Windows 7'den Doğrudan Windows 10'a Nasıl Geçiş Yapılır?

Günümüzde daha birçok kullanıcı tarafından kullanılan Windows 7’nin tüm desteği, 2020 yılında Microsoft tarafından kesilecek. Destekli olmayan bir işletim sistemi kullanmak çok da güvenli bir durum değil. Bu sebeple Windows 7 kurulu bilgisayarlar mecburiyetten dolayı yeni işletim sistemlerine geçiş yapmaya başlayacak. Bu yazımızda Windows 7’den Windows 10’a sorunsuz bir geçiş gerçekleştirmenize yardımcı olmaya çalışacağız.


Herhangi bir yazılım kullanırken o yazılımın son güncellemelerini yapmak çok önemli. Hele bu yazılım, bir işletim sistemiyse güncellemeleri yapmak, hem güvenlik hem de performans açısından kritik bir öneme sahip oluyor. Bu işletim sistemi Windows ise işte o zaman güvenlik güncellemelerini yapmamak çok tatsız sonuçlara sebep olabiliyor.

Microsoft, zamanla eski Windows sürümlerine sunduğu desteği kesiyor ve bir yerden sonra o işletim sistemlerine güvenlik ve benzeri güncellemeler sunmamaya başlıyor. Bu durum da bilgisayarınızı internette gezinirken neredeyse tamamıyla savunmasız bir duruma sokuyor. Bu yazımızda da 2020 yılında desteği kesilecek Windows 7’den Windows 10’a geçiş yaparken yaşanan sorunlardan bahsedeceğiz.

windows 10

Windows 7 kullanan bilgisayar sayısı, günümüzde hâlâ yüksek düzeylerde. Bu durumun ana sebeplerinden bir tanesi, Windows 7 kurulu bazı bilgisayarların Windows 10’a geçiş için uygun olmaması. Bazı bilgisayarlar eski donanımlara sahip oldukları için Windows 10’u kaldırmıyor. Eğer siz de bu durumu yaşayan kullanıcılardan biriyseniz bu yazımızda vereceğimiz önerilerden faydalanabilirsiniz. Öncelikle gelin sistem gereksinimlerine göz atalım.

Windows 10 sistem gereksinimleri:

  • İşlemci: 1 GHz veya daha hızlı işlemci ya da Çip Üzerinde Sistem (SoC)
  • RAM: 32 bit için 1 GB, 64 bit için 2 GB
  • Sabit sürücü alanı: 32 bit işletim sistemi için 16 GB, 64 bit işletim sistemi için 32 GB
  • Grafik kartı: WDDM 1.0 sürücüsüyle DirectX 9 veya üzeri
  • Ekran: 800x600

windows 10

Sistem gereksinimlerine baktıktan sonra ilk olarak yapmanız gereken şey, bilgisayarınızın gerçekten de Windows 10’u desteklemediğinden emin olmak. Bunu yapmak için Microsoft’un “Windows 10 Update Assistant” isimli uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Bilgisayarınıza yükledikten sonra uygulama, bir kontrol gerçekleştiriyor ve bilgisayarınızın Windows 10 uyumlu olup olmadığını söylüyor. Hatta bu uygulama, eğer uyumluysa hangi sürüme geçiş yapmanız gerektiğini bile belirtiyor.

Diyelim ki bu uygulama, bilgisayarınızın Windows 10 çalıştırabileceğini söyledi ya da kurmamanız gerektiğini söyledi ancak siz yine de bilgisayarınıza bir şans vermek istiyorsunuz. İlk olarak yapmanız gereken şey, Microsoft’un “Medya Oluşturma Aracı” ile Windows 10’u indirerek bir flash belleği ya da bir DVD’yi format atmaya hazır hâle getirmek. “Medya Oluşturma Aracı”, kullanıcılara bu işlemin nasıl yapılacağını adım adım gösteriyor. Bu arada format sırasında bir flash bellek kullanmak daha hızlı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

medya oluşturma aracı

Windows 10 kurulumu için medyayı oluşturduktan sonra, format aşamasına geçmeden önce sisteminizin yedeğinizi almanızı şiddetle öneriyoruz. Herhangi bir sorun sonucunda bilgisayarınızı formattan önceki hâline geri getirebilmeniz için bu aşama çok önemli. Sisteminizin yedeğini almak için Windows’un Denetim Masası>Sistem ve Güvenlik>Yedekleme ve Geri Yükleme dizinini takip ederek karşınıza çıkan “Sistem görüntüsü oluştur” seçeneğine tıklayarak bir “image” dosyası oluşturabilirsiniz. Sonrasında bu dosyayı sisteminizi olduğu gibi eski hâline getirmek için kullanmanız mümkün. Son olarak BIOS’unuzu son sürümüne yükselttikten sonra format işlemine geçebilirsiniz.

Format işlemine geçtiğiniz zaman “temiz” bir kurulum gerçekleştirdiğinizden emin olmanız gerekiyor. Yani işletim sisteminizi Windows 10’a yükseltme işlemi yapmak yerine bilgisayarınıza format atarak sıfırdan bir Windows 10 kurulumu yapmanız gerekiyor. Bu sayede olası sorunları en aza indirgemiş oluyorsunuz.

Her şeyi denediniz ama yine de Windows 10 bilgisayarınıza kurulmuyor mu? Endişelenmenize gerek yok. Bu aşamada Windows 8.1’i bilgisayarınıza kurarak Microsoft’un sunduğu destekten 3 sene daha yararlanmaya devam edebilirsiniz. Windows 8.1, Windows 10’a kıyasla çok büyük bir atılım değil yani Windows 10 desteklemeyen bilgisayarınızın Windows 8.1’i destekliyor olması olası.




Google Chrome 76 Yayınlandı: İşte Yenilikler
Google Chrome 76 Yayınlandı: İşte Yenilikler

Google, kullanıcıların hizmetine sunduğu Chrome 76 güncellemesi ile uygulamaya iki büyük yenilik getiriyor. Getirilen özellikler Flash desteği ve Gizli Mod ile ilgili önemli detaylar...

İnternet Aleminin Bir Dakikasında Neler Oluyor?
İnternet Aleminin Bir Dakikasında Neler Oluyor?

Bu yıl yedinci kez yayımlanan bir rapor, bir dakika içerisindeki internet aktivitelerini gösteriyor. 2019 yılı için yayımlanan rapora göre kullanım artışının en yüksek olduğu...

Moment, Android İçin Kamera Uygulamasını Geliştirmeyecek
Moment, Android İçin Kamera Uygulamasını Geliştirmeyecek

Moment, kullanıcılarını Android için Moment Pro Camera uygulamasını geliştirmeyi sonlandırdığı hususunda bilgilendirdi. Şirketin kurucularından Barros, kararın nedeninin Android...