Bilgisayarda Enerji Tasarrufu Yöntemleri 2021

Bilgisayarda Enerji Tasarrufu Yöntemleri 2021

Bilgisayarda Enerji Tasarrufu Yolları

Bilgisayarlar hayatımızın en ehemmiyetli aletlerinden bir tanesi. Ne yazık ki daimi olarak kullanımı ciddi düzeyde elektrik enerjisi tüketmek mananına geliyor. Bunu asgariye çekebilmek için yapabileceğimiz birkaç değişik hamle var.

Monitör Parlaklığını Azaltılabilir

Monitörler ne kadar yüksek parlaklığa sahipse bilgisayarlar o kadar fazla enerji tüketiyor demektir. Bilgisayarlarda enerji tüketiminin düşürmenin ilk yolu her vakit bu parlaklığı düşürmek olur. Dizüstü bilgisayarlarda bunun için özel menüler bulunur. Masaüstü ürünlerde ise ekranın üzerindeki tuşlardan parlaklık düşürülebilir.

Monitör Tercihinizi LCD’den Yana Kullanın

Masaüstü bilgisayarlar satın alınırken çok sayıda kişi LCD ekranlara yönelim gösteriyor. Ancak elinde tüplü ekranlar bulunan veyahut acil ihtiyacı bunlarla sonlandıran kişiler çok yüksek bir düzeyde enerji harcayacaktır. Seçenek her zaman LCD olmalı.

Enerji Tasarrufu Modunu Açın

Bilgisayarlarda enerji tasarruf modu seçeneği bulunmaktadır. Bu tercih belirli bir müddet bilgisayar kullanılmadığında ekranı karartır ve asgari düzeyde enerji tüketilmesini sağlar. Denetim masası üzerinden bu ayarlamalar yapılabilir.

Kullanılmadığı Anlarda Bilgisayarlar Kapatılmalı

Bilgisayarların sıklıkla kullanılıyor olması kullanılmadığı anlarda da kapatılmamasına yol açar. Bir hayli kişi birkaç saatlik bilgisayardan ayrılacağı anlarda bilgisayarı kapamamayı seçenek eder. Çoğunlukla uyurken kapanan bilgisayarlar bunun dışındaki müddette açık kalır. Bu da yüksek enerji kullanımı mananına gelecektir.

Kapanan Bilgisayarların Fişini Çekin

Elektronik aletler kapalı olmasına karşın prizden elektrik çekmeye devam edebilir. Tüm aletlerde bu meselenin olduğunu söylemek doğru olmaz. Ancak bir hayli üründe bu problemler karşılaşılmaktadır. Bu sebeple de prizlerden fişin çekilmesi enerji tasarrufu mananına gelebilir.

Dizüstü Bilgisayarlarda Şarjı Prizden Çekin

Dizüstü bilgisayarlar hanelerde kullanılıyorsa daimi olarak şarja bağlı bir şekilde kullanımı mevzubahis oluyor. Bilgisayarların şarjı dolsa bile şarj aleti prizden çıkarılmamakta. Bu vaziyet da ciddi bir enerji tüketimi mananına gelir.

Kullanılmayan Programları Kapatın

Bilgisayarlarda yapılabilecek olan son işlem ise kullanılmayan programların kapatılmasıdır. Arka tasarıda çok sayıda program açık kalmış olabilir. Bu vaziyette programlar boşuna enerji tüketecek ve bu vaziyet elektrik faturalarına yansıyacaktır. Böyle bir vaziyet ile karşılaşılmaması hesabına her vakit arka tasarıda çalışan programların kontrol edilmesi gerekir.

Türkçe makale özgünleştirme tarafından yapılmıştır.




Bazı Şarkıların Bizi Neden Mutlu Ettiği Ortaya Çıkabilir
Bazı Şarkıların Bizi Neden Mutlu Ettiği Ortaya Çıkabilir

Yapay zekâ, bazı şarkıların neden bizi bu kadar iyi hissettirdiğini ortaya çıkarmada yardımcı olabilir. Araştırmacılar, yapay zekâ ile insanları mutlu eden veya üzen şarkıların...

Death Stranding'in PC Platformuna Geleceği Doğrulandı
Death Stranding'in PC Platformuna Geleceği Doğrulandı

Kojima Productions'tan PC oyuncularını sevindirecek haber geldi. Geliştirici, PlayStation 4'e özel olarak açıklanan Death Stranding'in PC platformuna da geleceğini resmi olarak açıkladı. ...

Alienware Area-51m GPU Yükseltme Seti Özellikleri
Alienware Area-51m GPU Yükseltme Seti Özellikleri

Dizüstü bilgisayarlar, kullanım ve taşınma kolaylığıyla hayatlarımızda önemli bir yer edinmeyi başardı. Fakat ne kadar üst düzey bir dizüstü bilgisayara sahip olursanız olun PC'lere...