Nükleer Faaliyetlerin Dünyayı Nasıl Etkilediği Tespit Edildi

Günümüzde bile bazı ülkeler nükleer faaliyetlerini sürdürürken, bir grup bilim insanı bu konudaki araştırmaları sonuçlandırıyorlar. Yapılan yeni bir araştırma, Soğuk Savaş döneminde gerçekleştirilen nükleer faaliyetlerin okyanustaki canlıları etkilediğini tespit etti.


Nükleer testler, bir takım amaçlar uğruna gerçekleştiriliyor olsalar da içinde bulunduğumuz gezegene ciddi zararlar veriyor. Yapılan nükleer faaliyetlerin ne kadar uzağa etki ettiğini öğrenmek isteyen bilim insanları, korkutucu veriler elde ettiler.

Yapılan yeni bir çalışma, Soğuk Savaş döneminde yapılan nükleer bomba testlerinin ortaya çıkardığı karbonun, Mariana Çukuru'ndaki kabuklu canlıları ve okyanusun kalanındaki canlı hayatını etkilediğini saptadı. Bildiğiniz üzere Mariana Çukuru, şimdilik gezegenimizin yüzeyinde bilinen en derin nokta. Derinliği ise 10.994 metre. Çukurun derinliğini daha iyi anlamanız için Everest Dağı'nın 8.848 metre olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Soğuk Savaş dönemindeki testlerin deniz yaşamını etkilediğini saptayan çalışma, radyoaktif karbonun bu kadar fazla yayılmasının sebebi olarak da deniz canlılarının besin zincirini gösterdi. Chinese Academy of Sciences'dan (Çin Bilimler Akademisi) Ning Wang, okyanuslardaki radyoaktif karbonun ilerlemesinin yüzyıllar boyunca bile sürebileceğini ancak besin zincirinin bu süreci fazlasıyla hızlandırdığını belirtti.

Şimdilik gezegenimiz bu faaliyetlerin zararlarından ciddi biçimde etkilenmemiş olsa da gelecekteki nükleer faaliyetlere dikkat edilmesi gerektiğini belirten bilim insanları, bu şekilde devam edildiği sürece 60 yıl içinde deniz yaşamının ciddi bir tehlike altında olacağını belirttiler.




Bazı Samsung Telefonlar Android Auto Wireless Desteği Aldı
Bazı Samsung Telefonlar Android Auto Wireless Desteği Aldı

Google, daha önce söz verdiği gibi Android Auto Wireless sürümüne yeni cihaz uyumlulukları getiriyor. Samsung’un amiral gemisi modelleri artık Android Auto Wireless desteğine sahip. ...

Google'ın Görsel Aramaları Kolaylaştıracak Öneri Özelliği
Google'ın Görsel Aramaları Kolaylaştıracak Öneri Özelliği

Arama motoru devi Google, görsel aramalarda anahtar kelime bulmak konusunda sorun yaşayan kullanıcıları için anahtar kelimeler önermeye başladı. ...

Microsoft Ürün Şefi'nden Önemli Açıklamalar
Microsoft Ürün Şefi'nden Önemli Açıklamalar

ABD’li teknoloji devi Microsoft, geride bıraktığımız gün New York’ta gerçekleştirdiği etkinlikte, yeni Surface ürünlerini vitrine çıkardı. Şirketin tasarladığı donanımların...