SpaceX CEO’su Elon Musk’ın Mars’ı yaşanabilir bir gezegen haline getirerek kolonileştirmek istemesi bir sır değil. SpaceX’ten son günlerde Kızıl Gezegen ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi: Mars Starlink interneti.
Kaliforniya merkezli şirket, Dünya yörüngesinde 2027 yılına kadar 12 bin uyduluk internet ağı oluşturmayı hedefliyor.
Şirketin Başkanı ve Operasyon Direktörü Gwynne Shotwell, Time dergisine yaptığı açıklamada, SpaceX’in Mars ile ilgili planlarından bahsetti.
Shotwell, şirketin Starlink geniş bant uydu teknolojisini Kızıl Gezegen’e taşımayı hedeflediklerini söyledi.
“İnsanları Mars’a götürdüğümüzde, iletişim için bir kabiliyete ihtiyaçları olacak.” diyen Shotwell, “Aslında Mars’ın etrafında Starlink gibi bir kümelenmenin olmasının daha da kritik olacağını düşünüyorum.” ifadesini kullandı.
Bu arada SpaceX Mars planı ile ilgili çalışmalar kapsamında, Starship uzay aracının testleri devam ediyor. Starship ile Ay ve Mars gibi uzak mesafelere insan ve kargo taşınması amaçlanıyor.
Geçtiğimiz günlerde görselleri paylaşılan ve Teksas’taki tesislerde ilk üç motorlu statik test ateşlemesini tamamlayan Starship ile uçuş denemeleri yapılıyor.
Peki internet için bir uydu kümesi yeterli olacak mı? Gwynne Shotwell, “İki gezegen arasında bağlantı kurmalısınız.” diyerek, Mars ile Dünya arasında güçlü bir telekomünikasyondan emin olmaları gerektiğinin altını çizdi.
Mars Starlink interneti projesinin ardından SpaceX Başkanı, gezegenler arası medeniyetin önemine ilişkin konuştu:
“İnsanlığı diğer gezegenlere taşıma kabiliyeti inşa etmekten bahsederken Dünya’dan vazgeçmiyoruz.
(Mars kolonisi projesi) Dünya’da korkunç bir olay olması ihtimaline karşı insanlığa bir şans daha veriyor; insanları yer değiştirmek ve onların ikinci bir Dünya’da yaşamasına izin vererek insanlığı kurtarmak.”
Mars gibi uzak mesafelerden bahsederken, aylarca sürecek yolculuğu da dikkate almak gerekiyor.
Dünya’dan Mars’a toplam yolculuk süresi fırlatma hızına, Dünya ile Mars’ın hizalanmasına ve uzay aracının hedefine ulaşmak için yaptığı yolculuğun uzunluğuna bağlı olarak 150-300 gün arasında sürmekte.
Gwynne Shotwell’in açıklamarı:
1976’da Kızıl Gezegen’e inen Viking 1 uzay aracının yolculuğu 335 gün sürerken, Mars’ın yörüngesinde araştırma yapmak için üretilen Mars Reconnaissance Orbiter, hedefine 2006 yılında ulaştığında 210 gün geçti.
SpaceX Başkanı Shotwell, yürüttükleri çalışmalarda hızlı ilerlemeler olduğunu savunarak, “2002’de Elon ile görüştüğümde çok hırslı bir hedefi vardı. O zamanlar kulağa çılgınca geliyordu. Şimdi neredeyse 20 yıl geçti. Kulağa o kadar çılgınca gelmiyor.” diye konuştu.
Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX, Starlink uzay internet uydularının beşinci grubunu fırlattı. Böylece sayı şu anda 800’ü geçmiş durumda.
Uydular, alçak Dünya yörüngesinden düşük maliyetli geniş bant internet hizmeti sağlamak için tasarlanmış binlerce uydudan oluşan bir küme meydana getiriyor.
Proje, SpaceX’in Redmond, Washington’daki tesislerinde geliştiriliyor. Yörüngede küresel bir sistem oluşturularak, uzaydan süper hızlı internetin sağlanması hedefleniyor.
Musk, daha önce yaptığı açıklamada, halihazırda internete erişimi olmayan 3 milyar insana ucuz internet sağlayabileceğini söylemişti.
The post SpaceX, Mars'ın etrafını Starlink benzeri uydularla donatacak first appeared on Resimlink.
Ubisoft'un merakla beklenen oyunu Tom Clancy's The Division 2'nin kapalı beta tarihi açıklandı. Ayrıca Ubisoft, oyunun trailer'ını da yayınladı. ...
Hubble Uzay Teleskobu, ismini Amerikalı astronom Edwin Hubble’dan alan ve 1990 seneninde uzay mekiği Discovery tarafından yörüngeye yerleştirilen geniş çaplı bir teleskoptur. Hubble Uzay...
Yapay zeka destekli chatbotlar üzerine uzun yıllardır çalışmalar yürüten Türk kökenli şirket Cbot, e-Ticaret devi Amazon için bir chatbot geliştirdiklerini duyurdu. ...