Jüpiter'in Isınmasındaki En Büyük Etki: Yıldız Rüzgarları

Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni gaz devi Jüpiter, büyük kütlesine rağmen çok ciddi sıcaklıklara ulaşıyor. Bunun sebebini çok fazla anlayamayan bilim adamları, sonunda bir sonuca vardı: yıldız rüzgarları.


Dünya'ya yaşamın devam etmesi için gerekli enerjinin temel kaynağı olan Güneş, diğer yıldızlarda olduğu gibi, yeni yıldızlar ve galaksilerin oluşmasında rol alan yıldız rüzgarları (stellar winds) adı verilen gazlar saçıyor. Son yapılan araştırmalar, bu gazların yeni bir etkisi daha olduğunu ortaya koydu: Jüpiter gibi gezegenlerin atmosferini ısıtmak.

Gökbilimciler, Jüpiter'in kutuplarındaki yıldız rüzgarlarının neden olduğu auroraları gözlemledi. Araştırmacılar, Güneş rüzgarlarının enerji parçacıklarının bir ısıtma etkisi oluşturmak için gezegenin atmosferi ile etkileşime girmediğini keşfetti.

NASA’nın Jet İtim Laboratuvarı (JPL) araştırmacısı ve araştırma ekibinin lideri James Sinclair "Jüpiter'in güneş rüzgarı etkisi, uzaydaki havanın en ekstrem örneklerinden biri. Burada bu rüzgarların etkisinin normaldekinden çok daha derin olduğunu görüyoruz" dedi.

Yıldız rüzgarı (ya da bizim durumumuzda Güneş rüzgarı) Jüpiter'e çarptığında, gezegenin atmosferi ve sıcaklığı sadece bir gün içerisinde etkileniyor; atmosferin kimyası değişirken sıcaklık yükseliyor. Yukarıdaki haritada görebileceğiniz gibi parlak noktalar, Jüpiter'in kutuplarındaki yüksek sıcaklıkları gösteriyor.

Bilim insanları bu bulguların çok ilginç olduğunu; Jüpiter'in çok büyük olmasından dolayı yıldız rüzgarlarının bu kadar hızlı yayılmalarını beklemediklerini söylüyor. 




Son 3 Yıl İçinde Steam'de En Fazla Oyuncuya Sahip Oyunlar
Son 3 Yıl İçinde Steam'de En Fazla Oyuncuya Sahip Oyunlar

Dünyanın en büyük oyun platformu haline gelen Steam, yeni çıkan oyunlarla birlikte yapımcılar arasındaki rekabetin arenası haline geldi. ...

Pixel 3a ve 3a XL’nin Ön Kamerasına Playmoji Desteği Geliyor
Pixel 3a ve 3a XL’nin Ön Kamerasına Playmoji Desteği Geliyor

Google Pixel 3a ve 3a XL’nin arka kamerasında kullanılabilen artırılmış gerçeklik emojileri, gelecek bir güncellemeyle ön kameraya da eklenecek. ...

Apple Patent Başvurusu Yeni Bir Giyilebilir Tansiyon Cihazını Ortaya Koyuyor 2020
Apple Patent Başvurusu Yeni Bir Giyilebilir Tansiyon Cihazını Ortaya Koyuyor 2020

Apple, bilhassa giyilebilir aletler olmak üzere, aletlerinin sıhhat ve fitness konusunda özelliklerini aktif bir şekilde iyileştiriyor . Buna paralel olarak, teknoloji devine büyük bir kan...