Android'deki Tuşlara Nasıl Farklı Görevler Atanabilir?

Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarınızdaki donanım ve yazılım tuşlarına farklı görevler atayarak, cihazınızda tamamen kişiselleştirilmiş bir deneyim yaşayabilirsiniz.


Akıllı telefonlarda bulunan butonlar artık birçok kişi için alışılmış ve sabit bir düzene sahip olsa da bu butonların kombinasyonları çeşitli şekillerde değiştirilebiliyor. Siz de Android akıllı telefonunuzdaki butonları daha pratik bir şekilde değiştirebileceğinizi düşünüyorsanız işte size yardımcı olacak rehberimiz.

Üçüncü parti uygulamalarla Android butonlarını yeniden atama:

Bu işlemi yapabileceğiniz farklı uygulamalar bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de Button Mapper. Uygulamayı açtığınızda cihazınızdaki butonların listesini görüyorsunuz. Burada listelenen tuşlar genellikle ses açma kapama, kulaklıkta yer alan tuşlar ve cihazınızda bulunuyorsa Active Edge tuşu oluyor. Güç tuşu seçeneğiyse bulunmuyor.

Butonların işlevlerini değiştirmek için üstüne tıklamanız ve yeni bir fonksiyon seçmeniz yeterli. Tuşa atayabileceğiniz görevler arasında ana ekrana dönme, ekrana dönme, son uygulamaya dönme, ekran görüntüsü alma ve flaş ışığını açma gibi seçenekler bulunuyor. Bunlara ek olarak telefonu sessize alabilir ya da şarkılar arasında geçiş yapabilirsiniz.

Bunlara ek olarak her butona tek dokunuş, çift dokunuş ve uzun dokunuş için farklı görevler de atayabiliyorsunuz. Ayrıca üç dolar ödeyerek uygulamanın Pro sürümüne de ulaşabilirsiniz. Ancak bu sürüm daha çok geliştiricilere uygun diyebiliriz.

Bir diğer uygulamamız Buttons Remapper. Bu uygulama da Button Mapper’a oldukça benziyor. Tuşlara yeni görev atamalara ise sağ alt tarafta bulunan artık butonuna basarak başlayabiliyorsunuz. Bu uygulamada da web tarayıcınızı açmanızdan, ekran parlaklığını ayarlamaya kadar atayabileceğiniz birçok görev bulunuyor.

Buttons Remapper’da tıpkı Button Mapper gibi kısa ve uzun basmaları destekliyor ancak Button Mapper’ın aksine çift dokunuşu desteklemiyor. Ancak Button Mapper’ın aksine bu uygulama hem yazılım hem de donanım tuşlarına erişim sağlayabiliyor.

Ayrıca cihazınızda Google Asistan için atanmış bir buton bulunuyorsa bu butonlarda değişiklik yapabilmenizi sağlayacak ola Assistant Shortcuts’ı da deneyebilirsiniz. Ancak bu uygulamanın verimli olarak çalışması için uygulamayı Google Asistan ile yer değiştirerek gerçek asistanınız olarak atamanız gerekiyor. Eğer ki bu izni verirseniz, atadığını tuşlarla bildirim panelini açmaktan, hızlı not almaya kadar birçok işlevi yerine getirebilirsiniz.

Tüm bu uygulamalara ek olarak Keyboard / Button Mapper uygulaması da bulunuyor ancak bu uygulama henüz erken geliştirme aşamasında ve resmi olarak tamamen yayımlanmış durumda değil.

Sistem içerisinden butonları yeniden atama:

Bazı Android cihazlar, sistem içerisinden butonları yeniden atayabileceğiniz şekilde geliyor. Mesela son çıkan Samsung cihazlardan herhangi birine sahipseniz Bixby butonunu yeniden atayabilirsiniz. Bunun için Ayarlar – Gelişmiş özellikler – Bixby sekmesine gelmeniz gerekiyor.

Active Edge özelliği bulunan bir Pixel cihazı sahibiyseniz “başlatmak için sık” (squeeze-to-launch) özelliğini tamamen devre dışı bırakabiliyor ya da bu özellikte modifikasyonlar yapabilirsiniz. Bu ayarlamayı yapabilmek için Ayarlar – Sistem – Hareketler – Active Edge sekmesine gelmeniz gerekiyor. Bu sekmeye geldikten sonra cihazınızı sıkarak Google Asistan’ı çalıştırabilir ya da telefonunuzu sessize alabilirsiniz. Bu özellik HTC telefonlarda Edge Sense olarak yer alıyor, benzer işlemleri HTC cihazlarda da yapabilirsiniz.

OnePlus da bir Android versiyonu olan kendi işletim sistemi OxygenOS’da birkaç seçenek sunuyor. Bu cihazda tuşlara atanabilecek özellikleri görmek için Ayarlar – Tuşlar ve hareketler sekmesine gelmeniz yeterli.

Son çıkan LG cihazlarda atanmış Google Asistan butonu yeniden ayarlanamıyor ancak bu tuşu kullanmak istemiyorsanız Ayarlar – Uzantılar – Kısa yollar sekmesinden gerekli ayarları yapabilirsiniz. Pixel gibi stock Android kullanan cihazların kamera ekranında Daha fazla – Ayarlar – Hareketler sayfasına gelerek ses açma kapama tuşunda ayarlamalar yapabilirsiniz.

Son çıkan Huawei cihazlarda kamera ekranında yer alan dişli simgesine tıklayarak ayarlar sayfasını açıp Ultra Snapshot sekmesine gelirseniz, ses açma kapama tuşlarına telefon ekranı kilitliyken fotoğraf çekme özelliği atayabilirsiniz.




EA'nın E3 2019 İçin Yayınladığı Tüm Fragmanlar
EA'nın E3 2019 İçin Yayınladığı Tüm Fragmanlar

E3 2019’un başlamasına günler kala EA, kendi YouTube kanalında yaptığı basın konferansında yeni gelecek oyunlarını tanıttı. ...

Framework, Yükseltilebilir ve Onarılabilir Bir Verimlilik Dizüstü Bilgisayarı Sunar! 2021
Framework, Yükseltilebilir ve Onarılabilir Bir Verimlilik Dizüstü Bilgisayarı Sunar! 2021

Framework , yükseltilebilir ve onarılabilir bir dizüstü bilgisayar tanıttı ve Framework, San Franciso’da heyetti. Framework Dizüstü Bilgisayar, 13,5 “ekran boyutuyla hem ince hem de...

En Taşınabilir ve En Yeni 8 Dizüstü Bilgisayar
En Taşınabilir ve En Yeni 8 Dizüstü Bilgisayar

Fiyatları ülkemizde can yakıyor olsa da işimiz ve seyahatlerimiz için dizüstü bilgisayarlara ihtiyaç duyuyoruz. Bugün taşınabilirliğiyle ön plana çıkan 8 farklı yeni dizüstü...