Xilinx, 35 Milyar Transistörlü FPGA'sını Duyurdu

FPGA’in mucidi olan Xilinx firması, 35 milyar transistöre sahip 16 nm'lik dünyanın en büyük FPGA'sını duyurdu.


FPGA olarak bilinen üretimden sonra ayarlanabilen tümleşik devreleri üreten dünyanın en büyük ortaklığı Xilinx, Virtex UltraScale+ VU19P'yi duyurdu. 35 milyar transistörüyle birlikte 16 nm’lik bu cihaz, dünyanın en büyük FPGA’sı unvanına sahip oldu.

9 milyon mantık hücresinin yanı sıra Virtex VU19P, 1,5 TB/sn DDR4 bellek bant genişliğine, 4,5 TB/sn alıcı verici bant genişliğine ve 2.000'in üzerinde kullanıcı I/O değerine sahip. Xilinx, ürettiği FPGA’nın daha önceki en büyük FPGA olan ve 5,5 milyon mantık hücresine sahip olan 20 nm Virtex UltraScale 440’tan 1,6 kat daha büyük olduğunu söyledi.

xilinx fpga

Xilinx, bu ürünüyle prototip oluşturma ve onaylama için FPGA kullanan ASIC veya SoC üreticilerini hedefliyor. Böylece geliştiriciler silikon mevcut olmadan önce yazılım entegrasyonuna başlayabiliyorlar. Diğer uygulama alanlarında ise test, ölçüm, hesaplama, ağ iletişimi, havacılık ve savunma gibi alanlar yer alıyor.

FPGA, 35 milyar transistörü ile birlikte gördüğümüz en büyük 16 nm yongalardan biri. Cihazın kalıbı bir aracıya eklenmiş dört dikdörtgen dilimden oluşuyor. Yani şirketin 2011’de duyurduğu Virtex-7 2000T’ye benzediğini söyleyebiliriz.

Şuan Intel kapsamında bulunan Altera tarafından bir zamanlar yapılan bir açıklamada Starix 10’un da 35 milyar transistöre sahip olduğu söyleniyordu ama bunun içerisinde temel kalıba EMIB yoluyla bağlanmış vericiler de mevcuttu. Intel de geçtiğimiz yıl 16 nm’lik büyük bir yonga duyurmuştu: 28 milyar transistörüyle Nervana Spring Crest NNP-T.

xilinx fpga

VU19P’nin ortaya çıkması için biraz daha bekleyecek gibiyiz çünkü lansmanı, 2020 yılının sonbaharında yapılacak gibi duruyor. Ayrıca Xilinx, geçtiğimiz günlerde veri merkezi hızlandırması için UltraScale+ mimarisine sahip kartı Alveo U50'yi de tanıtmıştı.




Apple, Yeni Bir Katlanabilir Telefon Patenti Aldı
Apple, Yeni Bir Katlanabilir Telefon Patenti Aldı

Katlanabilir akıllı telefonları yavaş yavaş tanıtılmaya başlandığı günümüzde Apple'ın da bu fikre yatkın olabileceği ortaya çıktı. ...

Türk Telekom CEO'sundan ortak altyapı çağrısı
Türk Telekom CEO'sundan ortak altyapı çağrısı

5G teknolojisinin yavaş yavaş kullanılmaya başlandığı son günlerde, fiber altyapı da bir hayli öneme sahip. Twit5G teknolojisinin yavaş yavaş kullanılmaya başlandığı son günlerde,...

Flappy Bird, Hala En İyi Mobil Oyun
Flappy Bird, Hala En İyi Mobil Oyun

Flappy Bird yayınlanalı neredeyse 5 yıllık bir süre oldu. Oyun şu anda resmi olarak uygulama mağazalarında bulunmuyor ancak Flappy Royale adlı battle royal oyunu, Flappy Bird'ün...