Türkiye’de Çekilen UFO Videosu 11 Yıl Sonra Gündem Oldu

2008 yılında Marmara Denizi üzerinde görülen ve Yalçın Yaman tarafından videoya kaydedilen UFO’lar, yabancı bir komplo teorisi kanalında gündem oldu. Yayınlanan video pek çok yabancı internet sitesinde de tartışmaları tekrar alevlendirdi. Peki söz konusu görüntülerde gerçekten de uzaylılar mı var?


UFO meselesinin ne kadar bayık bir hâl aldığını hepimiz biliyoruz. Zaman zaman gündem olmak isteyen eski ünlülerin “UFO’lar tarafından kaçırıldım” diyerek gündem yaratma çabası gibi, ortaya çıkan her video da artık can sıkıcı bir hal almaya başladı. Zira o görsel efektleri artık neredeyse akıllı telefonlardan da yapmak mümkün.

Bu nedenle yıllar önce çekilen bazı görüntüler hâlâ çoğu insan için daha inandırıcı geliyor. Örneğin 2008 yılında Yalçın Yalman isimli bir vatandaşın Marmara Denizi üzerinde uçarken görüntülediği cisimler gibi.. Böyle söyleyince herkesin inanası gelebilir. Ancak tartışmalı görüntülerin kurgu mu yoksa gerçek mi olduğu hâlâ bilinmiyor.

2008’de Marmara Denizi semalarında çekilen video:

Görüntülerdeki cisimlerin birer askeri araç olduğuna dair iddialar da var. Ancak resmi makamlardan bu yönde bir açıklama bulunmuyor. Bu da cisimlerin UFO tanımlamasına (Bilinmeyen Uçan Nesne) uyduklarını, ancak uzaylı meselesinin biraz abartılı olabileceğini gösteriyor. 

Görüntüleri modern Adobe Premiere programı aracılığıyla aydınlatan komplo teorisyenleri ise yeni ipucuları elde ettiklerini söylüyorlar. 11 yılın ardından görüntüler üzerinde çalışan YouTube kanalı Unidentified Aerial Phenomena (Bilinmeyen Gök Fenomenleri), son videosu ile gündem yarattı.

Yabancı YouTube kanalı tarafından yayınlanan yeni video:

Yapılan düzenlemenin ardından videoda görüntülenen cismin ortasındaki yeşil noktalar biraz daha anlam kazanmışa benziyor. Geleneksel uzaylı tanımlamasındaki fiziksel özellikleri andıran üç kafanın tüm baş ve yüz hatları görülüyor. Elbette bunlar söz konusu YouTube kanalının ifade ettiği şeyler. Görüntüler, kanal tarafından da işlenmiş olabilir. 

Peki iddialar doğru mu? Yukarıdaki video gerçekleri yansıtıyor mu?

ufo

Ne yazık ki bu konuda pek de heyecan verici veriler sunamayacağız. Söz konusu görüntüler, dünyanın pek çok yerinde çekildiği söylenen görüntüler gibi komplo teorileri dışında önemli şeylere kaynaklık etmiyor. Sebebi ise yine komplo teorisyenlerinin kendisi ve birbirlerini kopyalayan açıklamalarda bulunmaları. 

2008'de görüntüler gündemden aylarca düşmeyince, gökbilimci Prof.Dr. Osman Demircan, Hürriyet gazetesine açıklamalarda bulunmuş ve görüntülerin sahte olduğunu söylemişti. Eğer bir yerde UFO görüldüyse ve görüntüler kayıt altına alındıysa, gerçekliğinin araştırılması için geçerli olacak tek şey bilimsel tekniklerdir.

Bir YouTube videosu ile görüntülerin gerçekliğini kanıtlamak imkansız. Bu yüzden sizi YouTube gibi platformlardaki bilimsellikten uzak içeriklere karşı uyararak meseleyi kapatalım.




Koreli Go Ustası, Yapay Zekanın Yüzünden Oyunu Bıraktı
Koreli Go Ustası, Yapay Zekanın Yüzünden Oyunu Bıraktı

Uzakdoğu’nun antik dönemlerden bu yana oynanan strateji oyunu Go’nun ustalarından Lee Se-dol, profesyonel mücadelelerden emekli olduğunu açıkladı. Se-dol, bu kararı alma nedeni olarak...

Resident Evil Village oynanışı önümüzdeki hafta açıklanacak ! 2021
Resident Evil Village oynanışı önümüzdeki hafta açıklanacak ! 2021

Resident Evil Village’ı dört gözle bekliyorsanız , netlikle önümüzdeki hafta için takvimlerinizi işaretlemek isteyeceksiniz. Capcom, önümüzdeki hafta oyunun “kılavuzlu turunu”...

Xiaomi, Android Pie Alacak 3 Modelini Açıkladı
Xiaomi, Android Pie Alacak 3 Modelini Açıkladı

Xiaomi, hangi eski akıllı telefon modellerinin Android Pie güncellemesi alacağını açıkladı. Açıklama şimdilik yalnızca üç model içeriyor fakat liste, ilerleyen dönemde...