Katlanabilir Cihazlar İçin Esneyebilen Piller Geliştiriliyor

Günümüzde akıllı telefonlar gelişmeye ve çeşitlenmeye devam ederken bir zamanlar hayal gibi görünen 'katlanabilir' akıllı telefon tasarımları da piyasaya çıkmaya başladı. Bu katlanabilir cihazların esnekliğinin önündeki engellerden biri bataryaydı ancak yeni gelen bir teknolojiyle bu da tarihe karışacak gibi görünüyor.


Katlanabilir bir telefon tasarlarken üreticiler için en büyük engellerden biri batarya... Katlanabilir ekranların aksine, şu ana kadar katlanabilir bir bataryaya sahip değiliz. Bu durum, İsviçre'deki ETH Zürih Teknik Üniversitesi'nde profesör olan Markus Niederberger'in “esneyebilen piller” fikriyle değişebilir.

Adından da anlaşılacağı gibi bu piller katlanabilir, bükülebilir ve esneyebilir, bu da alışılmadık form faktörlerine sahip akıllı telefonlar ve tabletler için ideal gibi görünüyor. Pil sınırlaması olmadan yeni nesil Samsung Galaxy Fold veya Huawei Mate X'i düşünün. İnanılmaz değil mi? Batarya, Advanced Materials dergisinde yayımlanan “Esneyebilen Bir Katı Hal Lityum İyon Pilin Tam Entegre Tasarımı” başlıklı makalede ortaya çıktı. Makalenin baş yazarı Xi Chen tarafından keşfedilen yeni bir malzeme türünden faydalanıyor.

Peki nasıl çalışıyor?


Bu yeni pil teknolojisinin nasıl çalıştığını merak ediyor olmalısınız. Enerji akışına dayanarak yönlerden birinde ilerlemek için lityum iyonlarının aracı olarak işlevi gören yeni bir elektrolit kullanır. Anot ve katot için toplayıcılar bükülebilir karbondan yapılmıştır. Kullanılan malzemeleri bilmek isteyenler için, bataryada kullanılan anot vanadyum oksitten, katot ise lityum manganezden yapılmıştır. İletken bir tabaka olarak işlev görmek için bu yüzeylerin içine mikroskobik gümüş pullar eklenmiştir. 

Pilin iç yapısına bakalım



Şu an itibariyle, batarya gelecek katlanabilir telefonlara yerleştirilmeye hazır değil çünkü bilim insanları bütün katmanları sağlam tutmak için uygun bir yapıştırıcı arıyorlar. Bilim insanları bunun için bir çözüm bulana kadar beklememiz gerekiyor. Bir kez uygun bir çözüm bulduklarında katlanabilir akıllı telefonların fiziksel tasarımı için yepyeni bir olanaklar kapısı açılabilir.




EA'nın Sporcuların Yüzünü Modellemek İçin Kullandığı Sistem
EA'nın Sporcuların Yüzünü Modellemek İçin Kullandığı Sistem

Las Vegas’ta gerçekleştirilen CES 2019’da Canon ve Electronic Arts, sporcularn yüzünü 3 boyutlu olarak nasıl kaydettiklerini sergilediler. ...

Görme Engelli İnsanlar İçin Rehber Çıkartmalar Geliştirildi
Görme Engelli İnsanlar İçin Rehber Çıkartmalar Geliştirildi

Görme engelli insanların engellerini kaldırmayı amaçlayan renkli çıkartmalar metro istasyonlarına ve otobüs duraklarına yerleştirildi. ...

Call of Duty: Modern Warfare'in 1.08 Güncellemesi Yayınlandı
Call of Duty: Modern Warfare'in 1.08 Güncellemesi Yayınlandı

Günümüzün en popüler FPS oyunlarından olan Call of Duty: Modern Warfare için 1.08 güncellemesi yayınlandı. Genel olarak hata düzeltmelerini ele alan güncelleme, silahlar üzerinde...