El Paso Saldırısı Sonrası Kapatılan 8chan Geri Döndü

Geçtiğimiz ağustos ayında ABD’nin Texas eyaletinin El Paso şehrinde 20 kişinin öldüğü silahlı saldırı sonrasında kapatılan sosyal paylaşım platformu 8chan, yeniden markalaşma sürecini tamamladı ve ‘8kun’ ismiyle geri döndü.


Kullanıcıların anonim olarak mesaj panoları oluşturabildikleri bir sosyal paylaşım sitesi olan 8chan, 20 kişinin hayatını kaybettiği El Paso’daki saldırının ardından eleştiri oklarının hedefi haline gelmişti. Nedeni ise saldırgan Patrick Crusius’un, olay öncesinde nefret söylemi içeren ifadelerden oluşan manifestosunu burada yayınlamasıydı.

Ayrıca Christchurch, Yeni Zelanda, Poway ve California’daki saldırıları gerçekleştiren teröristlerin de, faşizm ve nefret söylemi gibi ekstremist düşüncelerini yaymak için 8chan’i kullandığı ortaya çıkmıştı.

el paso

El Paso’daki saldırı sonrası Cloudflare ve Voxility dahil birçok internet sağlayıcısı, 8chan’e olan altyapı desteğini kesmişti. Hatta 8chan’in kurucusu olan; ancak Aralık 2018’de şirketten ayrılan Fredrick Brennan da sitenin “Amerika’daki aşırı grupların kitle yarattığı bir yer” olduğunu söyleyerek, acilen kapatılması gerektiğini belirtmişti.

Platforma yönelik eleştirilere nihayet kulak veren 8chan’in sahibi Jim Watkins, eylül ayında yaptığı açıklamada, sitenin gönüllü olarak kapatıldığını ve yasadışı içeriğe karşı koymak için araçlar geliştirdikten sonra yeniden çevrimiçi olacağını söylemişti. Buna rağmen Watkins, “anayasal olarak korunan nefret söylemini tamamen yok etmek gibi bir amaçlarının olmadığını” dile getirmişti. 

Bugün itibarıyla 8kun ismiyle geri dönen internet sitesi, ABD yasalarını ihlal eden tüm içeriklerin hızlı bir şekilde silineceğinin garantisini veriyor. Şirketin platformdaki içerikleri denetlemek için nasıl bir mekanizma kullanacağı ise şimdilik belli değil. 




Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin. Sınırsız resim yükeyebilir ve resim paylaşabilirsin.




Acer'in Hız Çıtasını Aşacak Monitörü Çıktı
Acer'in Hız Çıtasını Aşacak Monitörü Çıktı

Acer, yeni monitörü Predator XN253Q X'i piyasaya sürdü. Monitör, 240 Hz yenileme hızına sahip ve tamı tamına 0,4 ms’lik tepki süresi ile hız konusunda resmen çağ atlıyor. ...

Apple'ın Mac Pro'su, bir ev fiyatına Türkiye'de satışa çıktı
Apple'ın Mac Pro'su, bir ev fiyatına Türkiye'de satışa çıktı

Apple, geçtiğimiz haziran ayında gerçekleşen WWDC 2019  konferasında, yeni Mac Pro modelini duyurmuştu. ÖzelliklApple, geçtiğimiz haziran ayında gerçekleşen WWDC 2019  konferasında,...

Turkcell'den 6 Hafta Boyunca Toplam 25 GB İnternet Hediye
Turkcell'den 6 Hafta Boyunca Toplam 25 GB İnternet Hediye

Mobil internetin her zerresine ihtiyacımızın olduğu bu dönemde, fiyatların yükselmesi canları sıkıyor. Her şeye rağmen operatörlerin yüzleri güldüren kampanyaları bir nebze olsun...