Android 10 Güncellemesinin Getireceği 30 Yeni Özellik

Google, Android'in yeni sürümü olan Android 10 için geri sayımlara başladı ve yeni Android sürümüne dair birçok bilgi ortaya çıkmaya başladı. Bu bilgilerin ortaya çıkmasıyla birlikte biz de sizler için bu bilgileri derledik.


Android'in en yeni güncellemesi, farklı özelliklerle gelecek ve kullanıcılara bu zamana kadar deneyimlemedikleri yeni özellikler sunacak. Dünyanın en çok kullanılan mobil işletim sisteminin onuncu sürümü olarak da bilinen Android 10, ilk kez beta sürümü olarak 2019 Mart'ta ortaya çıkmıştı. Tasarım konusunda değişiklikler gerçekleştirecek olan Android 10, farklı özellikleri de işletim sistemine ekleyecek.

Android'in yeni sürümü yavaş yavaş hazırlanırken birçok kişi, yeni sürümde ne gibi özelliklerin olacağını merak ediyor. Biz de bu konuda son derece meraklı olduğumuz için sizlere, Android'in onuncu sürümünde olacak yeni özellikleri listelediğimiz bir yazı hazırladık.

1. Artık tatlı isimleri yok

Android

Google, bu zamana kadar Android isimlerinde tatlı isimlerinden esinleniyor, yeni sürümlerine bu şekilde isimler veriyordu, bu sefer bir farklılık gerçekleşecek ve Android'in onuncu sürümünün adı bir tatlı olmayacak.

2. Sistem genelinde karanlık mod

Android Q

Android Pie 2017 yılında çıktığı zaman bir Android kullanıcısı, Google'a sistem genelinde bir karanlık mod hakkında bir soru sordu. Google, bu soruya mühendis ekibin bu özelliği eklediğini, yeni Android sürümünde bu özelliğin geleceğini belirtti. Android 10 ile birlikte karanlık modun geleceği de onaylandı.

3. Geri tuşu tarihe karışıyor

Özellikle iOS cihazlardan Android cihazlara geçen kişilerin yaşadığı en büyük sorun, ekranın solundan merkezine doğru kaydırma hareketi yapıldığında hiçbir şeyin olmamasıydı. Google, klasikleşmiş geri tuşuna bu sürümde veda ederek kullanıcıların geri gitmesi için ekranın solundan ortasına doğru bir hareket yapmasını sağlayacak.

4. Katlanabilir telefonlar desteklenecek

katlanabilir telefo

Bu sene içerisinde birkaç adet katlanabilir telefonun çıkması bekleniyor. Bunun yanı sıra başka akıllı telefonların da duyurulacağı hakkında iddialar bulunuyor. Google'ın yeni işletim sistemi, katlanabilir telefonlara uyumlu bir şekilde gelecek.

5. Canlı altyazı özelliği telefonlara geliyor

Google, Android 10'da milyonlarca insanı olumlu bir şekilde etkileyecek ve hayatlarını değiştirecek bir özelliği getirecek. Google, canlı altyazı özelliğiyle birlikte işitme sorunu olan kişiler için platform fark etmeksizin altyazı desteği sunacak.

6. Uygulamalarda ses kaydı

Android Q

Android 10 ile birlikte ses çıktısı olan tüm uygulamaların sesi kaydedilebilecek. Bu da yeni bir API ile sağlanacak. Bu API ile birlikte Twitch gibi uygulamalar, oyunlarda olan sesleri mikrofondan kaydetmek yerine direkt olarak oyundan kaydedecek. Bu sayede izleyiciler, yayıncının aldığı oyun seslerini alacak.

7. Akıllı cevap ve öneriler

Bildirim

Smart Reply (Akıllı Cevap) özelliği Android 10 ile karşımıza çıkacak. Telefonunuza gelen bildirime uygun olarak verebileceğiniz cevaplar, telefonunuz üzerinde belirecek. Bu cevaplar içerisinde emojiler de bulunacak.

8. Odaklanma modu

odaklanma modu

Odaklanma moduyla birlikte telefonunuza gelen dikkat dağıtıcı bildirimleri kısa süreliğine durdurabileceksiniz. Bu özellik etkinleştirildiği zaman telefonunuza indirdiğiniz herhangi bir uygulamadan gelen bildirimleri kapatabileceksiniz. Odaklanma modunu kapatana kadar bu uygulamalardan bildirim almayacaksınız.

9. Ekran döndürme ikonu yeri değişecek

otomatik döndürme

Telefonunuzda otomatik döndürme özelliğinizi kapattığınız zaman döndürme ikonu aşağıda bulunan menüde yer alıyordu. Bu ikon sayesinde ekranınızı manuel olarak çevirebiliyordunuz. Artık bu ikonun yeri de değişiyor.

10. Chrome, Dijital Denge uygulaması edinecek

Dijital denge

Google, Dijital Denge uygulamasıyla birlikte kullanıcılarının telefonlarında geçirdiği süreyi kontrol etmelerini kolaylaştırıyordu. Şimdi bu eklentinin Google Chrome'a uzatılmasıyla birlikte kişiler, vakit geçirdikleri siteleri de kısıtlayabilecek.

11. Bildirimleri durdurma

Bildirim

Birkaç madde önce odaklanma modundan bahsetmiş, istediğiniz uygulamaların bildirimlerini kapatabileceğinizi söylemiştik. Android 10'da gelecek bildirimleri durdurma özelliğindeyse seçtiğiniz bir uygulamanın bildirimlerini gün boyunca kapatabileceksiniz. Bunun yanı sıra çoklu işlem arayüzünde uygulamanın ikonuna basıp 'uygulamayı duraklat' seçeneğini seçtiğiniz zaman uygulamaya gün boyunca erişemeyeceksiniz. Bir sonraki gün ise uygulamanız eski haline dönecek.

12. Son uygulamalarda uygulama süreleri yer alacak

Uygulama

Dijital Denge uygulaması aracılığıyla kullandığınız uygulamalar için belirli zaman sınırlamaları getirebileceğinizden bahsetmiştik. Yeni Android sürümü sayesinde son uygulamalar sekmesinde bir uygulamada ne kadar vaktiniz kaldığını da görebileceksiniz.

13. İzinler daha iyi kontrol edilebilecek

Uygulama izinleri

Google, kullanıcıların zararlı uygulamalar ve yazılımlar karşısında daha güvende olmalarını sağlamak için Android 10 sürümünde uygulamalara verilen izinler konusunda daha geniş bir izin şemasını kullanıcılarına sunacak. Kullanıcılar, uygulamalara verdiği izinleri çok daha kolay bir şekilde düzenleyebilecek.

14. Ebeveyn kontrolü

Telefon

Akıllı telefonlar iletişim konusunda bir gereklilik haline gelmiş olsa da kullanım şekillerine göre zararlı olabiliyor. Ailelerin bu konuda çocuklarını kontrol etmeleri zor olsa da Android 10 ile birlikte ebeveynler, çocuklarının telefonlarındaki uygulama kullanımlarını kontrol edebilecek, çocukları için bir yatma saati belirleyebilecek.

15. 'Rahatsız etme' özelliği geliştirilecek

Rahatsız etme

Android 10, 'Rahatsız etme' özelliğini düzenlemenize imkan tanıyacak. Bu geliştirmeyle birlikte 'rahatsız etme' modundayken alarmlar, medya sesleri, dokunma sesleri, hatırlatmalar, etkinlikler gibi özelliklerin bildirimlerini açıp kapatabileceksiniz.

16. TLS 1.3 desteği

TLS 1.3

Tüm iletişimler için şifreleme sağlayan ve HTTPS güvenliğinin belkemiği olan TLS, Android 10'da desteklenecek. TLS 1.3, TLS 1.2'den %40 daha hızlı olacak ve daha iyi bir koruma sağlayacak.

17. Sensörleri kapatma seçeneği

sensör

Android 10, gizliliği artırmak üzere telefonunuzdaki sensörleri kapatabileceğiniz bir özelliği telefona ekleyecek. Sensörlerin devre dışı bırakılması durumunda kamera, ivmeölçer, yakınlık sensörü, pusula, barometre, jiroskop, ambiyans ışık sensörü, yerçekimi sensörü, lineer ivme sensörü, dönme vektörü sensörü ve pedometre devre dışı kalacak. Açık olan sensörlerse yalnızca Wi-Fi ve GPS olacak (bunların kendine ait seçenekleri olduğu için sensör kapatma özelliğine dahil olmayacak.)

18. Aramalara ve mesajlara olan erişim kısıtlanabilecek

arama

Belirli uygulamalar kişilerinize, aramalarınıza ve mesajlarınıza erişim için izin isteyebiliyor. Bunun farkında olan Google, yeni bir özellik getirerek yalnızca mevcut arama ve mesajlaşma uygulamalarınızın SMS ve arama kayıtlarına erişmesini sağlayacak bir özelliği Android 10 ile getirecek.

19. Sınırlı depolama

gizlilik

Android 10'un gizlilik konusunu odak noktası haline getireceğini birkaç kez tekrar etmediysek hemen burada da söyleyelim: Android 10, merkezinde gizliliği barındıracak. Genellikle uygulamaların depolama alanındaki her şeyi görebildiği önceki sürümlerin aksine Android 10, uygulamalara sınırlı bir kullanım alanını sunacak.

20. Masaüstü modu

masaüstü modu

Samsung ve Huawei telefonların bir kablo ya da dock ile birlikte bir çeşit masaüstü bilgisayar haline geldiğini daha önce görmüştük. Android 10'a gelen yeni özellikle birlikte kullanıcılar, telefonlarını masaüstü benzeri bir şekilde kullanabilecek.

21. Uygulama pencereleri

pencere

Samsung'un arayüzündeki özellikleri Android'in ham haline ekleyen Google, uygulamaları istediğiniz gibi ana ekranda kullanmanızı sağlayacak bir özellik getirecek. Bu özellikle birlikte kullanıcılar, kullanmak istedikleri uygulamaları 'Resim İçinde Resim' modunda olduğu gibi kullanabilecek ancak boyutlandırma sınırlaması bulunmayacak.

22. Uygulamaların titreşim bildirimleri ayarlanabilecek

titreşim modu

Android 10 ile birlikte aldığımız bildirimlerin titreşim güçlerini ayarlayabileceksiniz. Örneğin aramalardaki titreşim daha güçlüyken diğer bildirimlerdeki titreşimi daha zayıf bir hale getirebilirsiniz.

23. Sistem içi ekran kayıt özelliği

ekran kaydetme android

Android cihazlarda ekran görüntüsü almak mümkünken ham Android cihazlarda ekran kaydı almak pek de mümkün değildi. Üçüncü parti ekran kaydı uygulamalarının içerisinde birçok zararlı yazılımın da olduğu düşünüldüğü zaman bu hamlenin hem gizlilik hem de kullanıcı deneyimi konusunda artı olduğunu söyleyebiliriz.

24. Acil durum düğmesi

acil durum

Güç menüsü Android 10 ile birlikte yeni bir düğmeye sahip olacak: Acil durum düğmesi. Android 10, 911'i ya da başka acil hizmetleri anında arayabileceğiniz bir düğmeyi, daha kolay erişilebilmesi adına güç menüsüne ekleyecek.

25. Android 10'daki renkler değiştirilebilecek

Android tema

Başlık üzerinden pek de açıklayıcı bir özellikle karşılaşmadıysanız hiç merak etmeyin. Telefonunuzda bir özelliği etkinleştirdiğiniz zaman mavi, etkisiz hale getirdiğiniz zaman gri olduğunu görmüşsünüzdür. Android 10 ile birlikte siyah, yeşil, mor, mavi gibi birçok renk arasından renk seçerek vurgu renklerini değiştirebileceksiniz.

26. Şarjınızın ne zaman biteceğini görebileceksiniz

Batarya ömrü

Günümüzde telefonumuzun şarjının ne kadar kaldığını kolaylıkla görebiliyoruz ancak bu şarjın bizi ne kadar süre götüreceğine dair bir bilgimiz bulunmuyor. Başka bir deyişle telefonunuzun %X şarjının kaldığını bilmek, size telefonunuzun ne zaman kapanacağına dair çok da bir bilgi vermiyor. Android 10 ile birlikte telefonunuzun ne zaman kapanacağına dair bir bilgi, bildirim çubuğunda yer alacak.

27. Bildirim seçenekleri

Bildirimleri sessize al

Uzun bir süre boyunca bildirimler üzerine çalışan Android ekibi sonunda bildirimler konusunda yeni bir yöntem geliştirdi. Bu değişiklikler hem alarm durumlarını hem de bildirimleri ve sessize alma seçeneklerini içerisinde barındırıyor. Yeni seçeneklerle birlikte telefonunuza gelen bildirimleri sessize alma konusunda kontrol tamamen sizin elinizde olacak.

28. Tüm ses seviyelerini ayarlama

Android 9 Pie ile birlikte mevcut ses ayarı yalnızca medya sesi için bulunuyordu. Android 10 ile birlikte Google, tüm ses kontrollerine kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir menüyü ekleyecek.

29. Android 10 yeni ikonlarla gelecek

ikon paketi

Bu, az önce bahsettiğimiz özelliklere göre son derece küçük bir değişiklik olsa da batarya ve Wi-Fi ikonlarında değişiklikler yapıldığı ortaya çıktı.

30. Bildirim baloncukları

bildirim çubuğu

Android'in odak noktalarından biri her zaman için çoklu işlem yeteneği olmuştur. Başlangıcından bu yana Android üzerinde akıllı telefonunuza gelen çoklu bildirimleri düzenlemek, diğer işletim sistemlerine oranla daha kolay bir haldeydi. Android 10'da da bu gelenek 'Baloncuklar' isimli bir özellikle devam edecek.

Bu maddeyle birlikte Android 10'a gelecek özellikleri listelediğimiz yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bu ve bunun gibi birçok içerikten anında haberdar olmak için bizi takipte kalın.




Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin. Sınırsız resim yükeyebilir ve resim paylaşabilirsin.




Google'da Asla Aramamanız Gereken 9 Konu
Google'da Asla Aramamanız Gereken 9 Konu

Faydalı bilgilerin de yer aldığı Google arama motorunda aynı zamanda iğrenç bilgilerin de yer aldığı bir gerçek. Bizim düştüğümüz hataya siz de düşmeyesiniz diye, bu yazıda...

7 Başmelek ve Anlamları
7 Başmelek ve Anlamları

Yedi başmelek kimdir ve ne yaparlar? Başmelekler hakkında bilmeniz gereken her şeyi ve size nasıl yardımcı olabileceklerini öğrenmek için okumaya devam edin.Bu makalede:Melekler insan...

Müthiş 'İşlevsiz' 10 İnternet Sitesi
Müthiş 'İşlevsiz' 10 İnternet Sitesi

İşyerinde canınız mı sıkıldı? İnsanları trollemek mi istiyorsunuz? Sohbet bir yere gitmiyor diye eğlenceli bir şeyler yapmak mı istiyorsunuz. Öyleyse bu işlevsiz, garip, sinir bozucu...