncesinde adım adım ilerleyen sürecin bir parçası. 

Huawei Mate 30’da Android olup olmayacağı bilinmiyor

kirin 990 huawei

Çipsetinin tanıtımında da Android işletim sisteminden hiç bahsedilmemesi dikkat çekiyor. Firma yetkilileri, cihazın teknik özelliklerini dile getirmekle yetindi. Huawei, son çare olarak kendi işletim sistemini de geliştiriyor ancak Google servislerine sahip olmayan yazılım şu anda hazır durumda değil. 

Huawei kaynaklarından gelen bilgilere göre yeni Mate 30’da Alphabet çatısı altında bulunan Google’ın hizmetlerinin yer alıp almayacağı bilinmiyor. Huawei, ABD tarafından ticaret savaşlarında kara listeye alınan ilk firmalardan biri olmuştu. Bu yasak sonucunda firmanın Avrupa’daki pazar payı beş puan düşüş göstermişti. 

Dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi şimdi aşırı hızlı 5G ağı ile kullanıcılarını daha uzun süre kendi bünyesinde tutmayı amaçlıyor. Akıllı telefon kullanıcılarının neredeyse tamamı, 5G teknolojisinin avantajlarından faydalanabilmek için yeni telefonlar almak zorunda. 

Kirin 990’ın teknik özellikleri

kirin

7 nanometre mimariyle yapılan Kirin 990, entegre 5G modem bulunduruyor. İşlemci üzerinde yer alan 10 milyar transistör ise saniyede 2,3 GB’a kadar veri indirme hızı sunuyor. Adaptasyonlu modem hem 5G hem de 4G için rakiplerinden daha verimli olarak gösteriliyor. 

Enerji tasarrufu için cihazın ana çekirdeği, karmaşık ve büyük işlemleri yapay zeka yardımıyla gerçekleştiriyor. Daha basit görevler ise yan çekirdekler tarafından gerçekleştiriliyor. 

İşlemci yalnızca Huawei cihazlarda kullanılacak, bu da firmanın Qualcomm gibi geniş bir pazarlama ağının olmadığının göstergesi. Kaldı ki Apple’ın patent anlaşması ve Intel’in çip üretmeyi bırakmasıyla birlikte Qualcomm pazarın tartışmasız lideri haline geldi. 




Xiaomi, OPPO Ve LG, NFC'li Telefon Sayısını Azaltıyor
Xiaomi, OPPO Ve LG, NFC'li Telefon Sayısını Azaltıyor

Asya kıtasının önemli akıllı telefon üreticileri Xiaomi, OPPO, LG ve Alcatel, NFC destekli akıllı telefonlarının üretimini azaltmaya devam ediyor. ...

Apple, 2019’un Dördüncü Çeyreğinde Rekor Gelir Elde Etti
Apple, 2019’un Dördüncü Çeyreğinde Rekor Gelir Elde Etti

ABD’li teknoloji devi Apple, 2019 yılının dördüncü mali çeyreğine ilişkin kazanç raporunu açıkladı. Tarihinin en iyi dördüncü çeyrek performansını gösteren şirket, 64 milyar...

Xiaomi Black Shark 2 Pro, İlk 24 Saatte 200 Bin Sipariş Aldı
Xiaomi Black Shark 2 Pro, İlk 24 Saatte 200 Bin Sipariş Aldı

Geçtiğimiz günlerde Black Shark 2 Pro'yu tanıtan Xiaomi'nin, ilk 24 saat içerisinde aldığı ön sipariş sayısı belli oldu. Müşteriler şimdiden, 200 bin Black Shark 2 Pro siparişi...