Sivrisinekten Kurtulmanın Yolları Nedir? Sivrisinekten Kurtulmanın Yöntemlerini Açıklıyoruz

Sivrisinekten Kurtulmanın Yolları Nedir? Sivrisinekten Kurtulmanın Yöntemlerini Açıklıyoruz

Sivrisinekten Kurtulmanın Yolları. Sivrisinekten Korunma Yöntemleri Nelerdir, Açıklıyoruz. Malesef yaz ayları, rahatımızı ve uykularımızı kaçıracak sivrisinekler ile birlikte geliyor. Bu ezeli düşmanlarımız her zaman yaptıkları gibi ellerini ovuşturup bizi rahatsız etmek için her anımızı kollayacaklardır. Sivrisineklerden nasıl kurtulurum?, sivrisinekler hangi kokuya gelmez?, sivrisineklerin gelmemesi için ne yapılmalı? diye düşünmeye başladığınız bu dönemde bazılarımız bu canlıları öldürerek kurtulacağını düşünsede, sivrisineklerden doğal yollarla kurtulmanın da yöntemleri vardır.

Bu yazımızda sivrisineklerden nasıl kurtulunur, sivrisinekten kurtulmanın yolları, doğal yöntemlerini ve sivrisinekler ile ilgili bütün meraklarınızı giderecek bilgileri detaylı bir şekilde anlatacağım

Sivrisinekten Kurtulmanın Yolları

1. Sivrisinekten Doğal Bitkilerle Korunmanın Yolları

Sivrisinekten kurtulmanın yolları kategorisine doğal bitkileride ekleyebiliriz. Bahçeniz var ise çevrede su birikintisi oluşmamasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Çünkü durgun sular sineklerin yaşam alanı oluşturmak için seçtikleri bölgelerdir. Aşağıda sıralayacağım bitkileri yetiştirerek sivrisinekleri yaşamınızdan uzaklaştırabilirsiniz.

– Kadife Çiçeği

Kadife Çiçeği bahçenizi veya balkonunuzu renklendiren, bakımı kolay bir bitkidir. Güneşi ve suyu çok seven bu bitki tohum ile çoğalır. Bu çiçeğin içeriğinde bulunan Pyrethrum maddesi Pek çok sivrisinek kovucu spreyin üretiminde kullanılmaktadır. Sivrisinekler ve böcekler bu çiçeğin bulunduğu bölgelere yaklaşamazlar. Ayrıca bu çiçeğin yağını cildinize sürerseniz sivrisineklerin cildinizden uzak durmasını sağlayabilirsiniz.

– Limon Otu

Nane ailesine ait olan bu bitki Akdeniz ikliminin var olduğu her yerde yetiştirilebilir. Sivrisinekler bu bitkinin kendine has kokusuna dayanamadığı için bu bitkinin bulunduğu bölgeye yaklaşmazlar. Bu bitkinin içeriğinde bulunan citronella yağı sivrisineklere karşı doğada kullanılan en etkin maddelerden biridir. Bu yağ sivrisinek kovucu spreylerin içeriğinde kullanılmaktadır. Ayrıca Limon Otu, sinir hastalıklarına, sindirim rahatsızlıklarına, cilt rahatsızlıklarında ve migren rahatsızlıklarında da kullanılabilir. Olası bir enfeksiyon oluşumunda çay şeklinde hazırlanarak tüketilebilir.

– Kedi Nanesi

Kökeni Akdeniz ve Kuzey Afrika’dan gelen Kedi nanesi Nane familyasından gelen mevsimlik bir bitkidir. Doğal bir sivrisinek kovucu bitkisi olduğu için sivrisinekler bu bitkinin ekildiği bölgeye yaklaşamazlar. Fakat İsminden de anıldığı gibi kedilerin çok sevdiği bir bitkidir. İçerdiği nepetalakton maddesi nedeniyle bahçeniz kedilerin akınına uğrayabilir. Eğer kediniz varsa bu bitkinin yapraklarını yemesini sağlayarak onu rahatlatabilir ve kedinizin sindirim sistemine yardımcı olabilirsiniz.

– Melisa

Nane ailesine ait olan bu bitkimizin kokusu limonu andırır. Halk arasında oğul otu, kovan otu, limon nanesi, temre otu olarak da anılır. Melisa’nın Mikropları öldürücü özelliği sayesinde böcek veya sivrisinek ısırıklarında bir yaprağını cildinize sürerek kaşıntı ve kızarıklıkların hızla geçmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca Melisa’nın yapraklarını Melisa çayı yapımında kullanabilirsiniz.

– Aynısefa

Halk arasında Marigol, Bahçe Nergisi, Souci, Altıncık, Ölü Çiçeği, olarak da bilinen aynısefa bitkisini bahçenizde veya balkonunuzda bulundurarak sivrisinekleri uzak tutabilirsiniz. Bununla birlikte aynısefa bitkisinin, vücuttaki kanın temizlenmesinde, uyku düzeninde, ağrıları dindirmede, ayakta oluşan mantarlarda ve sedef hastalığında kullanıldığı bilinmektedir.

– Biberiye

Ballıbabagiller  familyasında bulunan ve Akdeniz bölgesinde yetişen bir bitkidir. İçerdiği koku nedeniyle sivrisinekleri uzak tutmada oldukça başarılıdır. Bu bitkinin kurutulmuş yaprakları ile biberiye çayı elde etmek mümkündür.

2. Pencerenizin Önüne Sirke Koyun

Sivrisineğin gelmemesi için aşağıda belirtmiş olduğum talimatları ve malzemeleri sağlarsanız sivrisineklerin tek tek bardağın içine düşüceğini görüceksiniz.

Malzemeler

  • Su
  • Bardağın yarısı kadar sirke (100 ml)
  • 10 damla sıvı sabun

Talimatlar

  • Kokusunu güçlendirmek amaçlı sirkeyi ısıtın.
  • Isındığı zaman bir bardağa dökün.
  • 10 damla sıvı sabun katın ve iyice karıştırın.
  • Hazır olduğunda sineklerin olduğu bölgelere yerleştirin

3. B ve C Vitamini İçeren Sebze ve Meyveler Yiyin

B ve C vitamini içeren meyve ve sebzeler yemeniz sivrisinekleri uzak tutacaktır. C vitamini suda eriyen bir vitamin olduğundan vücutta ter birikmeyecek ve sivrisinekleri sizden uzak tutacaktır.

B Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur ?
Kırmızı et, balık, karaciğer, süt, yumurta, yeşil yapraklı bitkiler, kuru baklagiller, böbrek, bira, soya fasulyesi, ıspanak, domates, mantar, ekmek mayası, muz ve ıspanakta zengin şekilde bulunur.

C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur ?
Siyah Frenk Üzümü, Kırmızıbiber, Brokoli, Maydanoz, Ananas, Brüksel lahanası, Kivi, Yeşil, Dolmalık biber, Portakal, Çilek, Papaya, Karnıbahar, Mango, Limon, Greyfurt, Bezelye ve Domateste zengin şekilde bulunur.

4. Odanızda Fesleğen, Karanfil ve Reyhan Bulundurun

Fesleğen reyhan veya karanfil’i baş ucunuzda veya cam kenarında bulundurmanız sivrisinekleri uzak tutabilirsiniz. Ayrıca bu bitkilerin pek çok faydası da bulunur;

Reyhanın Faydası Nedir?
Sivrisinekleri uzak tutmak ile birlikte içeriğinde bulunan omega 3 kalsiyum, magnezyum, demir ve manganez gibi maddeler ile  sinir ve sindirim sisteminide yeniler.

Fesleğenin Faydası Nedir?
Sivrisinekleri uzak tutmak ile birlikte sindirim sistemimizdeki bağırsak parazitlerinin dökülmesine yardımcı olur. Ayrıca hücreleri yenileyici özelliği sayesinde yaşlılık etkilerinin şiddetini azaltır.

Karanfilin Faydası Nedir?
Sivrisinekleri uzak tutmak ile birlikte Akciğerde tümör oluşumunu engeller, unutkanlıklara karşı önleyicidir ve yüksek tansiyonu düşürmek gibi özellikleri vardır.

5. Sık Duş Alın

Sivrisinekler terli olan bedenleri ve ayak kokusu problemi olan kişileri daha çok rahatsız etmektedir. Sık duş alarak sivrisineklerden korunabilir ve kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.

6. Açık Renk Kıyafetler Giymeye Özen Gösterin

Kırmızı ve Koyu renklerin sivrisinekleri daha çok ilgisini çektiği bilimsel araştırmalar ile belirlenmiştir. Ayrıca sivrisinekler koyu renkleri özel alanı olarak gördükleri için, açık renkte kıyafetler giyinerek ev içinde veya dışarıda sivrisineklerin dikkatini daha az çekebilirsiniz.

7. Nane ve Limon İle Doğal Krem ve Sivrisinek Kovucu Yapın

Bardağın içine biraz limon suyu sıkarak ve nane yaprakları ekleyerek sivrisinekleri o bölgeden uzak tutabilirsiniz. Ayrıca bu karışımı cildinize sürerek sivrisineklerin size yaklaşmamasını sağlayabilirsiniz.

8. Doğal Sivrisinek Kovucu Yeşil Limon ve Karanfil Deneyin

Hazırladığınız bu kovucuları cam kenarları ve sivrisineklerin yoğun olduğu bölgelere koyararak hem o bölgenin güzel kokmasını sağlar hem de bu davetsiz misafirlerin evinize girmesine engel olursunuz.

Malzemeler:

  • Yeşil limon
  •  10 veya 15 adet Karanfil

Talimatlar:

  • İlk olarak limonu ikiye bölün
  • Böldüğünüz limonun iç kısımlarına 10 veya 15 adet karanfili batırarak yerleştirin.

Doğal sivrisinek kovucumuz hazır. Hazırladığınız bu kovucuları istediğiniz bölgeye yerleştirerek sivrisinekleri uzak tutabilirsiniz.

9. Vanilya, Portakal, Limon ve Çay Ağacı Yağlarını Kullanın

Nabız bölgelerine vanilya parçacıkları sürerek ya da sprey şişeye birkaç damla çay ağacı yağı ve suyu çalkalayıp cildinize veya odanızın bölgelerine püskürterek doğal sivrisinek kovucu sprey elde edebilirsiniz.

Bununla birlikte limon veya portakal yağlarını sivrisineklerin ısırıklarına karşı olarak kullanabilir veya bu yağları da su ile karıştırarak doğal sivrisinek kovucu sprey elde edebilirsiniz.

10. Sofranızdan Soğanı ve Sarımsağı Eksik Etmeyin

Sarımsak veya soğanı ikiye bölerseniz kokularından dolayı doğal bir sivrisinek kovucu görevi görürler. Sofranızda bulunması ile birlikte sivrisineklerden uzak rahat yemeğinizi yiyebilirsiniz. Ayrıca  kokusu rahatsız etmeyecekse dinlenmek istediğiniz bölgeye soğan veya sarımsak koyarak sivrisineklerden korunabilirsiniz.

11. Spor Yaparken Sivrisinekten Korunacak Kıyafetler Giyin

Spor yaptığınız süre içerisinde kalp hızınızın arttığından dolayı çok fazla karbondioksit üreticek ve hızlı nefes alışverişi yapıcaksınız. Ürettiğiniz bu  karbondioksit yayılımını 50 metre mesafedeki sivrisineğin dikkatini çekebilir ve onun hedefi haline gelebilirsiniz. Sivrisineğin ısırıklarına karşı koruyucu kıyafetler ile veya onu uzak tutucak  doğal yöntemleri kullanarak sivrisineklerden korunabilirsiniz.

12. Parfüm İçerikli Ürünler Tercih Etmeyin

Sivrisinek parfüm kokusuna gelir mi? diye soruyorsanız cevabımız evet. Sıktığınız bu kokulu parfümleri yaklaşık 36 metreden algılayan sivrisineklerin, daha çok çiçek kokusu içeren ürünlere karşı ilgi duydukları araştırmalar ile tespit edilmiştir.

13. Sineklik Takın

Pencere ve Kapılarınıza yerleştirdiğiniz sineklik sayesinde, sivrisinekler ile birlikte pek çok uçan canlının evinize girmesini engelleyerek bu canlılardan korunabilirsiniz.

14. İdris Otu İçeren Mum Kullanın

İdris otu sivrisinekleri ve diğer böcekleri kovmada işe yarayan en kuvvetli maddelerden biridir. İdris otu yağı içeren pek çok sprey, losyon veya ıslak mendil vardır. Bu ürünleri sivrisineklerden korunmak için kullanabilir veya idris otu özü içeren mumu yakarak sivrisinekleri uzak tutmayı sağlayabilirsiniz.

15. Su Birikintisi Oluşmamasına Dikkat Edin

Sivrisinekler larvalarının gelişmesi ve üremesi için suya ihtiyaç duyarlar. Bu sebeble oluşan su birikintileri onlar için yaşam alanı tercihi olarak görülebilir. Bardaklarda, kaplarda, veya evinizin içerisinde su birikintisi bırakmamaya özen göstermeniz sivrisineklerin çoğalmasını önleyecektir.

Yukarıda Sıraladığımız yöntemlerden birini veya birkaçını kullanarak sivrisineklerden korunabilir ve kurtulabilirsiniz. Bunun dışında sizden gelen merak edilen soruları derledik ve aşağıda cevapladık.

Sivrisinekten Kurtulma Yolları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sivrisinekten Korona Geçer mi?

Bilim kurulu üyeleri, koronavirüsün sadece solunum yolu ile bulaşabileceği için sivrisinekler ile bulaşmasının mümkün olmadığını söylemektedir.

Saklanan Sivrisinek Nasıl Bulunur ?

Hızları saatte 2 km’yi bulan bu sinekler bazen gözümüzden kaçabiliyor ve bulup tespit etmek için evi talan edebiliyoruz. Odadaki sivrisinekden nasıl kurtulurum veya saklanan sivrisineği nasıl ortaya çıkarırım diyorsanız ona tuzak kurarak bu sorulara cevap bulabilirsiniz. Bunun için gereken malzemeleri ve nasıl yapıldığını aşağıda sıralanmış şekilde bulabilirsiniz.

Malzemeler;

  • 2.5 litrelik pet şişe
  • 3 yemek kaşığı esmer şeker
  • 1 bardak su
  • Çay kaşığı kadar kuru maya
  • Bant

Talimatlar;

  • Pet şişeyi ortadan kesin
  • Hazırladığınız bu malzemeleri pet şişenin alt kısmının içine yerleştirin
  • Pet şişenin üst kısmını  alt kısmına ters şekilde koyun
  • Yerleştirdiğiniz üst kısmı sağlamlaştırmak amaçlı etrafını bantlayın.

Tuzağımız hazır. Sivrisineklerin olduğu bölgeye yerleştirdikten sonra sivrisineklerin tuzağa yakalandığını gözlemleyebilirsiniz.

Geceleri Sivrisinek Isırmaması İçin Ne Yapılmalı?

Sivrisinekleri genelde gececi hayvanlar oldukları için uyku esnasında, ısırıklarına ve rahatsız edici seslerine maruz kalabiliriz. Uykularımızı bölmesine sebebiyet veren bu ısırıklardan veya seslerden kurtulmamız için yukarıda belirttiğimiz doğal yöntemlerden birini kullanmanız sivrisinekleri bulunduğunuz ortamdan uzak tutacaktır.

Lambanın Yanında İçinde Su Olan Naylon Torba Sivilceleri Uzak Tutar mı?

Son dönemlerde bu yöntemin işe yaradığını iddia eden pek çok site mevcuttur. Fakat gerçek şudur ki Lambanızın yanına poşet asmak sivrisinekleri uzak tutmayacak hatta onların daha çok ilgisini çekmesine sebebiyet vericektir.

Sivrisinekleri Kovucu Ses Varmıdır?

Oldukça rahatsız edici bu sese katlanabilirim diyorsanız  bu sesin paylaşıldığı pek çok ses videosu ve uygulama mevcuttur. Herhangi birini kullanabilirsiniz.

Kampta Sivrisinekten Kurtulmanın Yolları Nedir?

Kamplarda imkan kısıtlı olduğundan dolayı sivrisineklerden korunmak için pek fazla seçeneğiniz yoktur. Koyu renk giymeyerek ve idris otu içerikli ürünleri kullanarak sivrisineklerden korunabilirsiniz.

Sivrisinek Isırığının Kaşıntısı Nasıl Geçer?

En çok şikayet ettiğimiz noktalardan biri olan bu durumlarda aşağıda belirtmiş olduğum  yöntemler ile kaşıntının geçmesini sağlayabilirsiniz.

Limon: İkiye böldüğümüz limonun suyunu ısırılan bölgeye sürerek kaşıntının kısa sürede geçmesini sağlayabiliriz.

Muz Kabuğu: Yediğimiz muzların kabuklarını çöpe atmak yerine sivrisinek tarafından ısırıldığımızda ısırılan bölgeye sürerek kaşıntı hissiyatını durdurabiliriz.

Diş Macunu: Isırığın bulunduğu bölgeye diş macunu sürmek kaşıntıyı azaltıcağı gibi şişkinliğide indiricektir.

Buz: Isırılan bölgeye buz koyarak etkili bir sonuç alabilirsiniz.

Bal: Bir çok faydası ile bilinen bal sivrisinek ısırıklarına da iyi gelmektedir. İçerdiği antibakteriyel özelliği sayesinde ısırılan bölgeye bir damla bal sürerek kaşıntı hissini yok edebilirsiniz.

Tuz Karbonat ve Su Karışımı: Çay bardağı suyun içine 1 çay kaşığı tuz ve karbonat  ekleyip karıştırın. 1 saat aralıklarla ısırılan bölgeye sürün. Kaşıntının ve acının hafiflediğini göreceksiniz.

Poşet Çay Torbaları: Soğutulmuş olan poşet çay torbaları ısırığın olduğu bölgeyi nemlendirmek ile birlikte şişkinliği azaltır ve kaşıntının geçmesini sağlar.

Fesleğen: Fesleğen yapraklarını ezerek kaşıntının olduğu bölgeye sürün. Bir süre sonra kaşıntının azalacağını farkediceksiniz. Ayrıca Vanilya Portakal ve çay ağacı yağları da ısırıklara karşı etkilidir.

Melisa: Melisa yapraklarını ısırılan bölgeye sürerek kaşıntı ve kızarıklığın hızla geçmesini sağlayabilirsiniz.

Sevgili okuyucularım, bu yazımda Sivrisinekten kurtulmanın yolları hakkında çok detaylı bir şekilde bilgi vermeye çalıştım. Umarım faydalı olur, sizin ve ailenizin bu tip sorunlardan kurtulmasını sağlarsınız. Diğer yazımda görüşmek üzere sizleri seviyorum iyi günler dilerim.

Yaşam hakkında diğer yazılarımızı okumak için tıklayınız.

Sivrisinekten Kurtulmanın Yolları Nedir? Sivrisinekten Kurtulmanın Yöntemlerini Açıklıyoruz yazısı ilk önce Resimlink üzerinde ortaya çıktı.




Google Android’e Hesap Güvenliği Adımı Attı! 2021
Google Android’e Hesap Güvenliği Adımı Attı! 2021

Google, Android modellerinde kullanılacak yeni hesap güvenliği özelliğini kullanıma geçiriyor. Kullanıcı bilgileri güvenliğinin sağlanması emeliyle en ehemmiyetli kriter olan parola...

Netgear, 3300 TL'lik Yeni Wi-Fi 6 Yönlendiricisini Tanıttı
Netgear, 3300 TL'lik Yeni Wi-Fi 6 Yönlendiricisini Tanıttı

Netgear, Mayıs ayından itibaren tam 3300 TL'ye satışa sunulacak olan yeni Wi-Fi 6 destekli Nighthawk Tri-band AX12 Wi-Fi yönlendiricisini tanıttı. ...

Belirli Süre İnaktif Olan Microsoft Hesapları Kapatılacak
Belirli Süre İnaktif Olan Microsoft Hesapları Kapatılacak

Microsoft’un açıklamasına göre, belirli bir süre inaktif kalan Microsoft ve Xbox hesapları, otomatik olarak kapatılacak ve bir daha açılamayacak. ...