Bir tarafta dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi Android ve ona bağlı servisleriyle Google, diğer tarafta dünyanın en çok akıllı telefon satan ikinci şirketi Huawei… Huawei satarsa Google kazanıyor, Google işini iyi yaparsa Huawei. En azından 2019’un ortalarına kadar bu böyleydi.
Hatta geçtiğimiz yıl düzenlenen Mate 20 lansmanında Google’ın üst düzey yöneticileri bile sahneye çıkmıştı. Geçen kısa zaman içinde öküz öldü, ortaklık bozuldu. Öyle ya da böyle Huawei Mate 30 ve Mate 30 Pro, Google uygulamaları olmadan tanıtıldı. Gelin Google'a alıştığımız için hiç göremediğimiz detaylara daha yakından bakalım.
Ardından ABD Hükümeti’nin aldığı kararlar nedeniyle Google ve Huawei arasına kara kediler girdi. Huawei, bu kararın ardından aslında 2012 yılından bu yana üzerinde çalışıyoruz dediği HarmonyOS isimli işletim sistemini Android’e alternatif olarak sundu. Aslında bir alternatif olmaktan öteye geçen HarmonyOS, tüm elektronik cihazları kontrol edebilecek ekosistemdi.
Google’ın FuchsiaOS ve Microsoft’un Windows Core işletim sistemlerini henüz duymamış olabilirsiniz. Ancak 2020’li yıllarda artık işletim sistemlerinin dev ekosistemlere dönüştüğü yıllar olacak. Huawei ise HarmonyOS ile sadece akıllı telefon sektörünü değil, ekosistem sektörünü hedefliyordu.
Nitekim 19 Eylül akşamında Huawei öyle bir Mate 30 lansmanı yaptı ki neredeyse cihazları HarmonyOS ile tanıtacağını düşündürdü. Tüm lansman boyunca bir kez bile Google ya da Android’in adı geçmedi. Bu bir taktikti. Çinli şirket açık şekilde Google’a “Aslında size ihtiyacımız yok ama insanlar buna hazır değil” mesajı verdi.
Eğer aklınızda Google olmadan Huawei bir hiçtir savı geliyorsa, gardınızı düşürüp dinlemenizde fayda var. Huawei, ABD’nin tekelinde olan akıllı telefon yazılımları sektörünü Mate 30 ile sallayabilir. Peki nasıl? Peki Mate 30 ile anladığımız üzere Huawei’nin Google’a neden ihtiyacı yok?
HarmonyOS, son 7 yıldır geliştirilen ekosistem tabanlı bir işletim sistemi. Huawei, 2010’lu yılların başında akıllı telefon sektöründe çok küçük bir oyuncuyken bu yönde çalışmalara başladı. Bu sırada artık sonuna geldiğimiz 2010’lu yılların yıldızı mobil işletim sistemleri oldu. Ancak devran böyle dönmeyecekti. Artık işletim sistemleri, ekosistem sunmak zorundaydı. Huawei bunu önceden gördü.
Peki nedir bu ekosistem, Mate 30 ile ne ilgisi var? Tek bir yazılım ile sadece bir cihazı kullanabiliyorsunuz. Ekosistemlerde ise tek bir yazılım ile telefonunuzu, otomobilinizi, bilgisayarınızı, klimanızı yani aklınıza gelebilecek her şeyi kullanıyorsunuz. Mate 30 Pro ile Google’a mesaj veren Huawei, gözünü 2020’li yıllara dikti.
Huawei Mate 30 tanıtımı sırasında telefon ile pek çok farklı cihazı, arabaları, ev sistemlerini kontrol edebileceğimiz bir dizi özellik de gösterildi. Her şeyin akıllı olduğu bir dönemde, Google’ın ve Android’in adı geçmeden ekosistem tanıtmak iddialı bir duruş istiyordu. Huawei Mate 30’u tanıttı, ancak gelecek için rakiplerine tehdit dolu yargı dağıttı.
Tüm dünya bunları görüp duyduktan sonra artık Huawei’nin başarısızlık için herhangi bir bahanesi kalmadı. Zaten güven konusunda yaşadığı sıkıntıların üzerine Mate 30 ile Androidsiz bir yola gitseydi büyük risk alırdı. Önce suyu ısıttı, ortamı hazırladı. Şimdi de kapıda başka şeyler var...
Huawei Mate 30 lansmanında yine telefon dışında bir başka ticari yönünü de açığa çıkardı. Mate 30 ailesinde yüklü olarak gelmeyecek Play Store uygulama mağazasına karşılık olarak, AppGallery planlarından bahsetti.
AppGallery’de şu an 45 bin seçkin uygulama bulunduğunu ve ardında 1 milyondan fazla geliştiricinin çalıştığını söyledi. Üstelik önümüzdeki süreçte 1 milyar dolarlık yatırımla AppGallery’nin hızla büyüyeceği anlatıldı. Yani Apple’ın AppStore’una ve Google’ın Play Store’una Asya’dan bir ciddi bir rakip geliyor.
1 milyar dolar, akıllı telefon sektörü için çok büyük bir rakam değil. Ancak uygulama geliştiricileri ve sadece bir uygulama mağazası için hatırı sayılır bir mebla. Huawei bu yatırım ile AppGallery’yi Android’de yetiştirip, HarmonyOS ormanında bir çınar ağacı yapmak istiyor.
AppGallery’deki uygulamalar açık kaynaklı olan APK formatını destekliyor. Yani bir Android uygulamasının, olur da HarmonyOS’ye geçmesi gerekirse uyumlu hale getirilmesi çok çok kolay. Huawei Android 10.0 ile gelen Mate 30’da aslında bunu yapmak istiyor. Satılacak her Mate 30, Çinli şirketin bir laboratuvarı gibi çalışacak.
HMS, Huawei’nin uygulama geliştiricilerine Huawei Mate 30 lansmanında sunduğu yeni nesil bir gelişim planı. Uygulama geliştiricileri bu ekosistem içinde kendi uygulamalarını Huawei’nin işletim sistemine uyumlu hale getirmek için her türlü kolaylığa sahip olacak.
Harita, bulut depolama, ödeme sistemleri, mesajlaşma hizmetleri ve reklamcılık kitleri hazır. Geliştiriciler bu araçlarla kendi uygulamalarını hızlı bir şekilde hayata geçirebilecekler. Firmanın iddiasına göre HMS Core Kit sistemi, Huawei cihazlarının performansını geliştirmeye yardımcı olacak. Bir dakika bunu bir yerden hatırlıyoruz?
Apple, iOS işletim sistemi ile kendi donanımlarını destekleyen özel bir ekosistem oluşturdu. Bunun en büyük avantajı, sadece iPhonelara özel olan bir yazılımın yüksek verimlilik sunması. Mesela iPhonelar, rakiplerinden daha az RAM kapasitesine rağmen zaman zaman daha yüksek performans sergiliyorlar. Hatta daha kararlı ve hızlı çalışıyorlar.
Huawei de Apple gibi kendi cihazlarına has bir ekosistem kurup, bunu HarmonyOS’nin anlayışıyla farklı kategorilere sunmaya hazırlanıyor. iOS kararlılığında ama arabanızı, evinizi yöneten bir sistem düşünün… Her şey uygulama değil, ancak her yer elektronik cihaz dolu.
Samsung’un ardından en çok telefon satan ikinci şirket Huawei. Bir süre önce Apple’ı tahtından eden şirket, Google uygulamaları yokken belki bu konumunu kaybedecek. Ancak hâlâ Android cephesinin en güçlü firması olacak gibi görünüyor. Peki Google için bu ne anlama geliyor?
Elbette işletim sistemiyle daha çok insana ulaşmak, daha çok insana Google servislerini kullandırmak… Ancak Mate 30’da bulunmayacak servislerin Google’a daha çok zararı var. Eğer Huawei’nin yerine başka güçlü bir firma geçemezse Google, Android konusunda bir yavaşlama dönemine girebilir.
Huawei de bunu çok iyi bildiğinden HarmonyOS gibi silahlarını çok iyi kuşanmış durumda. Google’ın surları ABD Hükümeti’nin aldığı kararla zayıfladı. Çok zor ama Huawei eğer yapabilirse, en azından yazılım konusunda o surları yıkacak taraf olmak istiyor. Çok çok çok zor bir hedef.
Ancak eğer işiniz ticaret ise tüketicilerin de ne dediklerini görmek, ona göre hareket etmek zorundasınız. İnsanlara “Bak biz bunu yaptık, hadi al kullan” dayatması yapamazsınız. Huawei de Mate 30 cihazlarından anladığımız üzere Google, Apple, Samsung gibi şirketlere sert, tüketiciye de yumuşak bir mesaj verdi.
Mate 30 ve Mate 30 Pro Android ile geliyor, ancak insanlar sadece buna alışık oldukları için. Belki de ilerleyen zamanlarda Huawei HarmonyOS’nin Mate 30’larda hazırda beklediğini bile görebiliriz. Öyle ya a böyle açık bir konu var. Mate 30 ve Mate 30 Pro, tüketicilerde HarmonyOS talebi yaratmak için kullanılacak.
Neler olacağını, Huawei’nin uçuruma çok yakın bu yürüyüşünde neler yaşayabileceğini yakında göreceğiz. Tüm detaylar, her zaman olduğu gibi Webtekno’da olacak. Takipte kalın.
Kısa bir süreliğine ücretsiz olan 7 adet App Store uygulaması ile karşınızdayız. ...
Xiaomi denilince akıllara ücret / performans oranı yüksek telefonlar geliyor olsa da, Çinli teknoloji devinin hemen hemen teknolojinin her alanında faaliyet gösterdiği herkes tarafından...
OnePlus , OxygenOS ve hangi yeni özelliklerin ve iyileştirmelerin uygulanabileceği konusunda topluluktan geri bildirim almanın bir taktiği olarak IDEAS programını bu yılın başlarında...