TDK’ye Rakip Olabilecek Oyun Gibi Uygulama: Kelime Bulucu

Yeri geldiği zaman TDK’den bile daha kullanışlı hâle gelebilen Kelime Bulucu, Türkçe desteği olan bir kelime oyunu oynarken oyunculara çok büyük avantajlar sağlıyor. Eğer bu uygulamadan henüz haberiniz yoksa, yazının sonunda Kelimelik gibi oyunlarda adeta bir kelime bulma canavarı olabilirsiniz.


Scrabble ve Kelimelik gibi size belirli harfler vererek bu harflerle en yüksek puanı almanızı isteyen oyunlar oldukça revaçta. Her oyunda olduğu gibi bu gibi oyunlarında kendilerine has stratejileri var ancak asıl iş yaratıcılıkta bitiyor. Kelime Bulucu da tam bu noktada oyuncuların yardımına koşuyor.

Örneğin oyun sırasında elinizde hiçbir şekilde bir kelime oluşturamadığınız harfler var. Oyunun en çekişmeli anlarından biri. Kaybetmek istemiyorsunuz. Tek yapmanız gereken Kelime Bulucu’ya elinizde hangi harfler olduğunu söylemek. Gerisini Kelime Bulma Makinesi kendi kendine hallediyor.

Kelime Bulucu, veri tabanında bulundurduğu, varlığından daha önce haberiniz dâhi olmayan kelimeleri bir bir karşınıza çıkarıyor. Size düşen tek şey de bu kelimelerden hangisi sizin oyununuz için daha uygun karar vermek. Dilerseniz Kelime Bulucu nasıl kullanılır bunun cevabını vereceğimiz yazımıza başlayalım.

Kelime Bulucu sadece bir hile aracı mı?

kelime bulucu ışık

Kelime Bulucu için yalnızca bir hile aracı olduğunu söylersek haksızlık etmiş oluruz. Elbette oyun sırasında hile olarak bu programa başvurmak en büyük kullanım alanlarından biri. Ancak Kelime Bulucu’nun cevapları göstermekle bitmeyen faydaları var.

Yazının ilerleyen kısımlarında nasıl yapıldığından bahsedeceğimiz Kelime Bulma Makinesi, sizlere bulduğu kelimelerin anlamını ve örnek bir cümle içinde kullanımını gösteriyor. Yani oyun sırasında sırf puan almak için kullanıp bir köşeye bırakmak zorunda değilsiniz.

Bu durumda kelime dağarcığı ister istemez genişliyor. Sonrasında ise yalnızca oyun için olmayan faydalar silsilesi baş gösteriyor. En nihayetinde, kopya hazırlamak bile ders çalışmanın bir başka hâlidir derler :)

Madem sadece hile değil, yazıya neden Kelimelik ile başladınız?

noktalama işaretleri

Çünkü dediğimiz gibi programın kullanımının büyük bir bölümü Kelimelik gibi oyunlarda avantaj sağlamak üzerine. Yani kullanan insanların en büyük sebebi bu. İçerisinde p olan kelimeler ya da j ile başlayan kelimeler gibi oyun sırasında can havliyle sorulan soruların en net cevaplarını bu site veriyor.

Tüm bunların yanı sıra, sitenin logosu bile Kelimelik gibi oyunların mantığına özgü bir tasarım. Bu oyunlarda mantık, masa üzerinde bulunan harflerin hepsiyle anlamlı bir kelime oluşturan harfler yerleştirmektir. Tıpkı Kelime Bulucu’nun adresi kelimeler.net için tasarlanan logoda olduğu gibi.

Peki Kelime Bulucu nasıl kullanılır?

türkçenin en uzun kelimesi

Kelime Bulucu’nun iki büyük hizmeti var. Bu hizmetlerden bir tanesi Kelime Bulma Makinesi, bir tanesi de Kelime Listeleri. Kelime Bulma Makinesi, elinizde bulunan harflerle yapılabilecek en uzun ve en yüksek puanı kazandıracak kelimeleri bulup, size gösteriyor. 

Kelime Listeleri ise yukarıda bahsettiğimiz başında “j” olan ya da içinde “pa” ifadesi bulunan kelimeleri bulmak için kullanılıyor. İki hizmeti de kullanması oldukça kolay, faydası da aynı orantıda büyük. Dilerseniz kullanım aşamalarını anlatmaya başlayalım.

Kelime Bulma Makinesi nasıl kullanılır?

kelime bulucu ingilizce

Kelime Bulma Makinesi, kullanmanız gereken harfler size gerçekten hiçbir şekilde anlam ifade etmediği zaman yardımınıza koşmasını istemeniz gereken hizmet. Çünkü bu sayfada bulunan “Kullanılacak harfler” kutucuğuna elinizdeki harfleri rastgele bir sırayla yazmanız halinde, o harflerle üretilebilecek bütün Türkçe kelimeler sıralanıyor.

Bu listede bulunan kelimeler harf sayısına göre ayrılıyor, yanlarında kaç puan ettikleri yazıyor ve site sizin için en yüksek puanlı kelimeyi otomatik olarak gösteriyor. Dilerseniz arattığınız kelimeyi jokerli olarak da aratabiliyorsunuz. Kelimelik gibi oyunlarda joker harfler oluyor, bu harfleri dilediğiniz harfe çevirebiliyorsunuz.

Kelime Bulucu üzerinden jokerli kelime aratmak için yukarıda anlattıklarımızın üstüne basit bir ekleme yapmanız gerekiyor. Bu da kutucuğa rastgele sıralı olarak yazdığınız harflerin sonuna yıldız (*) işareti eklemek. Sonrasında arama yaptığınız zaman joker olarak kullanabileceğiniz harf kırmızıya boyanmış olarak sizlere gösteriliyor.

Kelime Listeleri nasıl kullanılır?

kelime net

Kelime Listeleri ise ne yapmak istediğiniz konusunda daha kararlıysanız kullanılmalı. Örneğin elinizde bulunan bir harf var, siz bu harfi kullanmak istediğinize eminsiniz ancak bu harfle oluşturabileceğiniz bir kelime aklınıza gelmiyor. Kelime Listeleri tam olarak bu noktada yardımınıza koşuyor.

Sayfada bulunan kutucuğa dilediğiniz bir harfi ya da heceyi giriyor, altında bulunan “ile başlayan”, “ile biten”, ya da “bulunan” seçeneklerinden birini seçiyorsunuz. Sonrasında ise yaptığınız seçime göre, uygun kelimeler varsa karşınıza çıkarılıyor. Bu listede de kelimeler harf sayılarına göre ayrılıyor.

Diğer listeden tek farkı, bu listede bulunan kelimelerin kaç puan değerinde olduğunun bilgisi paylaşılmıyor. Ancak bu sayfanın bir artısı şu, gösterdiği kelimelerin bazılarının ne anlama geldiğini TDK’den aldığı bilgilerle sayfanın alt kısmında gösteriyor.

Kelime Bulucu uygulamasını aşağıdan indirebilirsiniz:

Dilerseniz Kelime Bulucu’yu kullanarak oynayabileceğiniz türde oyunları listelediğimiz şu yazımıza da göz atabilirsiniz:

Yeri geldiği zaman TDK Türkçe sözlük, yeri geldiği zaman da TDK yazım kılavuzu yerine kullanabileceğiniz, 4, 5, 6 ya da 11, 12, 13 harfli kelimeleri bir saniyeden kısa bir sürede karşınıza çıkaran Kelime Bulucu hakkında hazırladığımız yazının sonuna geldik. 

Program doğru kullanıldığı zaman ne kadar işe yaradığını kendi gözlerinizle görmek isterseniz yukarıda bulunan butonlardan indirip kendiniz deneyebilirsiniz.




Twitter Revue’ü Satın Aldı! 2021
Twitter Revue’ü Satın Aldı! 2021

Twitter, yazarların haber bültenleri yayınlamasına imkan tanıyan Revue için satın alma tasarıları yapıyor. Firma böylelikle Twitter’da okuyuculara erişmek ve kitlelerini büyütmek...

Huawei, 5G konusunda danışman olarak eski Brezilya Cumhurbaşkanı’nı işe aldı 2021
Huawei, 5G konusunda danışman olarak eski Brezilya Cumhurbaşkanı’nı işe aldı 2021

Huawei , bölgedeki 5G ağlarında danışman olarak görev yapması için Brezilya’nın daha önceki bir başkanını kısa müddet önce işe aldı. Yeni işe alma yoluyla şirket, 5G kablosuz...

Huawei Enjoy 10s - Fiyatı ve Özellikleri
Huawei Enjoy 10s - Fiyatı ve Özellikleri

Huawei, geçen hafta tanıttığı Enjoy 10 modelinin yeni bir versiyonunu duyurdu. Enjoy 10s olarak tanıtılan bu telefon, üçlü kamera kurulumuna sahip ve daha güçlü bir ön kamera ile...