Adil Kullanım Kotası Uygulamasının Resmi Sonuçları Açıklandı

1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla BTK'nın kararı sonucu kaldırılan AKK'den sonra Türk internet abonelerinin internet kullanımlarındaki farklılıklar gözlemlendi. Kişilerin daha fazla internet kullanıp kullanmadığı incelenen raporda hem sabit hem de mobil internet kullanıcılarının internet kullanımını artırdığı belirtildi.


Bu yıl, internet servis sağlayıcılarının Adil Kullanım Kotası (AKK) ya da Adil Kullanım Noktası (AKN) olarak adlandırdığı kavram ortadan kaldırılmış, kullanıcıların belirli bir noktadan sonra internet hızlarının yavaşlatılması uygulaması tamamen yok olmuştu. Bunun sonucunda Türkiye'deki kullanıcıların ne kadar internet kullandığının raporu ortaya çıktı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) açıkladığı 'Türkiye Haberleşme Sektörü 2019 Yılı 1. Çeyrek Raporu' isimli rapor sonucunda Adil Kullanım Kotası kalktıktan sonra sabit internet kullanıcılarının 10 GB daha fazla internet kullandığı, mobil kullanıcılarınsa aylık kullanımlarının 6,6 GB internet kullandığı ortaya kondu. Ayrıca sabit internet kullanıcılarının ilk kez 100 GB'ın üstüne çıkarak 97,5 GB'tan 107,5 GB kullandığı da gözlemlendi. Habertürk'ten Necdet Çalışkan'ın haberine göre bu artış, Türkiye'de sabit internette 3 aylık dönemler itibarıyla en büyük artış olarak kayıtlara geçti.

adil kullanım kotası

Adil Kullanım Kotası kalktıktan sonra internet hizmeti sağlayıcıları, sınırsız internet paketlerinin yanı sıra farklı hız seçeneklerine sahip internet paketlerini de kullanıcılarına sunmuştu. Yine Adil Kullanım Kotası kalktıktan sonra Türkiye'deki sabit internet abonelerinin %37,8'inin 16-24 Mbps, %21,9'unun 24-35 Mbps, %1,6'sının da 50-100 Mbps hızında interneti seçtiği görüldü.

akk

Mobil internet kullanımı verilerini inceleyecek olursak durumların biraz daha farklı olduğunu söyleyebiliriz. 4.5G teknolojisine geçildikten ve internet hızlarının artmasından sonra mobil internet kullanıcılarının aylık 4,9 GB olan kullanımı, ortalama 1,7 GB artarak 6,6 GB'a yükseldi.

1 Nisan 2016 tarihinde kullanımına başlanan 4.5G, 3G ağlara göre çok daha yüksek internet hızını sağlayabiliyor olsa da birçok kullanıcının hâlâ bu teknolojiyi kullanmadığı biliniyor. 4.5G'ye kayıtlı 72 milyon abone olduğu verilerce biliniyor olsa da bazı abonelerin SIM kart desteğinin olmaması ya da cihazlarının 4.5G'yi desteklememesi sonucunda yalnızca 41,8 milyon kişinin 4.5G bağlantıyı kullandığı belirtildi.

Necdet Çalışkan'ın Habertürk'te yayımlanan içeriğini görmek için buraya tıklayabilirsiniz.




Türksat 5A uydusunun fırlatılması için geri sayım başladı 2020
Türksat 5A uydusunun fırlatılması için geri sayım başladı 2020

Türkiye, uzayda yeni bir sıçrama daha yapmak için geri sayıma geçti. Türksat 5A uydusu için hazırlıklar bir müddettir devam ediyordu. Eriştirme ve Altyapı Bakanı Adaletli...

Lise öğrencileri bir dış gezegen dörtlüsü keşfediyor 2021
Lise öğrencileri bir dış gezegen dörtlüsü keşfediyor 2021

Bir grup lise talebesi muhtemelen şimdiye kadar büyük bir bulgu yapan en genç gökbilimciler oldu. Talebeler, Harvard’daki Astrofizik Merkezi ve Smithsonian’daki araştırma mentorluk...

Xiaomi Mi Mix 3, Dayanıklılık Testinden Nasıl Çıktı?
Xiaomi Mi Mix 3, Dayanıklılık Testinden Nasıl Çıktı?

Xiaomi'nin son amiral gemilerinden olan Xiaomi Mi Mix 3, JerryRigEverything tarafından bir dayanıklılık testine tabi tutuldu. Peki, sonuç ne oldu? ...