Gözünüzün en rahat şekilde okuduğu yazı stili tam olarak hangisi? Belki sıradan hayatlarımızda okuduğumuz yazıların nasıl tasarlandıklarını, neye göre böyle şekillere sahip olduklarını çok düşünmüyoruz. Ancak bir fontun tasarımı düşündüğünüzden de zahmetli bir iş.
Mesela sadece harflerden ve alfabeden ibaret değil. Onlarca yaygın dil ve bu dile özgü sembollerin, özel ve farklı yapıya sahip alfabelerin aynı okunurlukta sunulması gerekiyor. Böyle bir font oluşturmak için de oldukça fazla zamana ihtiyaç var. Helvetica font ailesi ise 62 yıldır çağın gereksinimlerine ayak uydurarak 40.000 karakterlik bir kütüphaneye sahip oldu.
Bugün kullandığımız ekranlara özel dijital dizgi ve yazı tasarımları yapan bir Monotype’ın bir ürünü olan Helvetica, tarihin en etkili tasarımcılık başarılarından birisi oldu. Şirket yıllardır tek bir font üzerine çalışan tasarım ekibiyle olabilecek en iyi sonuca ulaşmayı hedefliyor. Aslında bundan birkaç yıl önce durum hiç de böyle değildi.
Her şey oldukça güzel giderken 2011 yılında Google Helvetica kullanmayı bıraktı. Ardından Apple’da 2013’te başka font kullanmaya başladı. Ardından IBM ve Netflix teker teker yeni nesil fontlara geçiş yapmaya başladı. Monotype’ın duruma el atması gerekiyordu.
Köklü font ailesinin güncellenmiş bir sürümü olan Helvetica Now sürümünün üç farklı versiyonu var. Küçük ekranlı cihazlarda kullanılmak üzere Now Micro; daha büyük ekranlar için grafiksel sorunların düzenlendiği Helvetica Now Display ve grubun yıldızı: Helvetica Now Text.
Text sürümü yazıların oldukça kalabalık olarak kullanıldığı yerlere özel bir sürüm olarak tasarlandı. Amacı okumayı daha akıcı hale getirmek.
Eski sürüm Helvetica fontlarına gelince… Onlar şimdilik var oldukları internet sitelerinde yaşamaya devam edecekler. Şirketler ve tasarımcılar yeni Helvetic Now sürümünü kullanmak için Monotype’dan lisans almak zorundalar.
Helvetica Now, muhtemelen önümüzdeki yıllarda hemen hemen her yerde karşımıza çıkacak.
Dünyanın en büyük arama motoru Google‘ın yapay zeka etik eşbaşkanı ve Silikon Vadisinde üst düzey görevler alan Timnit Gebru; attığı eleştirel bir e-postada dolayı işinden oldu....
Google, World Wide Web Consortium'unun kişisel verilerin gizliliği tasarısını, 'kullanıcı verilerinin kullanımı, interneti ücretsiz ve erişilebilir kılıyor' diyerek reddetti. ...
İnternet dünyasının en çok kullanılan internet tarayıcılarından bir tanesi olan Mozilla Firefox'un Google Chrome'dan farklarından ve neden kullanılması gerektiğinden bahsediyoruz. ...