Google, Android tanıtıldığından beri geliştiricilere hem kamera özellikli uygulamaları hızlı bir şekilde oluşturmalarını hem de telefon üreticileri tarafından sunulan gelişmiş özelliklerden faydalanmalarını sağlayan bir kamera sistemi kurmakta zorluk çekti. Şirketin çıkardığı ilk Camera API’si oldukça sınırlıydı, bunun yanında ikinci sürüm de karmaşıktı.
Görüntü kalitesini artırmak ve biçimsel efektleri eklemek için telefonlara eklenmiş bazı gelişmiş modları etkinleştirmek için ise satıcıdan bağımsız bir yolu bulunmuyordu. Ancak Google, bu durumu değiştiriyor. Şirket, geliştiricilere Android’in Camera2 işlevselliğine erişmeleri için basit bir yol sağlamanın yanı sıra ek özelliklere uzantılar sağlayan bir kütüphane olan CameraX’i piyasaya sürüyor.
CameraX, bir Jetpack destek kütüphanesi olarak ortaya çıktı. Yeni kütüphane, Android 5.0’a kadar tüm Android işletim sistemlerinde kullanılabilir. İçinde bulunan paketler Camera2’ye kullanım merkezli bir dizi arayüz sağlıyor ve programlama için gereken ek yükü azaltmaya yardımcı oluyor. Ayrıca Google, cihazın bağımlılıklarını da azaltıyor. Bu sayede CameraX kodları her türlü donanımda çalışıyor.
CameraX ile çalışmak isteyen bir geliştirici, yapılandırma seçeneklerini kullanarak istenen kullanım şeklini ortaya çıkartıyor. Daha sonra veri akışı biçiminde olan veya doğrudan bir dosyaya yazılabilen CameraX kütüphanesi tarafından veri çıkışını işlemek için ‘Dinleyiciler (Listeners)’ ekleniyor. Son olarak, kullanım durumları Android Architecture Lifecycles’a bağlı olduğundan CameraX, uygulama için kaynakların kurulumu ve ayrılması ile ilişkili görevleri de yerine getiriyor.
CameraX, ekranda bir görüntü elde etmek için Önizleme, görüntü ana belleğine doğrudan erişim sağlamak için Görüntü analizi ve tamamen işlenmiş bir görüntü veya videoyu kaydetmek için Görüntü yakalama gibi çeşitli kullanım durumlarını destekliyor. Kurulum için gerekli birkaç satır kodu ekledikten sonra CameraX’in komutları oldukça basit. Örneğin kameradan bir görüntü yakalamak için ‘takePicture()’ komutu kullanılabiliyor. Tabii tahmin edebileceğiniz üzere CameraX’i kullanabilmek için kamera izni almak zorundasınız.
Android telefonlar, yalnızca önceden işlenmiş JPEG sürümlerine erişim izni vermek yerine daha sonraki işlemler için RAW görüntülerini kaydetme seçeneği sunmaya başlamıştı. Ancak telefonların tek bir çıktı oluşturmak için birden fazla karenin karmaşık bir şekilde birleştirilmesine giderek daha da fazla bağlı olduğundan tek bir RAW karesinin işlenmesi her zaman en iyi seçenek değildi.
CameraX ile uygulama geliştiricileri, kameradan gelen kareleri doğrudan okuyabilirler. Bu durum, makine öğrenmesi ve yapay gerçeklik gibi uygulamalar için oldukça önemlidir. Bununla birlikte CameraX; cihazda, masaüstü bilgisayarda veya bulutta kendi görüntü işleme sistemini kurmak isteyenler için de potansiyel bir nimet denebilir.
Üçüncü parti kamera uygulamalarını daha az cazip yapan şeylerden biri, yeni model akıllı telefonların gelişmiş görüntüleme yeteneklerinden faydalanabilme konusunda zorluk yaşamalarıdır. CameraX uzantılarını destekleyen cihazlar için uygulamalar, mevcut bir Camera2 uygulamasına birkaç satır kod ekleyerek HDR, gece modu, portre modu ve güzellik gibi gelişmiş modlara erişim sağlayabilir.
Şu anda CameraX’in alpha versiyonunu kullanan geliştiriciler, aşağıdaki telefonlarda yeni modları deneyebilirler:
CameraX, şu anda alpha sürümünde. Ancak yakın zamanda beta sürümüne yükselmesi bekleniyor. Ayrıca Samsung, bu hafta Uygulama Geliştiricileri Konferansı’nda CameraX’e sunduğu desteği duyurdu.
Samsung'un uzun zamandır üzerinde çalıştığı söylenen yeni modeli Galaxy A91'in konsept tasarım görselleri ortaya çıktı. Ortaya çıkan görseller, Galaxy A91'in Galaxy Note10 ve Galaxy...
Samsung, yeni amiral gemisine kablosuz şarj aktarma özelliğini getirebilir. Galaxy ailesinin...
Google'da araştırmacı olarak çalışan Daniel Russell, saha testleri sonucunda arama sırasında yapılan en büyük 3 hatayı açıkladı. Russell, bu hataların üstesinden nasıl...