SpaceX, Mars’ın etrafını Starlink benzeri uydularla donatacak

SpaceX, Mars’ın etrafını Starlink benzeri uydularla donatacak

SpaceX CEO’su Elon Musk’ın Mars’ı yaşanabilir bir gezegen haline getirerek kolonileştirmek istemesi bir sır değil. SpaceX’ten son günlerde Kızıl Gezegen ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi: Mars Starlink interneti.

Kaliforniya merkezli şirket, Dünya yörüngesinde 2027 yılına kadar 12 bin uyduluk internet ağı oluşturmayı hedefliyor.

Şirketin Başkanı ve Operasyon Direktörü Gwynne Shotwell, Time dergisine yaptığı açıklamada, SpaceX’in Mars ile ilgili planlarından bahsetti.

SPACEX, MARS STARLİNK İNTERNETİ PROJESİNİ AÇIKLADI

Shotwell, şirketin Starlink geniş bant uydu teknolojisini Kızıl Gezegen’e taşımayı hedeflediklerini söyledi.

“İnsanları Mars’a götürdüğümüzde, iletişim için bir kabiliyete ihtiyaçları olacak.” diyen Shotwell, “Aslında Mars’ın etrafında Starlink gibi bir kümelenmenin olmasının daha da kritik olacağını düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

SpaceX, Mars Starlink interneti projesini açıkladı.

ELON MUSK’LI SPACEX MARS PLANI DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞIYOR

Bu arada SpaceX Mars planı ile ilgili çalışmalar kapsamında, Starship uzay aracının testleri devam ediyor. Starship ile Ay ve Mars gibi uzak mesafelere insan ve kargo taşınması amaçlanıyor.

Geçtiğimiz günlerde görselleri paylaşılan ve Teksas’taki tesislerde ilk üç motorlu statik test ateşlemesini tamamlayan Starship ile uçuş denemeleri yapılıyor.

Peki internet için bir uydu kümesi yeterli olacak mı? Gwynne Shotwell, “İki gezegen arasında bağlantı kurmalısınız.” diyerek, Mars ile Dünya arasında güçlü bir telekomünikasyondan emin olmaları gerektiğinin altını çizdi.

SpaceX CEO’su Elon Musk’ın, resmi Twitter hesabının kapağında yer verdiği ve Mars’ın Dünya’ya dönüşmeye başladığını tasvir eden fotoğraf.

“DÜNYADAN VAZGEÇMİYORUZ, AMACIMIZ…”

Mars Starlink interneti projesinin ardından SpaceX Başkanı, gezegenler arası medeniyetin önemine ilişkin konuştu:

“İnsanlığı diğer gezegenlere taşıma kabiliyeti inşa etmekten bahsederken Dünya’dan vazgeçmiyoruz.

(Mars kolonisi projesi) Dünya’da korkunç bir olay olması ihtimaline karşı insanlığa bir şans daha veriyor; insanları yer değiştirmek ve onların ikinci bir Dünya’da yaşamasına izin vererek insanlığı kurtarmak.”

Mars gibi uzak mesafelerden bahsederken, aylarca sürecek yolculuğu da dikkate almak gerekiyor.

Dünya’dan Mars’a toplam yolculuk süresi fırlatma hızına, Dünya ile Mars’ın hizalanmasına ve uzay aracının hedefine ulaşmak için yaptığı yolculuğun uzunluğuna bağlı olarak 150-300 gün arasında sürmekte.

Gwynne Shotwell’in açıklamarı:

“MARS HEDEFİ ÇILGINCA DEĞİL”

1976’da Kızıl Gezegen’e inen Viking 1 uzay aracının yolculuğu 335 gün sürerken, Mars’ın yörüngesinde araştırma yapmak için üretilen Mars Reconnaissance Orbiter, hedefine 2006 yılında ulaştığında 210 gün geçti.

SpaceX Başkanı Shotwell, yürüttükleri çalışmalarda hızlı ilerlemeler olduğunu savunarak, “2002’de Elon ile görüştüğümde çok hırslı bir hedefi vardı. O zamanlar kulağa çılgınca geliyordu. Şimdi neredeyse 20 yıl geçti. Kulağa o kadar çılgınca gelmiyor.” diye konuştu.

SPACEX’İN STARLINK PROJESİ

Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX, Starlink uzay internet uydularının beşinci grubunu fırlattı. Böylece sayı şu anda 800’ü geçmiş durumda.

Uydular, alçak Dünya yörüngesinden düşük maliyetli geniş bant internet hizmeti sağlamak için tasarlanmış binlerce uydudan oluşan bir küme meydana getiriyor.

Proje, SpaceX’in Redmond, Washington’daki tesislerinde geliştiriliyor. Yörüngede küresel bir sistem oluşturularak, uzaydan süper hızlı internetin sağlanması hedefleniyor.

Musk, daha önce yaptığı açıklamada, halihazırda internete erişimi olmayan 3 milyar insana ucuz internet sağlayabileceğini söylemişti.

The post SpaceX, Mars'ın etrafını Starlink benzeri uydularla donatacak first appeared on Resimlink.




ZTE, 5G Destekli Amiral Gemisi Axon 10 Pro 5G'yi Tanıttı
ZTE, 5G Destekli Amiral Gemisi Axon 10 Pro 5G'yi Tanıttı

Çin’in dünya haberleşme pazarındaki en güçlü ellerinden birisi olan ZTE, 5G destekli amiral gemisi telefonu ZTE 10 Pro 5G ile MWC’de sahneye çıktı. Firma buna ek olarak, orta seviyeli...

Davalardan Gözü Korkan Microsoft, Oyunundan 2 Dansı Kaldırdı
Davalardan Gözü Korkan Microsoft, Oyunundan 2 Dansı Kaldırdı

Fortnite’a açılan davalar, aynı dansları Forza Horizon 4 adlı yarış oyununda kullanan Microsoft’un gözünü korkutmuş olacak ki firma bu dansları oyundan kaldırdı. ...

Intel, Yapay Zeka İşlemcisini Baidu ile Birlikte Geliştirdi
Intel, Yapay Zeka İşlemcisini Baidu ile Birlikte Geliştirdi

Yapay zekâ konusunda ciddi atılımları olan Intel, yeni işlemcisini Baidu ile birlikte geliştirdi. Baidu'nun yapay zekâ konferansında birkaç duyuru gerçekleştiren şirket, yeni...