Shutter sayısı öğrenme – Nikon, Canon, Sony ve diğerleri

Shutter sayısı öğrenme – Nikon, Canon, Sony ve diğerleri

Shutter sayısı öğrenme yöntemleri için fotoğraf makinelerinin markasına göre kullanabileceğiniz birkaç farklı yöntem bulunuyor. Ancak dilerseniz önce shutter sayısının ne olduğundan kısaca bahsedelim.

SHUTTER SAYISI NEDİR?

Bildiğiniz gibi piyasada bulunan bütün teknolojik cihazların bir kullanım ömrü var. Fotoğraf makinelerinde de shutter sayısı, yani perde ömrü olarak tanımladığımız bu ifade, makinenin ne kadar çekime dayanabileceğini gösteriyor.

Kısaca shutter sayısı, deklanşör butonuna basıldığında harekete geçen perdenin temelde kaç kere hareket ettiğini bizlere söylüyor. Kullandığınız makinenizde bu sayı, o zamana kadar kaç kere fotoğraf çekildiğini gösteriyor.

Özellike ikinci el bir fotoğraf makinesi satın almak isteyen kullanıcılar, mutlaka bu sayıyı öğrenip, makinenin ne kadar sıklıkla kullanıldığına dair bir fikir sahibi olabilir.

Gelin şimdi hep birlikte; Canon, Nikon, Sony ve diğer makinelerde shutter sayısı öğrenme yöntemlerine göz atalım.

canon shutter sayısı öğrenme

CANON SHUTTER SAYISI ÖĞRENME

Canon Shutter sayısı öğrenme yöntemi için öncelikle “Canon EOS Digital info” isimli programı indirip açmanız gerekiyor.

Programı açın ve fotoğraf makinenizi bilgisayarınıza USB kablo aracılığıyla bağlayın. Daha sonra ekranda hem makineniz ile ilgili bilgileri, hem de shutter sayısını görebilirsiniz.

Örneğin aşağıdaki görselde, Canon EOS 450D makine ile 36.819 adet fotoğraf çekildiğini görebilirsiniz.

canon shutter sayısı öğrenme digital info

NIKON SHUTTER SAYISI ÖĞRENME

Nikon shutter sayısı öğrenme yöntemi için yine yukarıda bağlantısını verdiğimiz Canon EOS Digital info programını indirip, aynı yöntemleri kullanarak bu sayıyı öğrenebilirsiniz.

Ancak dilerseniz CameraShutterCount veya ShutterCounter web sitelerine giderek, makinenizle çektiğiniz en son fotoğrafı ilgili alana yükleyip shutter sayısını öğrenebilirsiniz.

Fotoğrafı web sitesine yükleyin ve işlenmesini bekleyin. Ardından karşınıza gelen bilgilerden, shutter sayısını görebilirsiniz.

nikon shutter sayısı öğrenme

SONY SHUTTER SAYISI ÖĞRENME

Sony shutter sayısı öğrenme işlemi için yine yukarıda bahsetmiş olduğumuz web sitelerini kullanabilirsiniz. Ancak özellikle Sony Alpa model bir makineniz varsa, tools.science.si adresine giderek, yine çektiğiniz en son fotoğrafı yükleyip bu sayıyı öğrenebilirsiniz.

Ayrıca bazı fotoğraf makinelerinde, menü içerisinde yer alan Manufacturer Notes sekmesi altına yerleştirilen “Shutter Count” kısmından da shutter bilgisine ulaşabilirsiniz.

Aslına bakacak olursak, yukarıda bahsettiğimiz Canon EOS Digital info programı ve diğer web siteleri; Sony, Canon, Nikon veya başka bir marka farketmeksizin shutter sayılarını gösterebiliyor.

Bu nedenle bir yöntemden sonuç alamazsanız, shutter sayısı öğrenme işlemi için diğer yöntemlere başvurabilirsiniz.

İKİNCİ EL MAKİNE SATIN ALIRKEN SHUTTER SAYISININ ÖNEMİ

Yukarıda da bahsetttiğimzi gibi, shutter sayısı makine ile o ana kadar kaç kere çekim yapıldığını gösterdiği için oldukça önemli. Bu nedenle ikinci el bir fotoğraf makinesi satın alırken, mutlaka bu sayıyı öğrenmelisiniz.

Çünkü shutter sayısı ne kadar yüksekse, makinenin ömrü de bir o kadar kısa demektir. Peki ikinci el bir makinede bu sayı ortalama kaç olmalı?

Aslında bu sorunun cevabı, fotoğraf makinesinin modeline göre değişir. Örneğin Nikon D5 ve Canon 1DX Mark II gibi üst seviye makineler yaklaşık 400 bin shutter ömrüne sahip.

Diğer birçok makinede ise bu ömür yaklaşık 200 bin civarında. Bu nedenle ikinci el bir fotoğraf makinesi alırken, öncelikle modelin toplam deklanşör ömrünü öğrenmeli ve daha sonra bu makinenin o anki shutter sayısını hesaplamalısınız.

Eğer makinenin shutter sayısı, toplam ömrüne çok yakınsa o makineden uzak durun. Genellikle maksimum 50 bin veya 60 bin civarında shutter sayısına sahip makineleri tercih edebilirsiniz.

The post Shutter sayısı öğrenme - Nikon, Canon, Sony ve diğerleri first appeared on Resimlink.




“Bazı Web Siteleri, iPhone’ları Hacklemek İçin Kullanıldı"
“Bazı Web Siteleri, iPhone’ları Hacklemek İçin Kullanıldı"

Google'ın güvenlik araştırmacıları, iPhone'ları hackleyenlere cihazlar üzerinde kullanıcılardan daha fazla imkan sağlayan bir güvenlik açığının iki yılı aşkın bir süredir...

Kurgu WhatsApp Sohbetleri, En Kolay Nasıl Oluşturulabilir?
Kurgu WhatsApp Sohbetleri, En Kolay Nasıl Oluşturulabilir?

Sosyal medyada mizah amacıyla oluşturulmuş pek çok kurgu WhatsApp diyalogu görmüşsünüzdür. Biz de bu kurgu diyalogları en zahmetsiz şekilde nasıl oluşturabileceğinizi anlatalım...

Netflix, Roma Filmi İle 2 Altın Küre Ödülü Almayı Başardı
Netflix, Roma Filmi İle 2 Altın Küre Ödülü Almayı Başardı

Netflix yapımı olan Roma, iki dalda Altın Küre Ödülü kazanmayı başardı. Bu ödüller En İyi Yönetmen ve Yabancı Dilde En İyi Film kategorilerinde geldi. ...