Google, Chrome 76 ile Flash'ı Varsayılan Olarak Engelliyor

Chrome 76 ile birlikte tarayıcısına bazı yeni özellikler getiren Google, Flash'ın tarayıcıda varsayılan olarak engellenmesini sağlıyor.


Google, geçtiğimiz hafta Chrome 75’in Android, Mac, Windows ve Linux platformlarına çıkmasının ardından tarayıcının yeni beta sürümünü yayınladı. Chrome 76, içerisinde birçok değişikliği barındırıyor.

Geçtiğimiz on yıl içerisinde Google, HTML5 konusunda büyük bir destekçi olmuş ve sitelerin daha hızlı, daha güvenli ve daha pil dostu bir deneyim için Flash yerine HTML5 kullanmalarını önermişti. 2016 yılı sonu, 2017 yılı başlarına doğru Chrome, arka planda çalışan Flash ögelerini engelleyerek varsayılan olarak HTML5’i ayarladı. Bu da kullanıcıların, gereken sitelerde Adobe eklentisini manuel olarak açmasını gerektirdi.

Temmuz ayında Adobe’un Flash desteğini sonlandıracağını belirtmesiyle birlikte Google, 2020 sonlarına doğru tarayıcısından Flash eklentilerini kaldıracağını belirtti.

Chrome 76 beta sürümünde Flash, varsayılan olarak engelli durumda ancak kullanıcılar hâlâ chrome://settings/content/flash üzerinden özelliği ‘Önce sor’ şeklinde değiştirebiliyor.

Bu özelliğin yanı sıra Google, gizli modda da bir değişikliğe gitti. İnternet üzerinden haber ya da dergi okuyanların da bildiği üzere belirli sitelerde bulunan belirli makaleleri okumak için aboneliğinizin bulunması gerekiyor. Bu sayfalar, siz gizli moddayken ücretsiz okumaları engellemek için bağlantınızı engelleyebiliyor. Bu konu üzerine de geliştirmeler yapan Google, FileSystem API’si sayesinde gizli modu algılayan betikler (script) artık bu işlemi gerçekleştiremeyecek.

Bunun dışında hepimizin bildiği üzere açılır pencere ve diğer rahatsız edici web sitesi özelliklerinden kurtulmak için web sitesiyle açılır pencereler gelmeden etkileşime girmemiz gerekiyor. Normal şartlar altından birçoğumuz bunun için Esc tuşunu kullanıyor olsak da yeni sürümde Esc tuşu web siteler için bir etkileşim olarak kabul edilmeyecek.




Turkcell ile Ericsson İlk 5G Bağlantıyı Gerçekleştirdi
Turkcell ile Ericsson İlk 5G Bağlantıyı Gerçekleştirdi

Turkcell’in 5G altyapısı çalışmaları kapsamında, uluslararası standartlarla uyumlu ilk 5G canlı bağlantının İstanbul’da yapıldığı açıklandı. ...

346 kişiye mezar olan Boeing 737 Max, ABD’de havalandı 2020
346 kişiye mezar olan Boeing 737 Max, ABD’de havalandı 2020

Uçuş kontrol sistemindeki arıza sebebiyle 346 kişinin ölümüne kapı aralayan Boeing 737 MAX uçağı, 2018 ve 2019 senelerinde iki korkunç kazaya karışmıştı. Etiyopya’daki kazanın...

Ücretsiz resim yükleme ve resim paylaşma servisi
Ücretsiz resim yükleme ve resim paylaşma servisi

Bir çok standart özelliklerin ilerisinde olan ve sürekli güncellenen ResmLink resim yükleme servisi yayın hayatına resmen başlamış bulunmaktadır. Elimizden geldiğince...