Elon Musk, Starship görüntüsünü paylaştı

Elon Musk, Starship görüntüsünü paylaştı

SpaceX CEO'su Elon Musk, Mars hedefine doğru bir adım daha attı. Elon Musk, Starship SN8 ile ilgili bir görüntüy

Ay ve Mars gibi uzak mesafelere gitmeyi isteyen SpaceX’in CEO’su Elon Musk, bu hedef doğrultusunda ekibiyle birlikte çalışmalarını sürdürüyor.

SpaceX, geçtiğimiz ay Starship projesi kapsamında tek motorlu SN5 ve SN6 uzay araçlarının prototipini Raptor adındaki tek motorla 150 metre yükseğe çıkarmayı başardı. Musk, test uçuşundan sonra “Mars gerçekçi bir hedef” ifadesini kullandığı paylaşımında konuyla ilgili kararlılığını vurguladı.

Elon Musk, son olarak Starship SN8 adını verdiği prototipi Twitter hesabından paylaştı. Görüntüde, Starship’in gövdesindeki kanatlar göze çarpıyor.

STARSHIP SN8’İN GÖRÜNTÜSÜ

ABD’li girişimci Tweet dizisinde uzay aracının burun konisi ve ön kanatların gelecek hafta, Starship SN9’un ise önümüzdeki ay görücüye çıkacağını söyledi. İlk uçuşun 15 kilometre mesafeye kadar gerçekleştirileceği kaydedildi.

STARSHIP’TEKİ TOPLAM MOTOR SAYISI

50 metre uzunluğundaki Starship, toplam 6 Raptor motoruyla uçmaya hazır hale gelecek. Ancak Starship, Dünya’dan ayrılabilmek için yardıma ihtiyaç duyacak, bu yüzden 30 Raptor motoru tarafından çalıştırılacak olan “Super Heavy” adlı dev roketle fırlatılacak.

Starship ve Super Heavy tamamen yeniden kullanılabilir olacak şekilde tasarlandı. Musk, söz konusu iki aracın uzay uçuşu maliyetini önemli ölçüde azaltacağını düşünüyor. Bu da, Mars’ta kolonileşme gibi iddialı projeleri ekonomik olarak daha uygulanabilir hale getiriyor.

MUSK’IN ANNESİNDEN STARSHIP PAYLAŞIMI

Bu arada, Güney Afrikalı-Kanadalı model ve diyetisyen olan Elon Musk’ın annesi Maye Musk, SpaceX’in Boca Chica’daki roket üretim ve test tesislerinden Starship’in görüntüsünü paylaştı. Musk, fotoğraflı paylaşımına “Gece Starship. Güzel bir manzara.” notunu düştü.

RAPTOR MOTORU ATEŞLENDİ

Kızıl Gezegen yolunda çalışmalarına tam gaz devam eden Kaliforniya merkezli şirket, Starship’in Raptor motorunu da ilk kez ateşledi. Teksas eyaletine bağlı McGregor şehrinde gerçekleştirilen testle ilgili 15 saniyelik bir görüntü paylaşıldı.

Denemeyle ilgili olarak, roket geliştirme tesisinde Raptor motorunun tam süreli ateşleme testinin tamamlandığı belirtildi. Paylaşımda 15 saniyelik görüntüye yer verilse de, ateşlemenin aslında kaç ne kadar süre boyunca yapıldığı bilinmiyor. Yine de söz konusu videoda Raptor motorunun son derece güçlü olduğu görülüyor.

Önerilen içerik:  Yapay zekaya sahip silahlar savaş başlatabilir

Vakumlu Raptor, motorun “deniz seviyesi” versiyonuna benzer; ancak çok daha büyük bir püskürtme kısmına sahip. Ayrıca SN8’in, üç motorlu olacağını belirtelim.

STARSHIP VE SUPER HEAVY: MARS KOLONİSİ İÇİN TAŞIMA SİSTEMİ

Starship ve Super Heavy; Elon Musk’ın, özel uzay uçuşu şirketi SpaceX için yaptığı büyük planın en büyük ve en önemli parçalarını oluşturuyor. Musk, SpaceX’i 2002’de öncelikle insanlığın Mars’ı kolonileştirmesine yardımcı olmak için kurduğunun altını defalarca çiziyor.

Milyarder girişimci, insanoğlunun birden çok gezegende yaşayabilen bir tür olmasını istiyor. İşte SpaceX şu anda aktif olarak bu bilim kurgu hayalini gerçeğe dönüştürmeye çalışıyor. Şirket, Starship adında 100 yolcu kapasiteli bir uzay gemisi ve Super Heavy olarak bilinen dev bir roket geliştiriyor.

Eylül 2019’daki bir açıklamasında Musk, Starship-Super Heavy mimarisine ilişkin, “Bu, Mars’ta kendi kendine yeten bir şehre giden en hızlı yol.” ifadesini kullanmıştı. Musk’ın vizyonlarından biri de gemiye Dünya dışında yakıt ikmalı yapılması.

Mars ve Ay gibi uzak destinasyonlardan Dünya’ya dönen uzay aracının söz konusu Dünya dışı yerlerde yakıtını alması planlanıyor. 2016 yılında bu mimari, SpaceX CEO’su tarafından Gezegenlerarası Taşıma Sistemi (ITS) olarak adlandırıldı.

1000 UÇUŞ KAPASİTESİ

Raptor motoru, sıvı oksijen ve sıvı metan ile çalışıyor. Everyday Astronaut YouTube kanalından Tim Dodd, “Sıvı metan ve sıvı oksijenden Raptor motoru kadar enerji üretebilen başka bir roket motoru yok.” dedi.

Bir roketin yeniden kullanılabilir olması, uzay sektöründe maliyetleri azaltmak açısından büyük önem arz ediyor. Elon Musk, Starship’in iddialı operasyonlarını desteklemek için her bir motorun 1000 defaya kadar uçabilme kapasitesine sahip olması gerektiğini söylüyor.

Dodd, konuyla ilgili olarak Wired’a yaptığı açıklamada hedefin oldukça hırslı olduğunu belirterek, aklındaki soru işaretlerini şu sözlerle aktardı: “Yakın gelecekte 1000 uçuşa ulaşılıp ulaşılamayacağını bilmiyorum. Potansiyeline ulaşırsa, 1000 belki bir gün olasılık dahilinde olur.”

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA), 2020’li yıllarda Ay’a insanlı uçuşlar için seçtiği üç potansiyel uzay aracı arasında Starship de yer alıyor. Japon milyarder Yusaku Maezawa’nın, Ay’ın etrafında bir tur atmak için Starship’ten bilet alanlar arasında olduğunu da hatırlatalım.




GoT'un Yeni Mobil Oyunu İçin Ön Kayıtlar Başladı
GoT'un Yeni Mobil Oyunu İçin Ön Kayıtlar Başladı

Televizyon tarihinin unutulmaz dizilerinden biri olan Game of Thrones’un hikayesi, Beyond The Wall mobil oyunu ile genişleyecek gibi gözüküyor. ...

Komplo Teorisyeni, Uzaylıların Merkür'de olduğundan Emin
Komplo Teorisyeni, Uzaylıların Merkür'de olduğundan Emin

UFO Daily Sights (Günlük UFO Gözlemleri)’nin yöneticisi Scott C. Waring, uzaylı yapısı olduğunu iddia ettiği görüntüler paylaştı. ...

Redmi K40, K40 Pro ve K40 Pro +: Özellik Karşılaştırması 2021
Redmi K40, K40 Pro ve K40 Pro +: Özellik Karşılaştırması 2021

Xiaomi Redmi K40 Xiaomi Redmi K40 Pro Xiaomi Redmi K40 Pro Artı BOYUTLAR VE AĞIRLIK 163,7 x 76,4 x 7,8 mm, 196 gram 163,7 x 76,4 x 7,8 mm, 196 gram 163,7 x 76,4 x 7,8 mm, 196 gram ...