Uluslararası Uzay İstasyonu, uzay çöpünden kaçmak için manevra yaptı

Uluslararası Uzay İstasyonu, uzay çöpünden kaçmak için manevra yaptı

Uzay çöpleri, hem uydular hem de Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) için risk arz ediyor. Geçtiğimiz günlerde ne

Uzay çöpleri, hem uydular hem de Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) için risk arz ediyor.

Geçtiğimiz günlerde ne olduğu bilinmeyen bir uzay çöpünün ISS’e yaklaştığı tespit edildi. İstasyonda, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Johnson Uzay Merkezi ve ABD Uzay Kuvvetleri Komutanlığı tarafından takip edilen cisme karşı “kaçınma manevrası” hazırlığı yapıldı.

Tedbirler çerçevesinde “Exp 63” mürettebatı Soyuz uzay aracına geçti. Dünya’dan yaklaşık 400 kilometre yükseklikteki yörüngede faaliyetlerini sürdüren ISS’in yörüngesi artırıldı.

150 SANİYELİK MANEVRA

NASA, mürettebatın güvende olduğunu söyledi. 150 saniye sürdüğü belirtilen manevra sonrası mürettebat yeniden görevine döndü. Çöpün tam olarak ne olduğu bilinmezken, söz konusu cismin bir noktada istasyonun 1.39 kilometre yakınına gelmesi bekleniyordu.

Önerilen içerik:  ABD Uzay Kuvvetleri, 'astronot kolordusu' kuracak

Uzay İstasyonu’nun Cupola kapsülündeki dört katlı cama bir cisim çarpmış ve camda hasar oluşmuştu. 2016 yılında yaşanan olay sırasında orada olan astronot Tim Peake, kazanın izini paylaşmıştı.

Görsel: ESA/NASA

NASA’NIN UZAY ÇÖPÜ ENDİŞESİ

Geride bıraktığımız salı günü yaşanan son olayla ilgili NASA Başkanı Jim Bridenstine açıklama yaptı.

Bridenstine, ISS’in uzay çöplerinden kaçınmak için 2020 yılı içinde 3 kez manevra yaptığını, sadece son iki haftada 3 kez yüksek derecede endişelendiren durumlarla karşılaşıldığını söyledi. NASA Başkanı, açıklamasını şu ifadeyle sürdürdü: “Uzay çöpleri gittikçe kötü bir hal alıyor!”

Uzay, dev uydularla gittikçe kalabalık bir ortam olmaya başlamış durumda. NASA, alçak Dünya yörüngesini (LEO) kaplayan uzay çöpleri konusunda endişeli.

UZAY ÇÖPLERİNİN SAYISI

Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, yörüngede boyutu 10 santimetreden büyük olan 34 bin nesne, 1 santimetre ile 10 santimetre arasında olan 900 bin nesne ve 1 milimetre ile 1 santimetre arasında olan 128 milyon nesne bulunuyor.

Dünya yörüngesinde nesnelerin toplam kütlesinin 8 bin 800 tondan fazla olduğu kaydedildi.




Riot Games, Yeni Bir Oyun Üzerinde Çalışıyor
Riot Games, Yeni Bir Oyun Üzerinde Çalışıyor

Bir Riot Games çalışanı, yaptığı bir röportajda Riot Games’in yeni bir dövüş oyunu üzerinde çalıştığını açık ve net bir şekilde söyledi. Daha sonrasında konuyla ilgili...

Huawei, P30 İçin Avrupa'da Android 10 Güncellemesi Yayınladı
Huawei, P30 İçin Avrupa'da Android 10 Güncellemesi Yayınladı

Huawei'nin ABD yasağından sonra P30 serisinin yeni Android güncellemeleri alıp almayacağı çok tartışılmıştı. Korkulan olmadı ve Huawei, Avrupa'daki P30 ve P30 Pro kullanıcıları için...

0,99 TL'ye Satılıp Steam'de Rastgele Oyun Çıkaran Kodlar
0,99 TL'ye Satılıp Steam'de Rastgele Oyun Çıkaran Kodlar

Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin....