Milyonlarca Işık Yılı Uzaktaki Galaksi Kümeleri Görüntülendi

Kullandığımız teknolojilerle gitmemizin mümkün bile olmadığı uzaklıklardaki galaksiler, ne var ki insanlarda fazlasıyla ilgi uyandırıyor. Yeni bir yapay zekâ teknolojisi ise bu galaksileri görüntülemeye olanak tanıyor.


Galaksi kümeleri, birlikte hareket eden yüzlerce hatta binlerce galaksinin birleşmesinden oluşuyor. Uzun yıllardır bilinen en büyük gök yapıları olan galaksi kümeleri, en büyük gök yapısı unvanını keşfedilen süper kümelere bırakmıştı.

teleskop galaksi

Galaksi kümeleri tahmin edemeyeceğimiz kadar büyük. Bu büyüklüklerine rağmen ne yazık ki onları görüntüleyemiyoruz çünkü onlarla aramızda milyonlarca ışık yılına tekabül eden bir uzaklık bulunuyor. Bir doktora öğrencisi ise derin öğrenme temelli yapay zekâ sayesinde bu galaksi kümelerinin neye benzediğini ortaya koydu.

galaksi kümesi

Deep-CEE (Galaksi Kümesi Çıkarma ve Değerlendirme İçin Derine Öğrenme) adı verilen yapay zekâ aracı, galaksi kümeleri her ne kadar uzakta olursa olsun ve her ne kadar az ışık saçar olursa olsun uzay boşluğunun karanlığından onları ayırt etmeyi başarıyor ve bilim insanlarına kullanılabilecek somut sonuçlar veriyor.

Lancaster Üniversitesi'nde doktora öğrencisi ve aynı zamanda projenin başında olan Matthew Chan: “Yeni aletimizi evrenin daha önce hiç keşfedilmemiş bölgelerine daha geniş kapsamlı ve derin araştırma yapacak olan Büyük Sinoptik Araştırma Teleskopu (LSST) gibi devrim niteliğindeki projeler üzerinde çalıştıracağız" açıklamalarında bulundu. 




Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin. Sınırsız resim yükeyebilir ve resim paylaşabilirsin.




En Etkili Bilgisayar Hızlandırma Yöntemleri
En Etkili Bilgisayar Hızlandırma Yöntemleri

Programlı veya programsız bilgisayar hızlandırma yöntemlerini merak ediyorsanız sizler için seçtiğimiz bazı yönt Programlı veya programsız bilgisayar hızlandırma yöntemlerini merak...

Apple'ın Batarya Ömrünü Korumak İçin Geliştirdiği Yöntem
Apple'ın Batarya Ömrünü Korumak İçin Geliştirdiği Yöntem

iOS 13'ün tanıtılmasıyla birlikte Apple'ın batarya ömrü konusundaki yeni stratejisi de belli oldu. Makine öğrenme teknikleri kullanılarak oluşturulan yeni bir algoritma sayesinde...

Oppo Reno Ace’in Özellikleri, TENAA’da Ortaya Çıktı
Oppo Reno Ace’in Özellikleri, TENAA’da Ortaya Çıktı

Orta segmentli cihazlarıyla adından sıkça söz ettiren Oppo'nun üst segment piyasasını altüst edecek yeni telefonu Oppo Reno Ace, TENAA'da özellikleriyle birlikte ortaya çıktı. Adeta...