Facebook, Etik Yapay Zeka Çalışmalarına Başladı

Facebook'un, yapay zeka ile ilgili çalışmaları artık herkesin bildiği bir konu haline geldi. Hatta yapay zekası çeşitli tepkilere de neden olmuştu. Facebook bu konunun üzerinde çalışmaya başladı.


Facebook da diğer meslektaşları gibi etik bir yapay zeka için çalışmalar yapıyor. Sosyal ağ, bağımsız bir etik yapay zeka araştırması yapmak için Münih Teknik Üniversitesi ile ortak bir çalışma yapmaya karar verdi. “Yapay Zekada Etik Enstitüsü”, endüstrinin tek başına cevap veremediği, adil olma, gizlilik, güvenlik ve şeffaflık gibi konuların araştırılmasını sağlayacak.

Facebook, önümüzdeki beş yıl boyunca 7.5 milyon dolarlık bir hibe verecek ve kendi bulgularını da üniversite ile paylaşacak. MTÜ’den Dr. Christoph Lütge, akademik camiadan, iş hayatından ve sivil kişilerin oluşturduğu danışma kurulunun da yardımıyla enstitüye başkanlık yapacak.

Yeni araştırma merkezi çalışmalarını yayınlamakta özgür olacak ve ayrıca dışarıdan başka kurumlar ve uzmanlarla da iş birliği yapabilecek.

Bu enstitüyü kurma fikri, Facebook’un kendi yapay zekası ile alakalı etik konularla uğraşması ile ortaya çıktı. İnsanlar Facebook’un yapay zekasını politik olarak ön yargılı olmakla suçladılar. Bu suçlamaların hedefinde haber kaynağınızın önceliklendirilmesi ve hedefli reklam uygulamaları ilk sıralarda geliyor. Bu enstitünün kurulmasıyla Facebook’un yapay zekası adil olarak kalması ve istenmeyen olayların önüne geçilmesi planlanıyor.




Dört Farklı iOS Sürümünün Batarya Karşılaştırması (Video)
Dört Farklı iOS Sürümünün Batarya Karşılaştırması (Video)

Bazı kullanıcıları, yeni iOS sürümlerinin eski sürümlere göre daha fazla güç tükettiğini iddia ediyor. Peki bu iddia gerçek olabilir mi? öğrenmek için aşağıdaki videoyu...

Yarış Oyunu GRID 2019’un Sistem Gereksinimleri Açıklandı
Yarış Oyunu GRID 2019’un Sistem Gereksinimleri Açıklandı

Codemasters’ın efsane yarış oyunu serisi GRID yeni bir oyuna kavuşuyor. GRID 2019 ismiyle çıkış yapacak oyun görsel anlamda oldukça güçlü olacak gibi görünüyor. Oyunun nasıl bir...

Oxford Araştırmacılarından Çığır Açacak Devre Teknolojisi
Oxford Araştırmacılarından Çığır Açacak Devre Teknolojisi

Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları, yeni bir nano ölçekli araç geliştirdi. Bu araç, fotonlarla ya da elektronlarla çalışabilmesi sayesinde geleneksel yapıdaki bilgisayarlarla...