USB Bellek İle Windows 10 Kurulumu Nasıl Yapılır?

Windows 10 günümüzde hemen her bilgisayarda kullanılması gereken işletim sistemi konumunda. Çünkü hem kullanışlı hem de kurulum işlemi çok kolay. Windows 10 format atma işlemi sırasında USB bellek kullanmak için Windows 10 nasıl indirilir rehberimize hoşgeldiniz.


Zamanında disketlerden yüklenen, sonrasında CD’lere aktarılan, son olarak günümüzde ise USB belleklerden kurulumu yapılabilen Windows, en çok kullanılan işletim sistemi. Windows 10 ise günümüzün en gelişmiş işletim sistemlerinden biri konumunda. Aynı zamanda her zaman yanınızda taşımanız da mümkün.

USB bellekler zaten bilgiyi taşınabilir hâle getirmenin en etkili yollarından biri. Windows 10 da bu kolay taşınabilir bilgilere dâhil. Üstelik bunu yapmak çok basit. Dilerseniz gelin USB’ye Windows 10 indirme işlemi ve sonrasında format atma işlemi nasıl yapılıyor yakından bakalım.

USB bellek ile Windows 10 yükleme işlemleri:

USB ile Windows 10 nasıl yüklenir? - Windows 10 Türkçe indirme işlemleri:

1. Adım: Medya oluşturma aracını indirin:

windows 10 medya oluşturma aracı

Windows 10 format atma USB’si hazırlamak için öncelikli olarak yapmanız gereken şey, buraya giderek medya oluşturma aracını indirmek. Sayfada bulunan “Aracı şimdi indirin” butonuna basmanız yeterli. İnen dosyayı açın, lisans koşullarını kabul edin, “başka bir bilgisayar için yükleme medyası” seçeneğine tıklayın.  (Not: Bu içerikte Microsoft'un resmi aracı kullanılacaktır. Üçüncü parti Rufus uygulaması ile nasıl yapıldığını öğrenmek için buraya tıklayabilirisiniz.)

2. Adım: Size en uygun Windows 10 sürümünü seçip indirin:

windows 10 64 bit

Bu aşama çok önemli. Burada isterseniz “bu bilgisayar için önerilen seçenekleri kullan” seçeneğini de seçebilirsiniz. Özellikle kaç bit Windows 10 istediğinizi doğru seçmelisiniz. Sonrasında “İlerle” butonuna basabilirsiniz. Bu arada 64 bit Windows 10 için 2 GB RAM, en az 32 GB depolama alanı ve en az 1 GHz hızında çalışan bir işlemciye ihtiyacınız var.

3. Adım: “USB flash sürücü” seçeneğine basarak ilerleyin:

windows 10 nasıl format atılır

“USB flash sürücü” seçeneğine tıkladıktan sonra karşınıza hangi USB belleği kullanmak istediğinizi soran bir ekran gelecek. Bu seçimi de yaptıktan sonra Windows 10 indirme işlemi başlatılacak. Sonrasında ise Windows 10 medyası oluşturulacak. Bu aşamada beklemekten başka yapmanız gereken bir şey yok.

4. Adım: BIOS ekranına gidin:

format atmak için bios ayarları

Medya oluşturma işlemi bittikten sonra USB belleğinizi format atmak istediğiniz bilgisayara takın. Bilgisayarınızın BIOS ekranına girin. Boot menüsünde bulunan “1st Device” seçeneğine USB’yi atayın. BIOS ayarlarını kaydederek bilgisayarınızı yeniden başlatın.

5. Adım: Windows 10 format atma işlemine başlayın:

windows 10 usb ile format atma

Bu aşamaya kadar verdiğimiz adımları yerine getirdiyseniz bilgisayarınız açılırken otomatik olarak Windows 10 format atma ekranı açılacak. Bu ekranda depolama birimlerinizi ayarladıktan sonra varsa Windows 10 ürün anahtarı girmeniz istenecek. Eğer yoksa bu adımı atlayabilirsiniz.

6. Adım: Windows 10 format atma işlemi tamamlanmak üzere:

Son adımı da tamamladıktan sonra, Windows 10 ilk defa açılırken size kullanımınızla ilgili bir takım sorular sorulacak. Bu sorulara da kendi isteğinize göre cevaplar verdikten sonra Windows 10 format atma işlemi bitmiş olacak. Bu arada Windows 10 etkinleştirme işlemini kurulum yapıldıktan sonra belirli bir süre içinde yapmanız gerekiyor.

7. Adım: İhtiyacınız olan sürücüleri kurmayı ertelemeyin:

Format atma işlemi her ne kadar bitmiş olsa da bilgisayarınızın düzgün çalışması için tüm sürücüleri yüklemeniz gerekiyor. Bu sürücüler ekran kartınıza, varsa kablosuz ağ aparatınıza ve daha birçok şeye ait olabilir. Şimdi dilerseniz Windows 10 sürümü seçmenizde yardımcı olmak adına bu sürümlere yakından bakalım.

Windows 10 sürümleri, farkları, 

Home:

windows 10 home özellikleri

Windows 10 Home, Windows 10 sürümleri arasında en temel olanı. Zaten Windows önyüklü olarak gelen bilgisayarların neredeyse hepsinde de bu sürüm yüklü oluyor. Bu yüzden de fiyat olarak Windows 10 ailesinin en uygun olanı. Adından da anlaşılabileceği üzere ev kullanımı için geliştirildi. Yani kurumsal ihtiyaçları karşılamıyor.

Pro:

windows 10 pro özellikleri

Windows 10 Pro, Windows 10 ailesinin en geniş kapsamlı üyelerinden biri konumunda. Özellik olarak, Windows 10 Home’da bulunan her imkâna sahip. Bunun yanında ve kurumsal düzeyde ihtiyaçları karşılaması için hazırlandı. Yani Windows 10’un neredeyse bütün nimetlerinden faydalanmak isteyenlerin kurması gereken sürüm bu.

Enterprise:

windows 10 enterprise özellikleri

Windows 10 Enterprise, Pro sürümü için “neredeyse” bütün nimetlere sahip dememizin sebebi. Ancak Pro kadar da çok kullanılmıyor. Bunun sebebi, ev kullanımında hiçbir şekilde ihtiyaç duyulmayacak özelliklere sahip olması. Özellikle içerisinde bulunan Windows Defender Geliştirilmiş Tehdit Koruması gibi özellikler dolayısıyla büyük şirketler için hazırlanan bir sürüm.

Education:

windows 10 education özellikleri

Windows 10 Education, tamamıyla akademik ihtiyaçlar için kullanılan bir Windows 10 sürümü. Bu bağlamda öğretmen ve öğrencilere odaklanan Education, kullanılacağı bilgisayar sayısı ile doğru orantılı şekilde ücretlendiriliyor. Windows 10 Enterprise’da nasıl Pro lisansı üzerine bir de yükseltme ücreti ödeniyorsa, Education için de Home lisansı üzerine yükseltme ücreti ödemek gerekiyor.

Windows 10 S:

windows 10 s özellikleri

Windows 10 S, düşük bütçeli veya eğitim odaklı çalışan bilgisayarlar için geliştirilmiş bir Windows 10 sürümü. Kesinlikle ev kullanımına müsait bir sürüm olmadığını söyleyelim. Çünkü Windows 10 S üzerinde yalnızca Windows Store üzerinden indirilen uygulamalar çalıştırılabiliyor. Bu arada bu sürümde bilgi hırsızlığına karşı olarak BitLocker şifreleme sistemi kullanılıyor.

Windows 10 sürümleri arasında hem kullanım hem de ücret açısından en çok kullanılanlar Home ve Pro. Tabii ki siz son kararınızı artıları ve eksileri kendinize göre inceledikten sonra verin. Ancak bir lisans satın almanız gerekiyorsa, ev kullanımı için Home sürümü en mantıklı olanı.

Windows lisansı satın almamanın tehlikeleri:

korsan windows 10

Windows 10 da her Windows sürümü gibi kırılmış bir işletim sistemi. Bu yüzden çoğu bilgisayarda korsan hâli yüklü. Ancak bu durumun farkında olmasanız da büyük tehlikeleri mevcut. İlk olarak, korsan bir Windows kullanmak yasal değil. Belki bireysel kullanıcılara bu konuda bir yaptırım olmayabilir ancak işyerlerinin korsan yazılım kullanırken yakalanmasının güçlü yaptırımları var.

Bir diğer tehlike ise gelen güncellemelerin tamamını yükleyememek. Özellikle de güvenlik güncellemeleri. Microsoft sunucuları Windows lisansının geçerli olmadığını anladığı zaman, bu gibi güncellemeler başarıyla yüklenemiyor. Son tehlike ise gizlilik üzerine. Windows 10’u illegal yollarla etkinleştirdiğiniz zaman, bu yazılımın sizi izleyip izlemediğini anlamanız mümkün değil.

Windows 10 USB’si hazırlama ve USB bellek ile format atma rehberimiz burada sonlanıyor. Eğer yakın zamanda böyle bir USB belleğe ihtiyaç duymayacağınızı düşünüyor olsanız da kenarda köşede böyle bir seçeneğiniz olması en sağlıklısı. Çünkü acil bir durumda yanınızda bulunan bir USB ile format atmak oldukça kolay.




NVIDIA, SHIELD İçin Yeni Aksesuarlar Üretecek
NVIDIA, SHIELD İçin Yeni Aksesuarlar Üretecek

NVIDIA, SHIELD TV için iki yeni aksesuar üzerinde çalışıyor. NVIDIA SHIELD, enteresan bir...

Isınan Dizüstü Bilgisayarlarınızı Buza Çevirecek Soğutucular
Isınan Dizüstü Bilgisayarlarınızı Buza Çevirecek Soğutucular

Özellikle yaz aylarında bilgisayarınızın fanı zayıfsa belirgin bir ısınma yaşadığınızı fark etmişsinizdir. Biz de bu sorunu ortadan kaldıracak dizüstü bilgisayar soğutucularını...

Google Chrome'un Gizlilik Modu, Sizi Gerçekten Gizliyor mu?
Google Chrome'un Gizlilik Modu, Sizi Gerçekten Gizliyor mu?

Günümüzde internette arkamızda iz bırakmadan gezmek, çeşitli web siteleri ve uygulamalar tarafından takip edilmemek neredeyse imkânsız hale geldi. Bu gibi durumlarda kullanıcılar...