Intel, Felçlilere Yapay Zeka ile Umut Olacak

Intel’in yapay zeka ekibi, felçli insanların yeniden hareket edebilmesini sağlayacak olan bir teknolojinin peşinde. Yapay zeka, yatağa ya da tekerlekli sandalyeye mahkum hastalar için umut olabilir.


Yapay zekanın kullanıldığı pek çok farklı alan bulunuyor. Bu alanlardan biri de tıp alanı. Yapay zeka, doktorların karşılaştığı en büyük zorluklarından biri olan felçli hastaların yeniden hareket edebilmesi konusunda heyecan verici gelişmelerin ortaya çıkmasını sağlayabilir. 

İşlemci sektörünün lideri olan Intel, Brown Üniversitesi ve ABD Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı olan DARPA güçlerini yeni bir yapay zeka modülü için bir araya getirdi. Proje temel olarak, hasarlı olan sinirlerin görevini yapay zekanın üstlenmesi fikrine dayanıyor. 

yapay zeka felç

İki yıldır devam eden araştırmalarda bilim insanları, omurgadan gelen motor ve sensör sinyallerini yakalamayı başardılar. Doktorlar artık hasarlı dokuyu aşacak şekilde elektrotlar yerleştirilecek. Daha sonra da Intel işlemcilerinde yer alan nöral ağlar da motor komutlarını organlara gönderecek.

Arayüz, var olan bilgisayarlardaki dış hesaplama birimlerine benzer bir sistem üzerinden kullanılacak. Araştırmacıların hedefi ise uzun dönemde sistemi tamamen entegre etmeyi sağlamak olarak gösteriliyor. Yani aracı olmadan, beyinle sinirler arasında doğrudan iletişim amaçlanıyor.

Projenin başarılı olacağına ya da kesin bir çözüm sunacağına dair bir güvence yok. Yine de geliştirilecek olan teknoloji insanlara oldukça yararlı olabilir. Yapılacak çalışmalar, yeni bilgileri ortaya çıkarabilir ve şimdiye kadar farkına varılamayan noktalara da dikkat çekebilir. Bu bile istenen yönde atılmış büyük bir adım olacaktır. 




Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin. Sınırsız resim yükeyebilir ve resim paylaşabilirsin.




Spotify'dan Tekrar Tuşu Güncellemesi
Spotify'dan Tekrar Tuşu Güncellemesi

Dijital müzik yayıncılığında zirvenin sahibi olan Spotify, uygulamada yer alan tekrar butonunu geri getirmeye hazırlanıyor. ...

2016, 2019 ve 2020, en sıcak yıllar olarak kayıtlara geçti 2021
2016, 2019 ve 2020, en sıcak yıllar olarak kayıtlara geçti 2021

Global ısınma hasebiyle Dünya’nın vasati sıcaklıkları daimi olarak artıyor ve bunun neticeninde kutuplardaki buzullar eriyip denize karışıyor. Bu vaziyet her ne kadar koronavirüs...

ASUS ve MSI, anakart serisi Z590’ı duyurdu 2021
ASUS ve MSI, anakart serisi Z590’ı duyurdu 2021

ASUS ve MSI, Intel’in yakında piyasaya sürülecek 11. Nesil Rocket Lake işlemcileri için Z590 anakart serisinin örtüsünü kaldırdı. Bu anakart, ay sonuna doğru kullanıma sunulacak. Yeni...