DoH Desteği Nasıl Kullanıma Açılır?

Büyük internet tarayıcılarının hemen hemen hepsi gizliliği artırmaya yardımcı olan bir protokol olan DoH(DNS-over-HTTPS) desteğini kullanıcılarına sunuyor. Bugün sizlere 5 büyük internet tarayıcısında DoH protokolünün nasıl etkin hale getirileceğini anlatacağız.


DoH protokolü, bu yılın en önemli konularından biri oldu. DoH, internette gezinirken güvenliği ve gizliliği sağlayan bir protokoldür. DoH, normal şartlar altında herhangi bir VPN'e ihtiyaç duymadan gizliliğini sağlar. Bu protokol aracılığıyla DNS trafiği, internet servis sağlayıcıları gibi üçüncü taraf ağ gözlemcilerine görünmez kılınır. Kullanıcılar, DoH’u gizlilik yaratmasından ötürü severler ancak internet servis sağlayıcıları bundan nefret ederler. 

İnternette gezinirken güvenliğinizi ve gizliliğinizi artıracak bir protokol olan DoH desteği artık hemen hemen bütün internet tarayıcılarında bulunuyor. Ancak bu protokol, çoğunlukla tarayıcılarda aktif halde önümüze gelmiyor. Biz de bugünkü haberimizde DoH protokolünün 5 büyük tarayıcıda nasıl aktif hale getirileceğini anlatacağız. 

dOh

Chrome

Google Chrome, Firefox’un ardından DoH desteğini sunan ikinci tarayıcı oldu. Google, şu anda DoH'un nasıl bir performans gösterdiğini görmek için az sayıda kullanıcıyı kapsayan sınırlı bir deneme gerçekleştiriyor. 

DoH, Chrome’da etkinleştirildikten sonra tarayıcı, daha önce olduğu gibi aynı DNS sunucularına DNS sorguları gönderir. Hedef DNS sunucusunda DoH özellikli bir arabirim varsa, Chrome DNS trafiğini şifreleyecek ve aynı DNS sunucusunun DoH arabirimine gönderecektir. 

Google’ın Chrome’daki DoH desteği nedeniyle kullanıcılar DoH’u asla kullanamayabilirler. Bunun nedeni, kullanıcıların işletim sisteminin DNS ayarlarını genellikle internet servis sağlayıcısı olan merkezi bir bir ağ yetkilisinden almasıdır. İnternet servis sağlayıcısı, DoH dostu bir DNS ayarı kullanmak istemiyorsa, Chrome’da asla DoH kullanamayacaksınız. Chrome’u ilk defa bilgisayarınıza yüklediğinizde DoH protokolü açık olmaz. Google Chrome’da DoH protokolünü buradan açabilirsiniz. 

chrome DoH

Edge

Microsoft, gelecek yıl Edge tarayıcısının Chromium kod tabanlı yeni halini kullanıcılara sunmaya hazırlanıyor. Ancak Edge'in yayınlanan son versiyonunda DoH desteği mevcut durumda. Edge’de DoH protokolünü aktif hale getirmek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz. Bu şekilde Edge’in DoH desteğini açabilirsiniz. Ancak DoH özellikli bir DNS sunucusu kullanmıyorsanız DoH çalışmayacaktır.

edge DoH 

Firefox

Mozilla, DoH’un yaratılışına Cloudflare ile birlikte öncülük eden organizasyondu. DoH desteği, Firefox’un kararlı sürümlerinde var. Mozilla Firefox’un ayarlar kısmından DoH’u aşağıdaki gibi aktif hale getirebilirsiniz. 

Firefox’un DoH desteğinin herkes tarafından uygulanmasının ve bazılarının bu desteği eleştirmesinin sebebi, Cloudflare’in varsayılan DoH sunucusu olarak kullanılması ve bu şekilde yerel DNS ayarlarının üzerine DoH ayarlarının yazılmasıdır. 

Ancak bu özellik her yerde kullanılamıyor. ABD’deki Firefox kullanıcıları DoH’u kullanabiliyor. Ancak İngiltere hükümetinin buna karşı çıkmasının ardından DoH varsayılan olarak İngiltere’de kullanılamıyor. 

firefox DoH

Opera

Opera da DoH desteğini şimdiden başlatan internet tarayıcılarından biri. DoH özelliği bütün kullanıcılar için aktif durumda değil. Ancak yakında zamanda Opera’nın kararlı sürümü duyurarak DoH’u bütün kullanıcılara sunması bekleniyor. Opera’nın DoH özelliği, tıpkı Firefox’taki gibi varsayılan olarak DoH kullanılabilecektir. Opera şu anda DoH trafiği için Cloudflare’in 1.1.1.1 DoH çözücüsünü kullanıyor.

Opera’nın DoH çözümleyicisini özel bir sunucuyla değiştirmenin bir yolu bulunamadı. Ancak yine de Opera’da DoH çalışıyor. Ancak Opera’da yerleşik bir VPN kullanıyorsanız önce VPN’i kapatmanız gerekiyor. VPN özelliği devre dışı bırakılmadan DoH, Opera’da çalışmıyor. Opera’nın DoH desteğini sunan beta sürümünü kendi sitesinden indirdikten sonra buradan DoH desteğini aktif hale getirebilirsiniz. 

Opera DoH

Vivaldi

ZD Net editörlerinin ulaştığı bir Vivaldi sözcüsü, Vivaldi’nin DoH desteğinin Chrome’un uygulamasına yakından bağlı olduğunu açıkladı. Vivaldi’de de tıpkı Chrome’da olduğu gibi DoH desteğini kullanmak için internet servis sağlayıcısının DoH’a izin veren bir DNS’i size sağlaması gerektiriyor. Vivaldi için DoH desteğini aktif hale getirmek için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Vivaldi DoH




Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin. Sınırsız resim yükeyebilir ve resim paylaşabilirsin.




Google'dan Daha Kapsamlı 6 Arama Motoru
Google'dan Daha Kapsamlı 6 Arama Motoru

Aklımızdaki birçok sorunun yanıtını aradığımız Google'ın 10 yıldan eski internet sitelerine dair verileri arama motorunda göstermediği ortaya çıktı. Peki 10 yıldan eski bir internet...

Flaş Fırsat: Boxym oFit-2 Nabız Oksimetresi yalnızca 14,55 dolardan satılıyor 2021
Flaş Fırsat: Boxym oFit-2 Nabız Oksimetresi yalnızca 14,55 dolardan satılıyor 2021

Pandemi çağında sıhhat ve hijyen son derece ehemmiyetli hale geldi. COVID 19’un yaklaşan tehdidi ile kaliteli bir nabız oksimetresine yatırım yapmak mantıklı ve önümüzdeki 20 saat...

Chang’e-4, Dünya’ya Büyüleyici Fotoğraflar Gönderdi
Chang’e-4, Dünya’ya Büyüleyici Fotoğraflar Gönderdi

Çin'in Ay'ın uzak bölgesine gönderdiği araçlar, Dünya'ya yüksek çözünürlüklü panoramik fotoğraflar gönderdi. ...