Yapay Zeka, Akciğer Kanseri Testini Başarıyla Geçti

Medikal alanda da geniş anlamda kullanılmaya hazırlanan yapay zeka, akciğer kanseri teşhisi testinden başarıyla geçti.


Google ve birkaç tıp merkezinden araştırmacının ortak gerçekleştirdiği çalışmaya göre bilgisayarlar, tomografi taramalarında küçük akciğer kanserini tespit etmede doktorlara göre daha iyi.

Araştırmacılar, yapay sinirsel ağlar adı verilen medikal görüntülemedeki devasa miktarlardaki verileri besleyerek bilgisayarları zatürre ya da kanser gibi spesifik durumlarla bağlantılı durumları tanımlamak için eğitebilir. Sistem, ne kadar çok veri gelirse tanımlama konusunda o kadar iyi hale geliyor.

Sürücüsüz araçlarda da kullanılan derin öğrenme sürecini tıp alanına da uygulayan Google, kanser teşhisi koymak için patologlara mikroskop lamlarını okumalarına yardımcı olacak bir sistem yaratmıştı. Teknoloji devi bunun haricinde göz doktorlarına, diyabet hastası olan insanların göz hastalıklarını teşhis edebilmesi için de bir sistem geliştirmişti.

Gerçekleştirilen yeni çalışmada araştırmacılar, yapay zekayı akciğer kanseri taraması için tomografi taramalarına uyguladı. Taramalar sonucunda, uzun süredir sigara içen insanlarda yüksek akciğer kanseri riski ortaya çıktı.

Araştırmada, taramanın akciğer kanserinden ölme riskini azaltabileceği de bulundu. Kesin kanserleri bulmasının yanı sıra taramalar ayrıca ileride kanser olabilecek noktaları da tespit etmeyi başardı. Ancak testlerde bir sorun da ortaya çıktı. Sistem tümörleri tanımlayamayabiliyor ya da iyi huylu noktalarda hata yaparak hastayı akciğer biyopsisi ya da ameliyat gibi riskli süreçlere sokabiliyor.

Araştırmacılar, bilgisayarların daha iyi performans verebileceğini düşünerek yeni bir sinirsel ağ yarattılar. Çoklu işleme katmanı olan bu ağı tomografi taramaları konusunda eğittiler. Ardından teşhis yeteneklerini test etmeye başladılar.

Araştırmanın yazarlarından Dr. Daniel Tse, “Tüm deneyim süreci okuldaki bir öğrenci gibiydi. Eğitim için büyük veri setleri kullandık, dersler verdik ve anlık sınavlar yaptık. Böylece kanserin ne olduğunu, ileride neyin kanser olabileceğini ya da neyin kanser olamayacağını öğrenmeye başladı. En sonunda bir final sınavı yaptık ve sınavdan tam not aldı” dedi.

Araştırmada yer almayan Dr. Eric Topol ise “Buldukları şeyin yararlı olacağından oldukça eminim ancak bunun kanıtlanması gerekiyor” dedi. Yapay zekanın teşhisleri konusunda da konuşan Topol “Sigara içenlerin akciğer tomografisi o kadar kötüdür ki bunu batırmak oldukça zor” ifadelerini kullandı.

Dr. Topol, bu konuda potansiyel tehlikelerin de bulunduğunu söyledi. Bir taramayı yanlış okuyan bir radyoloğun bir hastaya zarar verebileceğini ancak geniş alanda kullanılan yapay zeka sisteminde oluşacak bir kusurun çok daha fazla kişiye zarar verebileceğini söyledi. Dr. Topol bu yüzden sistemin, tamamen kullanılmaya başlamadan önce titizlikle çalışması gerektiğini ifade etti.

Dr. Tse ise “Dünyadaki enstitülerle, bu sistemi kliniklere nasıl uygulanacağı konusunda işbirliği yapıyoruz. Kendi başımıza halletmek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.




Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin. Sınırsız resim yükeyebilir ve resim paylaşabilirsin.




Android Q Beta 6 Sürümü Yayınlandı
Android Q Beta 6 Sürümü Yayınlandı

Google, Android Q'yu yayınlamak için geri sayımlara başlamış durumda. Android Q Beta 6 ile birlikte son sürüme yaklaştığını belirten Google, yalnızca birkaç hafta sonra son sürümün...

Redmi’nin Son Üyesi Redmi 8A, TENAA’da Ortaya Çıktı
Redmi’nin Son Üyesi Redmi 8A, TENAA’da Ortaya Çıktı

Geçtiğimiz haftalarda Note 8 Pro modelini tanıtarak bombayı patlatan Redmi'nin, bir süredir yepyeni bir giriş seviyesi cihaz üzerinde çalıştığı iddia ediliyordu. Bugün itibarıyla...

Huawei, ABD'den Parça Almadan Telefon Üretebilir mi?
Huawei, ABD'den Parça Almadan Telefon Üretebilir mi?

Mayıs ayında ABD'li üreticilerle ticaret yapmasının yasaklanacağı açıklanan Huawei, Amerikan üretimi parçalar olmadan da telefon üretebilme alternatifine sahip. ...