Virüsler, Hastanelerdeki Ölümcül Kalp Krizlerini Artırabilir

Bilgisayar korsanlarının işletim sistemlerinin zaaflarından faydalanarak oluşturduğu ve yaydığı virüsler, hastaların hayatları gibi bilgisayarınız ya da verilerinizden çok daha önemli şeyleri etkileyebilir.


Yapılan yeni bir araştırmaya göre veri açığı yaşayan ya da fidye yazılım (ransomware) saldırılarına uğrayan hastaneler, siber güvenlik iyileştirme çabalarına zaman ayırmazsa önümüzdeki aylarda ya da yıllarda kalp hastalarındaki ölüm oranlarında artışlar görebilir. Sağlık endüstrisi uzmanları; bulguların, güvenlik eksikliğinin hastaları etkileyebileceği yönünde olduğunu söylüyor.

Vanderbilt Üniversitesi araştırmacıları, Sağlık Departmanı ve İnsan Servisleri (HHS) sağlık hizmetleri veri açıkları listesini aldı ve 3 binden fazla tıbbi bakım sigortası sertifikalı hastanedeki hastaların ölüm oranı verileri üzerinde çalışmak için kullandı. Ortaya çok ilginç sonuçlar çıktı.

Siber güvenliğin zayıf olması, ölüm oranlarını etkiliyor:

virüs

Vanderbilt çalışmasında PBS’nin bulgularına göre incelenen yüzlerce hastanede yaşanan veri ihlallerinden sonra yıllık olarak 10 bin kalp krizi başına 36 fazla ölüm gerçekleşti. Araştırmacılar, ihlal yaşayan bakım merkezlerinde kalp krizi hastalarının elektrokardiyogram almalarının 2,7 dakika ek zaman aldığını tespit etti.

HHS’deki eski bilgi güvenliği asbaşkanı Lea Scanlon, bu rapordaki bulguların Birleşik Krallık’ta yapılan benzer bir araştırmayla ortaklıklar gösterdiğini söyledi. Birleşik Krallık’ta sağlık sistemi, Wannacry virüsü sebebiyle aksaklıklar yaşamıştı. Virüs, 2017 yılında Microsoft Windows’taki bir güvenlik açığından yayılmıştı.

wannacry virüsü

Scanlon, KrebsOnSecurity’e verdiği röportajda “Siber güvenlik açıklarının kötüye kullanımı insanları öldürüyor” ifadelerini kullandı. Ayrıca Wannacry virüsünün Birleşik Krallık’taki hastanelere yaklaşık 100 milyon pound’a (736 milyon TL) mal olduğu, hasta bakımında önemli bozulmalara yol açtığı ve bilişim sistemlerinin bozulmasına neden olduğu bulundu. Hatta bazı durumlarda Birleşik Krallık’taki hastaneler acile gelen hastaları başka hastanelere yönlendirmek durumunda kaldı.

NEJM araştırmasında hastalık ve ölüm verileri, ambulansların ve acil durum müdahale ekiplerinin normal servislerden kaldırılmasının ölçülebilir etkilerini göstermek için kullanılmıştı. Bu araştırmayı da örnek alan Scanlon, aynı araştırmanın WannaCry virüsü için de yapılabileceği konusunda ekip arkadaşlarını ikna etti. Sağlık uzmanlarıyla yapılan konuşmalar ise bu konu üzerine hâlâ çok fazla önlem alınmadığını gösteriyor.




Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin. Sınırsız resim yükeyebilir ve resim paylaşabilirsin.




Türkiye’de Çekilen UFO Videosu 11 Yıl Sonra Gündem Oldu
Türkiye’de Çekilen UFO Videosu 11 Yıl Sonra Gündem Oldu

2008 yılında Marmara Denizi üzerinde görülen ve Yalçın Yaman tarafından videoya kaydedilen UFO’lar, yabancı bir komplo teorisi kanalında gündem oldu. Yayınlanan video pek çok yabancı...

Hisense A7 5G, 5G bağlantılı dünyanın ilk E-mürekkep ekranlı akıllı telefonu olarak piyasaya sürüldü 2020
Hisense A7 5G, 5G bağlantılı dünyanın ilk E-mürekkep ekranlı akıllı telefonu olarak piyasaya sürüldü 2020

Hisense, ekseriyetle televizyonlarıyla tanınır. Ancak şirket, kendi ülkesinde de telefon satıyor. Şimdi Hisense A7 5G’yi dünyanın ilk 5G irtibatlı E-mürekkep ekranlı akıllı...

Instagram bilgilerini ifşa eden Facebook açığı! 2020
Instagram bilgilerini ifşa eden Facebook açığı! 2020

Saugat Pokharel isimli bir araştırmacı, bilgisayar korsanlarının Facebook aracılığıyla Instagram kullanıcılarının şahsi bilgilerine kolayca erişebileceği bir güvenlik...