Sony’nin 100 KM Menzilli İlk IoT Çipleri Tanıtıldı

Sony, hızlı giden araçlarda da kullanılabilecek, 100 kilometreden fazla menzile sahip nesnelerin interneti çiplerini tanıttı.


İlk endüstri devriminden bu yana geçen sürede insanlık kendini oldukça geliştirdi, son yıllarda ise Endüstri 4.0’a uyum sağlamaya çalışıyoruz. Günümüzde her yerde duyduğumuz endüstri 4.0 da bu atılımların sonuncusu.

İlk endüstri devrimi, bildiğimiz popüler endüstri devrimi; buhar makineleri kullanıma girdi. İkinci endüstri devrimi ile fabrikalar kuruldu, seri üretim başladı. Üçüncü endüstri devrimi dijitalleşmeyi işaret eder, dijital ürünler ve elektronik bu dönemin itici gücüdür. Şimdi ise endüstri 4.0 var. Çok çok özetle dijital, fiziksel ve insani teknolojiler birbirine karışıyor ve dünya daha siber bir hale geliyor. Bu dönemin özelliği de bu.

Haliyle bu dönemin en önemli yanı, hemen her şeyin birbirleriyle iletişim kurabilmesinde ve bağlantı sağlamasında yatıyor. Akıllı evler, akıllı arabalar, bir mesaj ile çalıştırabildiğimiz cihazlar bu dönemin en bariz ürünleri. Nesnelerin interneti için, nesneleri internete bağlayacak çipler gerekiyor.

Sony, bu dönemin ihtiyaç duyduğu nesnelerin interneti çipleri üzerinde çalışan teknoloji devlerinden bir tanesi. Japon firma, Eltres LPWA (düşük güç geniş alan) ağının desteklediği ilk çiplerini tanıttı.

Eltres, oldukça önemli bir sistem. Nesneleri internete bağlamanın iki yolu var: Wi-Fi veya LTE. Wi-Fi oldukça kısıtlı bir alana sahip, LTE ise hem pahalı hem de bir SIM karta ihtiyaç duyuyor. Üstelik her ikisi de ciddi anlamda elektrik tüketimine neden oluyor. Bu noktada işin içine Eltres giriyor. Eltres çok uzn menzile sahip ve hareket halindeki araçlarda da kullanılıyor.

Eltres, bu yıl Japonya’da kullanıma girecek. Bu sistemde küçük mikroçipler ve antenler, baz istasyonlarına sinyaller göndererek iletişim kuruyorlar.

Sony’nin ilk jenerasyon çipi olan CXM1501GR (isimlendirmeden sorumlu arkadaşla pazarlamanın başındaki isim bir görüşmek isteyebilir. Alanında sansasyon yaratabilecek bir çipe bu ismi bulmuş olması, önemli bir fırsatı tepmek anlamına geliyor), 20 mW bir antene sahip ve 6.35 kbps’ye kadar veri aktarımı sağlayabiliyor. Otomatik olarak 23 kanal arasında gezebilen çip, 923.6 MHz ile 928 MHz arasında yayın yapıyor.

Sinyallerde bozulma ihtimaline karşılık her sinyali dört defa gönderen çip, bu sinyallere bir de sıra kodu koyuyor ki sinyal sırasında bozulma olması ya da konum değişikliği durumunda sistem ona göre tepki verebilsin.

16 mm x16 mm boyutundaki çip, tek bir saat pili ile aylarca çalışabiliyor. Şu anda talep eden geliştiricilere örnek çipler sağlayan Sony, yakında bu özelliğe sahip cihazları da piyasaya sunacak.

Sony'nin nesnelerin interneti için yeni bir alan yaratabileceğine inandığı Eltres; arama kurtarma çalışmaları, takip cihazları ve şehirlerde sunulacak hizmetler için kullanılabilecek potansiyele sahip. Bunları şu anda da yapabiliyoruz ancak Sony, bu işlemleri ucuza ve kolayca yapabilmenin yolunu açmak ve nesnelerin internetini, ideal olarak görüldüğü gibi her noktaya yaymak istiyor.




PUBG Mobile, Dünyanın En Hızlı Büyüyen Mobil Oyunu Oldu
PUBG Mobile, Dünyanın En Hızlı Büyüyen Mobil Oyunu Oldu

Geçtiğimiz ay 156 milyon dolar gelir elde eden PUBG Mobile, en hızlı büyüyen mobil oyunu ünvanını ele geçirdi. ...

Resident Evil 2: Remake 399 TL Oldu
Resident Evil 2: Remake 399 TL Oldu

Bugün itibarı ile oyuncuların beğenisine sunulan Resident Evil 2: Remake, bir anda fırlayan fiyatıyla da dudak uçuklattı. ...

Anlaşma: 20,54 $ ‘a F4 Falcon Mobil Oyun Kumandası edinin 2021
Anlaşma: 20,54 $ ‘a F4 Falcon Mobil Oyun Kumandası edinin 2021

Bir mobil oyun denetleyicisi için pazardaysanız, Gamesir F4 Falcon’da AliExpress’in bu fırsatına göz atın. Çoğunlukla 25 dolardan perakende satış yapan denetleyici artık sadece...