eSIM Kartların Sağladığı Kolaylıklar Nelerdir?

Bugün cep telefonu ya da akıllı telefonlar dediğimizde aklımıza ilk gelen şeylerden bir tanesi olmasa da SIM kartlarımız internet erişimimizin ve iletişimimizin önemli bir parçası. SIM kartları, yıllar geçtikçe boyutları küçülerek yoluna devam etti ancak bunun da sonu eSIM ile birlikte geliyor gibi gözüyor.


SIM kartlarımız gerek mobil iletişimde gerekse kablosuz internet bağlantımızın olmadığı yerlerde internet erişiminde bizlere büyük kolaylık sağlıyor. Ancak ABD’li teknoloji devi Apple’ın getireceği yeniliklerle birlikte SIM kart başkalaşım geçirebilir.

Son yıllarda iletişim teknolojisinde eSIM konusu oldukça revaçta. eSIM’in ne olduğu, hayatlarımıza ne gibi kolaylıklar getireceği tartışılıyor. Peki nedir bu eSIM?

eSIM

eSIM

eSIM’i duyunca aklınıza ilk olarak başta yer alan “e”nin elektronik kelimesinin kısaltması olduğu gelmiş olabilir ancak başta yer alan “e” harfi gömülünün (embedded) baş harfi. Tanımdan da anlaşılabileceği gibi bugünkü kullandığımız SIM kartlar gibi değil, akıllı telefonlarda yer alan ufak bir yonga.

Tabii bu tarz bir teknolojiyi kullanabilmeniz için de hat operatörünüzün bu teknolojiyi desteklemesi gerekiyor. Örneğin Apple’ın son çıkardığı iPhone modeli olan XS ve XS Max’te bu özellik bulunuyor ancak bu özelliğin kullanılabilmesi için kullandığınız operatörün bu teknolojiyle hizmet vermesi gerekiyor.

eSIM’in hayatımızda değiştireceği şeyler

eSIM

Geliştirilen her yeni teknoloji hayatımıza yeni tabirler, terimler, alışkanlıklar ve kolaylıklar getiriyor. eSIM de bunlardan farklı değil. eSIM’in hayatımıza getireceği ilk büyük kolaylık artık hat değişimlerinde o plastik kartların değişmesi gibi bir gerekliliğin olmayacak olması.

Bu teknolojinin getireceği bir diğer kolaylık ise artık iş ve özel hayatınızda kullandığınız hatlarınızı tek bir telefonda toplayabiliyor olması. Ayrıca kullanılan bu iki ayrı hat için farklı konuşma ve internet paketleri de ayarlanabiliyor. Ancak aynı anda tek bir hat kullanılabiliyor.

eSIM teknolojisinin kullanıldığı ürünler

Samsung Gear 2 eSIM

Yukarıda bu teknolojinin iPhone XS ve iPhone XS Max’lerde kullanıldığından bahsetmiştik ancak bundan da önce Samsung, 2016 yılında çıkardığı akıllı saati Gear S2’de eSIM teknolojisini kullanmıştı. eSIM’in nano SIM kartlardan da ufak olması bu teknolojinin akıllı saatlerde de rahatlıkla kullanılabileceği anlamına geliyor. Zaten Apple da akıllı saatlerinin üçüncü jenerasyonunda bu teknolojiden faydalanıyor.

Samsung ve Apple haricinde eSIM teknolojisini cihazlarında kullanan bir diğer şirket de arama ve teknoloji devi Google. Android işletim sisteminin sahibi de olan Google, Pixel 2 akıllı telefonunda eSIM teknolojisini kullandı. Popüler cihazlarda bu teknoloji yer alsa da dünyadaki birçok operatör henüz bu teknolojiyi desteklemiyor.

eSIM’in çalışma prensibi

eSIM

Bu teknolojinin operatörler ya da hatlar arası geçişlerde kullanıcılarına oldukça büyük kolaylıklar sağladığını söylemiştik. Ancak tabii ki bu teknolojinin tek faydası ya da avantajı da bu değil. eSIM’lerle birlikte farklı cihazlar, tek bir mobil hesaba çok daha kolay bağlanabilecek.

Şu an için pek de yaygın olmayan bu teknoloji, yeni mobil cihazlarda yer alıyor ve Küresel Mobil İletişim Sistemleri (GSMA) tarafından da destekleniyor. Dolayısıyla bu teknolojinin orta ve uzun vadede oldukça popüler olacağını söylemek mümkün.

Bu teknolojiyi şu an 10 ülkedeki bazı operatörler destekliyor. O ülkeler ise Avusturya, Kanada, Hırvatistan, Çekya, Macaristan, Hindistan, İspanya, İngiltere ve ABD.




Huawei, 48 MP Kameralı 2 Yeni Tablet Üzerinde Çalışıyor
Huawei, 48 MP Kameralı 2 Yeni Tablet Üzerinde Çalışıyor

Çinli teknoloji devi Huawei, yüksek donanım özelliklerine sahip tabletlere odaklanmış durumda. ...

Samsung Galaxy Note 8 İçin Android Pie Güncellemesi Geldi
Samsung Galaxy Note 8 İçin Android Pie Güncellemesi Geldi

Samsung’un yeni telefonlarının gelmesine kısa bir süre kala, Samsung Galaxy Note 8’ler stabil bir Android Pie güncellemesi almaya başladı. ...

Western Digital Oyun Odaklı SSD Üzerinde Çalışıyor
Western Digital Oyun Odaklı SSD Üzerinde Çalışıyor

Yılların donanım üreticisi Western Digital (WD), yeni SSD'sini oyuncular için özel olarak hazırlıyor. ...