REM vs. Derin Uyku: Uyku Döngünüz Nasıl İşliyor

REM vs. Derin Uyku: Uyku Döngünüz Nasıl İşliyor

REM vs. Derin Uyku: Uyku döngünüz nasıl işliyor?

Uyku süreci karmaşık olabilir, ve bu döngüyü anlamak uyku kalitenizi arttırabilir.

REM vs. Derin Uyku

Şimdi her zamankinden daha fazla, uyku düzenlerimizin ne kadar iyi veya kötü olduğunu ölçebiliriz. Çok sık sıçradığınız, çok sık döndüğünüz ya da uyandığınıza dair bir önseziniz olabilir, ancak daha fazlasını öğrenmenize yardımcı olacak bir sürü teknoloji var. Akıllı yataklar, uyku takip cihazları ve her türlü giyilebilir cihazlar uykumuzu takip etmemize yardımcı olur.

Her sabah, önceki gece ne kadar hafif, derin ve REM uykusu geçirdiğimiz hakkında bilgi vererek kalp atış hızınızı, nefes hızınızı ve uyku grafiklerinizi gözden geçirebilirsiniz. Ancak tüm bu veriler, yalnızca neyi amaçladığınızı ve ne anlama geldiğini biliyorsanız anlamlı olur.

Dinlenmenizi en iyi şekilde değerlendirmeniz için uyku döngülerinizi nasıl çözeceğinizi aşağıda açıklıyoruz.

Uyku döngüsü nedir?

İnsanlar döngü halinde uyurlar. En iyi bilinen, hızlı göz hareketini temsil eden REM’dir, çünkü bu uyku aşamasında gözleriniz hareket eder. Genel olarak, bilim adamları ve araştırmacılar döngüleri iki geniş kategoriye ayırır: REM olmayan ve REM uykusu. REM olmayan uykuyu, uyku izleyicileri tarafından sıklıkla kullanılan iki kategoriye ayıracağım.

Hafif Uyku

Hafif uyku, uyku döngünüzün başlangıcı ve vücudunuzun kurtuluş şeklidir. Nefes, kalp atış hızı ve kas değişiklikleri vücudunuzu daha derin bir uykuya hazırlar.

Hafif uyku, 1. ve 2. Aşamalara ayrılır. İlk aşama, uyanık durumdan uykuya geçme eylemidir ve gece uyku döngülerinizin %3’ünden daha azını oluşturur.

Aşama 2, hafif uykunun işe yaradığı yerdir. Tamamen uykuda, beyin aktiviteniz yavaşlar, ancak elektriksel aktivite patlamaları içerir. Sinirbilim araştırmaları, bu elektriksel aktivite teşviklerinin beyniniz kısa ve uzun süreli hafızadan bilgi aktarma sürecinin önemli bir parçası olduğunu göstermektedir. Bu nedenle birçok bilim adamı, yeni materyaller okuduktan ve öğrendikten sonra uyumanın, bilgiyi daha yüksek oranda tutmanıza yardımcı olduğunu kabul eder.

Çoğu insan 2. Aşamada diğer aşamalardan daha fazla zaman geçirir ve bu iyi bir şeydir, çünkü beyin sağlığı ve duygusal stabilitenin önemli bir parçasıdır.

Derin Uyku

Derin uyku genellikle REM uykusu ile karıştırılır, ancak ikisi aslında çok farklıdır. Derin uyku, vücudunuzun günden güne iyileştiği kısmıdır. Vücudunuz hücresel onarım ve yeniden inşa ile ilişkili büyüme hormonları salgılar.

Yeterince derin uyuduğunuzda, tazelenmiş hissederek uyanırsınız. Yeterli olmadan, tam bir dinlenme geceniz olsa bile kendinizi yorgun hissedeceksiniz.

Tipik olarak, gecenizin ilk yarısında uyku izleme cihazlarınızda derin bir uyku görürsünüz. Kalp atışınız ve nefesiniz en düşük seviyelere yavaşlarken, nispeten uzun segmentlerde olur.

Bu aynı zamanda sizi uyandırmanın en zor olduğu uyku aşamasıdır. Derin uyku, fiziksel dinlenme söz konusu olduğunda REM uykusundan daha öenmli değilse de önemlidir, bu yüzden uyku düzeninizi takip ediyorsanız bu aşamaya dikkat edin.

REM uykusu

Belki de uyku döngülerinin en ünlüsü olan REM uykusu oldukça ilginçtir ve neredeyse bilimkurgu düzeyindedir. Çoğu insan uykuya daldıktan yaklaşık 90 dakika sonra REM uykusu yaşar.

REM uykusu, beyin iyileşmesini sağlayarak, hayaller ve anılar ve duyguları işlemenin daha da derinlerine iner. Bu, gözlerinizin hızla hareket ettiği bir uyku aşamasıdır. Köpeğinizi veya kedinizi REM aşamasında yakalarsanız, fırıldayan gözlerinden tanıyacaksınız.

Rem uykusundaki beyin dalgalarınız, uyanıklığa derin uykudan daha yakındır ve nefesiniz düzensiz hale gelir ve hızlanır. Kan basıncı ve kalp atım hızları da REM uykusunda uyanık seviyelere yakınlaşır.

Uyanmaya bu kadar yakınlıkta, rüyalarınızın çoğu gerçekleşir.

Eğlenceli bilgi: REM uykusunda kolunuz ve bacak kaslarınız, geçici olarak beyninizdeki hayallerinizi fiziksel olarak harekete geçirmenizi ve eşinizi o uzaylı kötü adam yerine yumruklamanızı engelleyen iki kimyasal tarafından felç olur.

Neden Önemli

Elbette, bizden önce ki yüzlerce nesil insan gibi yapabilir ve uyku izleyicisi olmadan uykuya dalabilir ve Doğa Ana’ya güvenebilirsiniz. Aslında, özellikle vücudunuz hakkında büyük miktarda veri zihninizi rahatlatmazsa bunu yapmanızı öneririm.

Yine de uyku verileriyle ilgileniyorsanız, nasıl hissettiğinizi anlamak ve uyku aşamalarında ne kadar iyi ilerlediğinizi ilişkilendirmek, yatak odası ortamınız veya programınız hakkında bilinçli kararlar vermenizde yardımcı olabilir.

Yaşam hakkında diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

REM vs. Derin Uyku: Uyku Döngünüz Nasıl İşliyor yazısı ilk önce Resimlink üzerinde ortaya çıktı.




iTunes’un Tarihindeki En Büyük Başarı ve Başarısızlıkları
iTunes’un Tarihindeki En Büyük Başarı ve Başarısızlıkları

Apple'ın WWDC 2019'da iTunes için yolun sonuna gelindiğini açıklamasının ardından iTunes'un tarihindeki başarı ve başarısızlıkları sizler için derledik. ...

Samsung Galaxy A72 4G’nin piyasaya sürülmesine bir adım daha yaklaştığı bildirildi 2021
Samsung Galaxy A72 4G’nin piyasaya sürülmesine bir adım daha yaklaştığı bildirildi 2021

Bir gün evvel Geekbench mukayese etme platformunda SM-A725F model numarasını taşıyan bir Samsung aleti görüldü. Mevzubahis alet , şovu Qualcomm’un Snapdragon 720G...

BTK, Sertifikalı Siber Güvenlik Eğitimi Vereceğini Açıkladı
BTK, Sertifikalı Siber Güvenlik Eğitimi Vereceğini Açıkladı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), sertifikalı siber güvenlik eğitimi vereceğini duyurdu. 2-20 Aralık tarihleri arasında düzenlenecek olan eğitime, 18 yaşından büyük olan...