İnternette En Özgür Ülkeler Belli Oldu

Freedom House, internet özgürlüğü konusunda ülkeleri özgür, kısmen özgür ve özgür değil olarak sıraladı. Peki Türkiye internet konusunda özgür bir ülke mi?


1989'da CERN laboratuvarlarında HTML işaretleme dilini geliştirerek Dünya Çapında Ağ yani World Wide Web’i insanların hizmetine sunan John Berners-Lee, küresel çapta internetin 30. yıl dönümü anısına Washington Post tarafından düzenlenen bir etkinlikte internetin dolandırıcılar tarafından gasp edildiğini dile getirdi.

World Wide Web’in mucidi kabul edilen Berners-Lee, internetteki özgürlük ortamının her geçen gün biraz daha azaldığını belirtirken, kullanıcıların nefret söylemi, gizlilik sorunları ve yanlış bilgilerin hızla yayılması gibi sorunlarla yüzyüze kaldığını dile getirdi. Berners-Lee’ye göre internet, sansür ve gözetimin giderek arttığı bir dijital otoriterliğe doğru adım adım ilerliyor.

Freedom House tarafından gerçekleştirilen araştırma da Berners-Lee’nin bu açıklamalarını destekliyor. Yapılan açıklamaya göre internet özgürlüğü, 2018 yılında üst üste sekizinci kez geriledi. Aşağıda görmüş olduğunuz harita, hangi ülkelerin internet konusunda daha özgür olduğunu gösteriyor. Bu sınıflandırma yapılırken internete erişim kolaylığı, çevrimiçi içeriklerdeki sınırlamalar ve kullanıcı hakları ihlallerinin sıklığı göz önünde bulunduruldu.

Küresel internet kullanıcılarının %87’sini kapsayan 65 ülkede gerçekleştirilen araştırmaya göre Çin, internet özgürlüğü konusunda listenin en altında yer alıyor. Ne yazık ki Türkiye de internetin tam manasıyla özgür olmadığı ülkeler klasmanında yer alıyor.




PUBG'nin Berlin'deki etkinliği Koronavirüs nedeniyle ertelendi
PUBG'nin Berlin'deki etkinliği Koronavirüs nedeniyle ertelendi

Çin’in Vuhan şehrinde ortaya çıkan koronavirüs salgını nedeniyle şu ana kadar yüzlerce insan yaşamını yitiÇin’in Vuhan şehrinde ortaya çıkan koronavirüs salgını...

Tematik turizm: Kuşadası’nda ‘Mars Colony’ kurulacak
Tematik turizm: Kuşadası’nda ‘Mars Colony’ kurulacak

Mars’ta yakın gelecekte kurulması planlanan koloni gerçek oluyor. Ancak şimdilik Aydın’ın Kuşadası ilçesinde: Mars Colony.Turizmi çeşitlendirmek isteyen Kuşadası Belediyesi, Mars...

Razer, Blade Pro 17 Dizüstü  Çılgın Bir Ekrana Kavuşuyor
Razer, Blade Pro 17 Dizüstü Çılgın Bir Ekrana Kavuşuyor

Razer, Blade Pro 17 dizüstü bilgisayarlarında artık 4K 120 Hz dokunmatik ekran özelliğini bir opsiyon olarak sunuyor. Cihaz oldukça pahalı olsa da piyasada benzer bir ekrana sahip başka bir...