Google Fotoğraflar Uygulamasının Az Bilinen 12 Özelliği

Apple’ın Fotoğraf uygulaması, kullanıcılara sınıflandırma, yapay zeka ile aradığınız fotoğrafı kolayca bulabilme gibi hayatı kolaylaştıran özellikler sunuyor. Peki Android kullanıcıları ne yapsın? Google Fotoğraflar uygulamasının da birçok hayatı kolaylaştıran özelliği bulunuyor. Bugün size galerinizde kullanabileceğiniz az bilinen 12 özellikten bahsedeceğiz.


Google Fotoğraflar, uzun süredir birçok Android işletim sistemine sahip cihazda galeri görevi görüyor. Google Fotoğraflar sayesinde manzara fotoğraflarınızı, düğün fotoğraflarınızı, profil fotoğraflarınızı ve bunun gibi birçok fotoğrafınızı depolayıp yedekleyebiliyorsunuz. Kısacası uygulama bir galeri uygulamasının sahip olması gereken her şeye sahip, peki sadece bu kadar mı?

Google Fotoğraflar, bir galeri uygulamasından daha fazlasını içeriyor. Uygulama içerisinde silinen fotoğrafları kurtarma veya geri getirme, fotoğraf birleştirme, fotoğraf gizleme gibi birçok kullanışlı ve az bilinen özellik bulunuyor. Biz de sizler için bu içeriğimizde Google Fotoğraflar uygulamasının en kullanışlı ve az bilinen 12 özelliğinden bahsedeceğiz.

Google Fotoğraflar’ın az bilinen özellikleri:

Fotoğraflarınızdan otomatik olarak slayt oluşturma:

google fotoğraflar

Herhangi bir albümünüze gidip Slayt gösterisi seçeneğini işaretlediğinizde bütün fotoğrafları özel geçişlerle birleştirerek karşınıza güzel bir kolaj çıkartabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken sağ üstte bulunan 3 nokta simgesine tıklamak ve Slayt Gösterisi seçeneğini seçmek.

Google Fotoğraflar üzerinde insanları veya hayvanları sınıflandırma:

google fotoğraflar arama

Kişisel albümlerinizde bir fotoğrafı bulmakta zorlanıyorsanız, fotoğrafta yer alan belirgin bir objeyi veya kişiyi ve hatta hayvanı arattığınız zaman görsel yapay zeka sayesinde karşınıza arattığınız şeyi içeren fotoğraflar çıkıyor. Eğer direkt isim olarak aramak istiyorsanız, bunun için fotoğraflarınızda yer alan kişileri teker teker isimlendirmeniz gerekiyor.

Fotoğrafları hızlıca seçme:

Fotoğraflarınızı teker teker seçmek yerine çabucak seçebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken şey bir fotoğrafın üstüne basılı tutup o fotoğrafı seçmek, ardından parmağınızı kaldırmadan aşağı veya yukarı doğru sürüklemek. Bu sayede istediğiniz kadar fotoğrafı hızlıca seçebilirsiniz.

Basit ama detaylı fotoğraf düzenleme:

google fotoğraf düzenleme

Fotoğraflarınızın renk ve ışık değerleriyle istediğiniz gibi oynayabilir ve düzenleyebilirsiniz. Bu kategorilerin yanındaki ok tuşlarına bastığınız zaman ise daha detaylı ancak karışık olmayan birçok özelleştirme seçeneğini de kullanabilirsiniz.

Yaptığınız düzenlemeleri uğraşmadan diğer fotoğraflarda kullanma:

google foto edit

Bir fotoğraf üzerinde yaptığınız düzenlemeyi başka bir fotoğrafa hiç uğraşmadan aktarabilirsiniz. Bunun için düzenleme kısmında fotoğrafın sağ üst köşesinde yer alan 3 nokta sembolüne tıklayıp oradan Düzenlemeleri Kopyala seçeneğini seçmeniz ve diğer fotoğrafa gelince Düzenlemeleri yapıştır seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır.

Sildiğiniz fotoğrafları 60 gün içerisinde geri alma:

silinen fotoğrafı geri getirme

Apple’ın Fotoğraf uygulamasında bulunan Son Silinenler özelliğine benzer olarak Google Fotoğraflar’da da Çöp Kutusu özelliği bulunuyor. Buradan sildiğiniz fotoğraflar 60 gün boyunca tekrardan ulaşabiliyorsunuz. Sildiğiniz fotoğrafları geri getirmek için 60 gününüz olduğunu bir daha belirtelim, 60 gün sonra fotoğraflar oradan otomatik olarak siliniyor.

İstediğiniz biriyle uğraşmadan kütüphanenizi paylaşma:

google foto paylaşma

Birine bir albümünüzü veya çok sayıda fotoğraflarınızı göndermek istiyorsanız, bunu kolayca halledebilirsiniz. Bunu da albümünüzü direkt olarak arkadaşınızla paylaşarak yapıyorsunuz. Bunun için Fotoğraflar uygulamasında Ayarlar>Paylaşılan Kitaplıklar dizinine gitmeniz gerekiyor. Ardından aynı sizin gibi Google Fotoğraflar kullanan bir kişiyi rehberinizden seçip veya e-posta adresi girip fotoğraflarınızı direkt onunla paylaşabiliyorsunuz.

Bir fotoğraf hakkında tüm bilgileri edinme:

google fotoğraflar

Uygulamada herhangi bir fotoğrafa girip yukarı doğru kaydırdığınızda fotoğrafın çekildiği günü, boyutunu ve çekerken kullandığınız ayarları içeren bilgileri görebiliyorsunuz. Uygulama ayrıca fotoğrafın çekildiği tam konumu da size Haritalar uygulaması üzerinden gösteriyor.

Asistan sekmesi:

google fotoğraflar kolaj

Google Fotoğraflar uygulamasında bulunan Asistan sekmesi birçok şey yapabileceğiniz özel bir sekme. Bu sekmede fotoğraflarınız için otomatik olarak oluşturulan Kolajları, Animasyonları, Filmleri ve Stilize fotoğrafları görebilirsiniz. Asistan size ayrıca ekran görüntüsü gibi telefonunuzda boş yer kaplayan fotoğrafları da tespit edip size silmenizi önerebiliyor.

Otomatik dışında burada kendi özel kolajlarınızı vs. yapabiliyorsunuz. Bunun için Asistan sekmesinin üst kısmında bulunan seçeneğe dokunmanız gerekiyor. Sadece kullanmak istediğiniz fotoğrafları seçin ve Google Fotoğraflar sizin için gerisini halledecektir.

Google Lens sayesinde fotoğraf ile arama:

google lens

Google Fotoğraflar ayrıca Google Lens’i de içeriyor. Google Lens, makine öğrenimi sayesinde bir fotoğraftaki objeyi tanımlayıp size bilgi vermeye yarayan bir yapay zeka sistemi. Google Lens’i logoları, tabelaları, adresleri ve hatta bitkileri bile tanımlamak için kullanabilirsiniz. Lens ikonunu Fotoğraflar uygulamasında açtığınız her fotonun alt tarafında görebilirsiniz.

Depolamayı boşaltma:

android depolama boşaltma

Eğer telefonunuzun depolamasını biraz rahatlatmaya ihtiyacınız varsa, Google Fotoğraflar burada da size yardımcı olacak birtakım seçenekler sunuyor. Fotoğraflar sekmesine girip basitçe ekranı aşağı kaydırarak “XX GB’lık yer aç” seçeneğini seçmeniz yeterli olacaktır.

Bu sayede hali hazırda Google hesabınıza yedeklenmiş olan fotoğraflar telefonunuzun dahili depolamasından kaldırılacak ve hala fotoğraflarınıza ulaşabiliyor olacaksınız.

Bütün fotoğraflarınızı indirme:

google fotoğraflar indirme

Eğer bütün fotoğraflarınız tek bir yerel cihazda saklamak istiyorsanız bunu Google Takeout internet sitesinden yapabiliyorsunuz. Hatta sadece fotoğraflarınızı değil Google hesaplarınızda bulunan bütün veriyi kaydedebiliyorsunuz. Bu sistem size sadece fotoğraflarınızı kaydetme seçeneği de sunuyor ve bu sayede tüm fotoğraflarınızı indirebiliyorsunuz.

Siteye girdikten sonra Tüm Seçimleri İptal et seçeneğini seçip, aşağılara inip Google Fotoğraflar'ı seçmeniz yeterli olacaktır. Seçtikten sonra en aşağıdaki Sonraki adım tuşuna basın ve fotoğraflarınızı hangi dosya türünde indirmek istediğinizi seçin. Ardından son yapmanız gereken şey ise Arşiv Oluştur seçeneğini seçip indirmeye başlamak.




Windows 10 Artık Minimum 32 GB Depolama Gerektiriyor
Windows 10 Artık Minimum 32 GB Depolama Gerektiriyor

Microsoft'un minimum sistem gereksinimleri sayfasına göre Windows 10, Mayıs güncellemesinden sonra minimum 32 GB dahili depolama alanı isteyecek. ...

World War Z'den Oynanış Videosu Geldi
World War Z'den Oynanış Videosu Geldi

2013 yılında gösterime giren ve Brad Pitt'in başrolünde olduğu filmin oyun uyarlaması geliyor. ...

The Division 2'nin Kapalı Beta Tarihi Açıklandı
The Division 2'nin Kapalı Beta Tarihi Açıklandı

Ubisoft'un merakla beklenen oyunu Tom Clancy's The Division 2'nin kapalı beta tarihi açıklandı. Ayrıca Ubisoft, oyunun trailer'ını da yayınladı. ...