Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Sevgili arkadaşlar, bu makalede sizlere Travma Sonrası Stres Bozukluğu hakkında bilgiler vereceğim, keyifli okumalar dilerim.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu

Önem verdiğiniz biri Travma sonrası stres bozukluğundan muzdarip olduğunda, sizi bunalmış hissetmenize neden olabilir. Ancak bir takım stratejilerle sevdiğiniz kişinin hayatına devam etmesine yardımcı olabilirsiniz

Bu Yazımızda;

Travma sonrası stres bozukluğu olan biriyle nasıl yaşanır ? Travma sonrası stres bozukluğuna sahip birine nasıl yardım ederim ? Travma sonrası stres bozukluğu sonrası kaçınılması gereken iletişim tuzakları nelerdir ? Gibi soruların cevaplarına, araştırmalar sonucu makalemizde yer verdik.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Olan Biriyle Yaşamak

TSSB, ilişkilere ağır zarar verebilir. Sevdiğiniz kişinin davranışlarını anlamak zor olabilir. Daha az şefkatli ve daha değişken tavırlara sahip olabilirler. Bazen de bir yabancıyla yaşıyormuş gibi hissedebilirsiniz. Ev işlerinde daha büyük bir pay almanız, sevdiklerinizin hayal kırıklığıyla başa çıkmanız, hatta öfke veya rahatsız edici davranışlarla başa çıkmanız gerekebilir. TSSB semptomları iş kaybına, madde bağımlılığına ve tüm aileyi etkileyen diğer sorunlara da yol açabilir.

TSSB semptomlarını kişisel olarak alınmamak zordur, ancak TSSB’si olan bir kişinin davranışları üzerinde her zaman kontrole sahip olamayabileceğini hatırlamak önemlidir. Sevdiklerinizin sinir sistemi sürekli bir alarm durumundadır, bu da onu sürekli olarak savunmasız ve güvensiz hissetmesine neden olur. Bu öfke, depresyon, güvensizlik ve sevdiklerinizin kolayca kapatmayı seçemeyeceği diğer TSSB semptomlarına yol açabilir. Arkadaşlarınızdan ve ailenizden doğru destek alırsanız, sevdiğiniz kişi sinir sistemini dizginleyebilir ve travmatik olaydan uzaklaşabilir.

Travma Sonrası Stres Bozukluğuna Sahip Birine Yardım Etme   

1. İpucu: Sosyal destek sağlayın

TSSB’si olan kişilerin arkadaşlarından ve ailelerinden uzaklaşması yaygındır. Sevdiğiniz kişinin sınırlarına saygı duymak önemli olsa da, rahatınız ve desteğiniz TSSB’li kişinin çaresizlik, keder ve umutsuzluk duygularının üstesinden gelmesine yardımcı olabilir. Aslında, travma uzmanları, TSSB’nin iyileşmesinde en önemli faktörün başkalarından yüz yüze destek olduğuna inanıyor.

TSSB’li birine sevginizi ve desteğinizi en iyi şekilde nasıl göstereceğinizi bilmek her zaman kolay değildir. Sevdiklerinizi iyileşmeye zorlayamazsınız, ancak sadece birlikte zaman geçirerek iyileşme sürecinde önemli bir rol oynayabilirsiniz.

Sevdiklerinizi konuşmaya zorlamayın. TSSB’si olan kişilerin travmatik deneyimlerinden bahsetmesi çok zor olabilir. Bazıları için kendilerini daha kötü hissetmelerinede neden olabilir. Bunun yerine, konuşmak istediklerinde dinlemeye istekli olduğunuzu bilmelerini sağlayın.

Sevdiklerinizle “normal” şeyler yapın , TSSB veya travmatik deneyimle ilgisi olmayan şeyler yapın. Sevdiklerinizi ritmik egzersize katılmaya, arkadaş aramaya ve zevk getiren hobileri takip etmeye teşvik edin. Birlikte bir spor dersi alın, dans etmeye gidin veya arkadaşlarınız ve ailenizle düzenli bir öğle yemeği randevusu ayarlayın.

Sevdiklerinize ne yapacağını söylemek yerine liderlik etmesine izin verin. TSSB’si olan herkes farklıdır, ancak çoğu insan içgüdüsel olarak kendilerini sakin ve güvende hissettiren şeyin ne olduğunu bilir. En iyi nasıl destek ve arkadaşlık sağlayabileceğiniz konusunda sevdiklerinizden ipuçları alın.

Kendi stresinizi yönetin. Ne kadar sakin, rahat ve odaklanmış olursanız, sevdiklerinize o kadar iyi yardım edebilirsiniz.

Sabırlı ol. İyileşme, zaman alan bir süreçtir. Önemli olan pozitif kalmak ve sevdiklerinize destek sağlamaktır.

Karışık duyguları kabul edin (ve bekleyin). Duygusal karışıklıktan geçerken, bazılarını asla kabul etmek istemeyeceğiniz karmaşık bir duygu karışımına hazırlıklı olun. Unutma, aile üyelerine karşı olumsuz duygular beslemek onları sevmediğin anlamına gelmez.

 2. İpucu: İyi bir dinleyici olun

TSSB’si olan bir kişiyi konuşmaya zorlamamalısın, ancak paylaşmayı seçerse, beklenti veya yargı olmadan dinlemeye çalış. İlgilendiğinizi ve önemsediğinizi açıkça belirtin. Söylediklerini dikkatlice dinleyin.

TSSB’si olan bir kişinin travmatik olay hakkında defalarca konuşması gerekebilir. Bu, iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Bu nedenle sevdiklerinize geçmişi yeniden canlandırmayı bırakıp devam etmesini söylemekten kaçının.

Sevdiklerinizin söylediği bazı şeyleri dinlemek çok zor olabilir, ancak duygularına ve tepkilerine saygı duymak önemlidir. Onaylamayan veya yargılayıcı olarak karşılaşırsanız, size tekrar açılmaları olası değildir.

Kaçınılması gereken iletişim tuzakları:

Yapma …

  • Kolay cevaplar verin veya sevdiklerinize her şeyin yoluna gireceğini söyleyin
  • Sevdiklerinizin duyguları veya korkuları hakkında konuşmasını engelleyin
  • İstenmeyen tavsiyeler sunun veya sevdiklerinize ne “yapmaları” gerektiğini söyleyin
  • Sevdiklerinizin TSSB’sinde tüm ilişkinizi veya aile sorunlarınızı suçlayın
  • Sevdiklerinizin travmatik deneyimini geçersiz kılın, küçültün veya inkar edin
  • Tehdit veya talepte bulunun
  • Sevdiklerinizi zayıf hissettirin
  • Sevdiklerine daha kötü olmadığı için şanslı olduklarını söyleyin
  • Kendi kişisel deneyimlerinizle veya duygularınızla devralın

3. İpucu: Güven ve güvenliği yeniden oluşturun

Travma, bir insanın dünyayı görme şeklini değiştirir ve onu sürekli olarak tehlikeli ve korkutucu bir yer gibi gösterir. Aynı zamanda insanların başkalarına ve kendilerine güvenme yeteneklerine de zarar verir. Sevdiklerinizin güvenlik duygusunu yeniden inşa etmenin bir yolu varsa, iyileşmelerine katkıda bulunacaktır.

İlişkiye olan bağlılığınızı ifade edin. Sevginizi ve desteklendiklerini hissetmeleri için uzun süredir burada olduğunuzu bilmesini sağlayın.

Rutinler oluşturun. TSSB’li kişilere bir istikrar ve güvenlik duygusu kazandırabilir. Rutinler oluşturmak, sevdiklerinizin ev işlerine yardım etmesini, yemek için düzenli zamanları korumayı veya sadece kişi için “orada olmayı” içerebilir.

Evde stresi en aza indirin. Sevdiklerinizin dinlenmek ve rahatlamak için yeterli yeri ve zamanı olduğundan emin olmaya çalışın.

Gelecekten bahset ve planlar yap. Bu, TSSB’li insanlar arasında geleceklerinin sınırlı olduğu hissine karşı koymaya yardımcı olabilir.

Sözlerini tut. Güvenilir olduğunuzu göstererek güveni yeniden inşa etmeye yardımcı olun. Tutarlı olun ve yapacağınızı söylediklerinizi takip edin.

Sevdiklerinizin güçlü yönlerini vurgulayın. Sevdiklerinize iyileşebileceklerine inandığınızı söyleyin ve tüm olumlu niteliklerini ve başarılarını belirtin.

Sevdiklerinizi bir destek grubuna katılmaya teşvik edin. Benzer travmatik deneyimler yaşamış olan başkalarıyla ilgilenmek, TSSB’si olan bazı kişilerin daha az zarar görmüş ve yalnız hissetmelerine yardımcı olabilir.

4. İpucu: Tetikleyicileri öngörün ve yönetin

Tetikleyici, sevdiğiniz kişiye travmayı hatırlatan geri dönüşlerdir. Örneğin, travmatik olay meydana geldiğinde çalan bir şarkıyı duymak, tanımlaması ve anlaması biraz zaman alabilir. Bu yüzden o şarkı hatta aynı müzik türündeki tetikleyicilerdir. Benzer şekilde, iç duygular ve duyumlar da TSSB semptomlarını tetikleyebilir.

5. İpucu: Değişkenlik ve öfkeyle başa çıkın

TSSB, duyguları ve dürtüleri yönetmede zorluklara yol açabilir. Sevdiklerinizde bu, aşırı sinirlilik, huysuzluk veya öfke patlamaları olarak kendini gösterebilir.

TSSB’den muzdarip insanlar, sürekli bir fiziksel ve duygusal stres durumunda yaşarlar. Genellikle uyumakta güçlük çektiklerinden, sürekli bitkin, ve fiziksel olarak gergin oldukları anlamına gelir. Günlük stres faktörlerine aşırı tepki verme olasılıklarını artırır. TSSB’li birçok insan için öfke, keder, çaresizlik veya suçluluk gibi diğer duyguları da örtebilir. Öfke onları zayıf ve savunmasız hissetmek yerine güçlü hissettirir.

Çenenizi veya yumruklarınızı sıkmak, daha yüksek sesle konuşmak veya tedirgin olmak gibi sevdiklerinizin kızgın olduğuna dair işaretleri izleyin. İlk uyarı işaretlerini görür görmez durumu yatıştırmak için adımlar atın.

Sakin kalmaya çalışın. Duygusal bir patlama sırasında sakin kalmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Bu, sevdiklerinize “güvende” olduğunuzu iletecektir.

Kişiye alan verin. Kalabalıktan kaçının. Bu, travma geçirmiş bir kişiyi tehdit altında hissettirebilir.

Nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun. Örneğin: “Şu anda size yardımcı olmak için ne yapabilirim?” Ayrıca mola veya manzara değişikliği önerebilirsiniz.

Önce güvenliği koyun. Sakinleştirmeye çalışmanıza rağmen kişi daha fazla üzülürse, evden çıkın veya kendinizi bir odaya kilitleyin. Sevdiklerinizin kendisine veya başkalarına zarar vermesinden korkuyorsanız 112’i arayın.

Sevdiklerinizin öfkesini yönetmesine yardımcı olun. Öfke normal, sağlıklı bir duygudur, ancak kronik, patlayıcı öfke kontrolden çıktığında kişinin ilişkileri, sağlığı ve ruh hali üzerinde ciddi sonuçlara yol açabilir. Sevdikleriniz, temel sorunları keşfederek ve duygularını ifade etmenin daha sağlıklı yollarını öğrenerek öfkesini kontrol altına alabilir.

6. İpucu : Kendinize iyi bakın

Aile üyenizin kendi ihtiyaçlarınızı göz ardı ederek hayatınıza hakim olmasına izin vermek, ikincil travmaya yol açabilir. Travma hikayelerini dinleyerek veya geri dönüşler gibi rahatsız edici semptomlara maruz kalmaktan kendi travma semptomlarınızı geliştirebilirsiniz. Ne kadar tükenmiş ve bunalmış hissederseniz, travma geçirme riski o kadar artar.

Uzun vadede sevdiklerinizin yanında olacak güce sahip olmak ve ikincil travmatizasyon riskinizi azaltmak için, kendinize de dikkat etmeniz ve ayrıca ona da bakmanız gerekir.

Fiziksel ihtiyaçlarınıza dikkat edin: yeterince uyuyun, düzenli egzersiz yapın, düzgün yemek yiyin.

Kendi destek sisteminizi geliştirin. Diğer aile üyelerine, güvendiğiniz arkadaşlara, kendi terapistinize veya destek grubuna danışın. Duygularınız ve yaşadıklarınız hakkında konuşmak çok rahatlatıcı olabilir.

Kendi hayatınız için zaman ayırın. Arkadaşlarınızdan, hobilerinizden veya sizi mutlu eden aktivitelerden vazgeçmeyin.

Sorumluluğu paylaş.  Sorumluluk verebilmek için diğer aile üyelerinden ve arkadaşlarından yardım isteyin.

Sınırları belirle. Neler verebileceğiniz konusunda gerçekçi olun. Sınırlarınızı bilin, bunları aile üyenize ve ilgili diğer kişilere iletin ve bunlara bağlı kalın.

Diğer faydalı bilgiler haberleri için bu linki takip edebilirsiniz.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu yazısı ilk önce Resimlink üzerinde ortaya çıktı.




Google Chrome İçin Favoriniz Olacak 20 Eklenti - 2019
Google Chrome İçin Favoriniz Olacak 20 Eklenti - 2019

Dünyanın en fazla kullanılan web tarayıcısı olan Google Chrome içerisinde binlerce eklenti bulunuyor. Bunlardan kimi fazlasıyla gereksiz ve sisteminizi yavaşlatan eklentiler, kimisi de...

Samsung Galaxy S10 Tanıtım Filmi Sızdırıldı
Samsung Galaxy S10 Tanıtım Filmi Sızdırıldı

Samsung'un yeni amiral gemisi serisi Galaxy S10 hakkında yeni bilgiler gün yüzüne çıktı. ...

Samsung, Artık Daha Çevre Dostu Paketler Kullanacak
Samsung, Artık Daha Çevre Dostu Paketler Kullanacak

Samsung’un elektronik departmanına ait ürünler, bundan sonra geri dönüştürülmüş ve biyolojik kağıt kullanılarak imal edilecek. ...