AI ve Corel Draw Alternatifi 10 Ücretsiz Tasarım Programı

Ücretiyle cep yakan Adobe Illustrator (AI) ve Corel Draw tasarımcıların vazgeçilmezi konumunda. Ancak her isteyen tasarımcı da bu programları karşılayamıyor. Durum böyle olunca insanlar kalite tarafında bu iki programı her açıdan yakalayamasa da kullanışlı olan ücretsiz alternatifleri aramaya başlıyor. Biz de bu alternatiflerden en çok kullanılanları bir araya getirdiğimiz bir yazı hazırladık.


Tasarım programı dendiği zaman akla ilk gelen programlar arasında Adobe Illustrator (AI) ve Corel Draw bulunuyor. İki program da profesyonel tasarımcıların ihtiyaçlarını uzun zamandır sorunsuz bir şekilde yerine getiriyor. Ancak her şeye rağmen kalite anlamında yarışmayı başaran ücretsiz alternatifler mevcut.

Bahsettiğimiz alternatifler arasında Affinity Designer ve Pixlr gibi oldukça popüler programlar yer alıyor. Hatta işini daha basit seviyede yapmak isteyen tasarımcıların ücretsiz olarak kullanabileceği, yeterli seviyede birçok program var. Programları kısaca listeleyelim:

En iyi Adobe Illustrator (AI) ve Corel Draw alternatifleri (Özet liste):

  • Inkspace
  • GIMP
  • Pixlr
  • Gravit
  • Affinity Designer
  • Krita
  • OpenOffice Draw
  • Vecteezy
  • Vectr
  • SVG-Edit

Adobe Illustrator ve Corel Draw alternatiflerini neden kullanmalısınız?:

adobe illustrator cs6

Adobe Illustrator (AI) ve Corel Draw günümüzün en popüler tasarım programları ancak açık konuşmak gerekirse ikisi de son derece pahalı. Pahalıdan kastımızın ne olduğunu açıklayalım: Adobe Illustrator Kara Cuma (Efsane Cuma) sebebiyle şu anda aylık 159,00 TL. İndirimden önceki fiyatı ise 282,00 TL idi.

Corel Draw tarafında da fiyat pek iç açıcı değil. Programı satın alma seçenekleri arasında aylık değil, yıllık ve ömür boyu var. Eskiden Corel Draw x7 ve Corel Draw x8 ismiyle satılan, şimdilerde ismi Corel Draw Graphcs Suite 2019 olan programı yıllık satın almak isterseniz 239,40 Euro (1.500 TL), tek seferlik satın almak isterseniz de 629,00 Euro (4.000 TL) ödemeniz gerekiyor. 

corel draw

Programların bu paraları hak etmediğini söylemeye çalışmıyoruz ancak bütçe sıkıntısı çeken bir tasarımcı olarak bu ücretleri ödemek bir yerden sonra imkânsız bir hâle gelebiliyor. İşte insanları ücretsiz alternatifler aramaya iten en önemli şey bu.

Listemizde bulunan programlara geçmeden önce bir hatırlatma yapalım. Eğer alternatiflerini beğenmez ve Adobe Illustrator kullanmak isterseniz, buraya giderek “Ücretsiz deneme” seçeneğine basabilirsiniz. Şimdi, programlara teker teker yakından bakmaya başlayalım..

En iyi Adobe Illustrator (AI) ve Corel Draw alternatifleri:

Inkscape:

inkscape

Inkscape çoğu tasarımcı tarafından Adobe Illustrator’ın en başarılı ücretsiz alternatifi olarak gösteriliyor. Programın desteklediği dosya formatları listesi çok geniş. Düzenli olarak da güncelleniyor. Ayrıca içerisinde bulunan araç takımı da kapsamlı. Programla ilgili can sıkıcı olabilecek en büyük nokta, hız açısından bazen yavaş kalması.

GIMP:

GIMP

GIMP, özellikle Photoshop alternatifi uygulamalar ararken çokça denk gelinen bir program. Vektörel çizim tarafında her ne kadar sınırlı kalıyor olsa da Photoshop’a benzer bir araç takımı mevcut. Programın en güzel yanlarından biri, üçüncü parti eklentileri desteklemesi. Yani görsel düzenleme tarafında özgün ihtiyaçlarınız varsa deneyebileceğiniz bir program.

Pixlr:

pixlr

Pixlr görsel düzenleme işlemleri için oldukça kullanışlı özellikler sunuyor. Her ne kadar Illustrator ile karşılaştırdığı zaman gelişmişlik düzeyi daha az olsa da bulut tabanlı çalışma mantığı bir tercih sebebi olabilir. Eğer yaşam tarzınızdan dolayı farklı cihazlar üzerinden çalışmak zorunda kalıyorsanız, Pixlr’ı deneyebilirsiniz.

Gravit:

gravit

Gravit ilk bakışta kullanıcı dostu arayüzü ile dikkat çekiyor. Kullanıcı dostu olmaya videolu dersler göstererek de devam ediyor. Programda bulunan araçlar diğer alternatifleri aratmayacak seviyede. Gravit’i denemek isterseniz, direkt olarak tarayıcı üzerinden ya da bilgisayarınıza taşınabilir sürümünü indirebilirsiniz.

Affinity Designer:

affinity designer

Affinity Designer’ın en çok öne çıkan özellikleri arasında sınırsız yakınlaştırma ve kesinlik odaklı çalışan kalem aracı bulunuyor. Programın içinde kullanılabilecek geniş bir dizi vektör düzenleme aracı mevcut. Affinity Designer, birçok konuda Adobe Illustrator ile gerçekten karşılaştırılabilecek bir program.

Krita:

krita

Krita ücretsiz bir açık kaynak kodlu yazılım. Programı tercih eden tasarımcılar genelde temel düzeyde çizim yapanlar oluyor. Bu yüzden başlangıç düzeyinde olanların tercih edebileceği bir program. İçinde bulunan araçlar arasında en gelişmiş olanı fırça. Krita ile ilgili söyleyenebilecek tek kötü şey, profesyonel tasarımcıların ihtiyaçlarını karşılayamacak olması.

OpenOffice Draw:

openoffice draw

OpenOffice Draw her ne kadar göze artık hoş gelen bir tasarıma sahip olmasa da içinde bulunan yüksek kaliteli araçlar sayesinde kullanılmaya devam ediyor. İçinde bulunan araçlar ile tablolar, diyagramlar, çizimler ve daha pek çok şeyi kaliteli bir şekilde yapabiliyorsunuz. Son olarak, 2020 yılında her ne kadar tarayıcılar tarafından desteği çekilecek olsa da tasarımlarınızı Flash türünde kaydedebiliyorsunuz.

Vecteezy:

vecteezy

Vecteezy de direkt olarak tarayıcı içinden kullanabilen bir program. Tamamıyla ücretsiz, hiçbir özellik için ücret ödemeye gerek olmuyor. Kullanımı oldukça kolay olan yazılım, SVG dosyaları üzerinde işlem yapmayı mümkün kılıyor. Henüz yeni kullanıcıların bile kolaylıkla anlayıp alışabileceği bir arayüz var. Tek eksi yanı, yaptığınız işleri kaydetmek için ücretsiz de olsa bir hesap açmanız gerekiyor.

Vectr

vectr

Vectr da tarayıcı üzerinden kullanılabilen Adobe Illustrator ve CorelDraw alternatifleri arasında yer alıyor. Arayüzü için basit yerine sezgisel kelimesini kullanmak daha doğru. Programda ustalaşmak da tam olarak bu yüzden çok kolay. Bir internet sitesi üzerinden çalıştığı için interaktif eğitimler de bulunuyor. Son olarak, bir tasarımcının ihtiyacı olabilecek bazı gelişmiş araçlara sahip olmadığını söyleyelim.

SVG-Edit:

svg-edit

Eğer bir vektör çizim yaratma amacınız internet siteleri için SVG dosyaları oluşturmaksa, SVG-Edit programını kullanabilirsiniz. SVG Edit programı kullanıcılara el çizimi yapma, sekillendirme ve metin araçları kullanma gibi pek çok özelliği kullanma imkanını tarayıcı üzerinden sunuyor. Her ne kadar rakiplerine göre bazı gelişmiş araçlarda eksik kalan yönleri olsa da tercih edilebilecek bir yazılım.

Böylelikle,Adobe Illustrator (AI) ve Corel Draw’un en iyi ücretsiz alternatiflerine yakından baktığımız yazımızın burada sonuna geliyoruz. Eğer sizlerin de tasarım için kullandığınız farklı programlar varsa bunları yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.




Topluluk Üyeleri 6 Telefon İçin Android 10 Sürümü Yayınladı
Topluluk Üyeleri 6 Telefon İçin Android 10 Sürümü Yayınladı

Xiaomi Mi Note 3, LG V40 ThinQ, Sony Xperia X, Google Nexus 6P, OnePlus 2, Xiaomi Redmi 3s kullanıcısıysanız ve cihazınıza Android 10 yüklemek istiyorsanız şans yüzünüze güldü. Bu...

Telefon Bağımlılığınızı Yok Edecek Özellik: Ekran Süresi
Telefon Bağımlılığınızı Yok Edecek Özellik: Ekran Süresi

Kabul etmek gerekiyor ki çoğumuz, telefonlarımızda çok fazla vakit geçiriyoruz. Instagram, Twitter gibi sosyal medya uygulamaları veya ekranın başına kitleyen çeşitli oyunlar neredeyse...

AnTuTu'dan Tüketicilerin İşini Kolaylaştıracak Listeler
AnTuTu'dan Tüketicilerin İşini Kolaylaştıracak Listeler

Akıllı telefonları test eden bir platform olarak nam salan AnTuTu, önümüzdeki dönemlerdeki indirimlerle ilgili listeler hazırladı. Telefon modellerini belirli fiyat aralıklarında...