Dünyanın İlk Cinsiyetsiz Yapay Zeka Sesi (Video)

Teknolojinin bir cinsiyetinin olmaması gerektiğini düşünen araştırmacılar, yoğun çalışmalar neticesinde herhangi bir cinsiyeti temsil etmeyen bir yapay zeka sesi oluşturdular.


Apple, Google, Amazon gibi pek çok şirket kullanıcılara yapay zeka destekli bir sanal asistan hizmeti sunmaktadır. Teknolojiyi kullanmayı kolaylaştıran bu asistanların en büyük ortak özelliği, neredeyse tamamının bir kadın tarafından seslendiriliyor olması. Bir başka deyişle tüm sanal asistanlar, cinsiyetsiz olan bir teknolojiye cinsiyet biçiyorlar.

EqualAI ve Virtue’ya bağlı araştırmacılar, dünyanın ilk cinsiyetsiz sanal asistan sesini oluşturmayı başardılar. Büyük bir çalışma neticesinde ortaya çıkan Q adlı ses, insanların herhangi bir cinsiyet ayırt edemeyeceği bir frekansta oluşturulmuş durumda. Bu sayede sesin kullanıldığı sanal asistan bir erkek ya da kadın olarak algılanmıyor.

Araştırmacılar ‘nötr’ yani cinsiyetsiz bir ses oluşturmak için ilk olarak sesleri nötre en yakın katılımcıların seslerini kaydettiler. Daha sonra Avrupa genelinde 4.600 kişi ile bir araştırma gerçekleştirildi ve katılımcıların, dinledikleri sese 1 ila 5 arasında bir puan vermesi istendi. 1, erkek sesini temsil ederken, 5 kadın sesini temsil ediyordu.

Ses perdesi, filtreler ve ses tonları üzerinde gerekli çalışmaları yürüten araştırmacılar, 145 ve 175 hertz aralığındaki seslerin nötr olarak algılandığını ortaya çıkardılar. Daha yüksek frekanstaki sesler kadın sesi olarak algılanırken, daha düşük frekanstaki sesler erkek sesi olarak algılanıyordu.

Q adlı sesin ortaya çıkarılmasındaki en büyük neden, teknolojinin bir cinsiyete büründürülmesinin engellenmesi. Çoğu sanal asistan kadın sesine sahip ve bu durum, kadınların toplumda yardımcı, düzenleyici ve destekleyici rolü olduklarına dair algının yıkılmasının önüne geçiyor.

Google ve Apple gibi şirketler, sanal asistanları için erkek sesi seçeneği de ekliyorlar. Ancak araştırmacılar, sanal asistanların cinsiyetlerden arındırılmış nötr bir ses seçeneğine sahip olması gerektiğini savunuyorlar. Q sesi, sanal asistanların cinsiyetsiz olması konusunda şu ana kadar gerçekleştirilmiş en önemli çalışma.




Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin. Sınırsız resim yükeyebilir ve resim paylaşabilirsin.




Mobilde Apex: Legends Yerine Oynayabileceğiniz 5 Bomba Oyun
Mobilde Apex: Legends Yerine Oynayabileceğiniz 5 Bomba Oyun

2 gündür oyun dünyasında deprem etkisi yaratan Apex: Legends henüz mobil platformda yok. Biz de sizler için alternatiflerini derledik. ...

5 nm Talebi TSMC’yi Harekete Geçirdi! 2021
5 nm Talebi TSMC’yi Harekete Geçirdi! 2021

Mobil işlemci imalatında ehemmiyetli firmalardan biri olan TSMC, 5 nm imalatı için çalışanları için çalışma yaptı. Akıllı telefonlarda 5 nm işlemcilerin artmasıyla tedarik talebini...

Google'ın Kamera Savaşları Konusundaki Yeni Silahı: CameraX
Google'ın Kamera Savaşları Konusundaki Yeni Silahı: CameraX

Teknoloji devi Google, uygulama geliştiricilerinin Android ile karşılaştığı zorlukları kaldırma yolunda hızla ilerliyor. Şirket, telefonların kameralarını geliştirecek ve...