Bazı Siteler Neden 'WWW2' ile Başlar?

Girmek istediğimiz internet sitesinin adını yazarken artık başına ‘www’ kısmını yazmıyoruz bile ancak bazı sitelerde www2 ya da www3 yazdığını görmüşsünüz. Peki bunların ne anlama geldiğini biliyor musunuz?


Bugün girdiğimiz internet sitelerinin alan adlarının başında gördüğümüz ‘www’ kısaltmasının ne işe yaradığını herkes bilmese bile herkes görmüştür. Belki de ‘www1’, ‘www2’ ve hatta ‘www3’ü bile görmüş olabilirsiniz. Peki bunun neden olduğunu hiç düşündünüz mü?

Aslında çok da endişelenmeniz gereken bir şey değil. Bu numaralar sitelerin eski tarz yükleme dengeleme tekniğini kullandığı anlamına geliyor. Asıl girmek istediğiniz sitenin diğer sunucular dolu olduğu için belli bir sunucuya yönlendiriliyorsunuz.

‘www’ ne demek?

www, ana bilgisayar adı ya da ağdaki bir cihazı tanımlayan şey ve girmek istediğiniz web sitesinin web sayfasına gitmenizi sağlayan yol, yani e-posta servislerinin tam tersi. Örneğin “www.orneksite.com”daki www, sizi web sayfasına yönlendirir, “ftp.orneksite.com” sizi FTP sunucusuna gönderir, “mail.orneksite.com” sizi posta sunucusuna yönlendirir.

Tabii artık web sayfaları, internetteki en popüler şeyler olduğu için özellikle belirtmemize gerek kalmıyor ve birçok sunucu siz web sunucusuna gitmek istediğinizi belirtmeden sizi oraya yönlendiriyor.

Neden bazı siteler ‘www(sayı)’ya ihtiyaç duyuyor?

Gereksiz bir isimlendirme geleneği olsa da bazı siteler, özellikle büyük ve eski siteler, www(sayı) formatını farklı fiziksel sunuculardaki alt alanlar ya da bilgisayar adları için kullanıyorlar. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bunu özellikle sunuculara gelen kullanıcı sayısının çokluğunda yük dengeleme tekniği olarak kullanıyorlar.

Ayrıca ana sunucularında bir sorun olduğu için sizi yedek yedek sunucuya gönderdiği ya da bir güncelleme veya deneme olduğu ya da site direkt olarak oraya yönlendirmek istediği için de oraya yönlendiriliyor olabilirsiniz.

O zaman herhangi bir sorun yok

Kesinlikle bir sorun yok demek zor sonuçta kapı arkasında neler olduğunu bilemeyiz ancak alan adı aynı olduğu sürece pek bir sorun olduğunu söyleyemeyiz. Tabii artık günümüzde bu tarz sitelerle çok fazla karşılaşmanız mümkün değil çünkü artık daha sofistike yük dengeleme yöntemleri bulunuyor.




Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin. Sınırsız resim yükeyebilir ve resim paylaşabilirsin.




Microsoft, Windows 10 İçin 4 Yeni Duvar Kağıdı Yayınladı
Microsoft, Windows 10 İçin 4 Yeni Duvar Kağıdı Yayınladı

Microsoft, Windows 10 kullanan cihazlar için 4 yeni yüksek kalite duvar kağıdını Microsoft Store üzerinden ücretsiz olarak yayınladı. ...

Nokia 9 PureView Kurumsal Android Olarak Tavsiye Edildi
Nokia 9 PureView Kurumsal Android Olarak Tavsiye Edildi

Nokia'nın yeni amiral gemisinin iddialı bir çıkış yapacağı attığı adımlardan belli oluyor. ...

Death Stranding'in PC Platformuna Geleceği Doğrulandı
Death Stranding'in PC Platformuna Geleceği Doğrulandı

Kojima Productions'tan PC oyuncularını sevindirecek haber geldi. Geliştirici, PlayStation 4'e özel olarak açıklanan Death Stranding'in PC platformuna da geleceğini resmi olarak açıkladı. ...