Türkiye'nin İlk Hava-Hava Füzesi Göktuğ TEKNOFEST'te Göründü

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda başlayan TEKNOFEST etkinlikleri kapsamında Türkiye'nin ilk hava-hava füzesi olan "Göktuğ" sergilenmeye başladı. TÜBİTAK Savunma Sanayi Araştırma Geliştirme Enstitüsü tarafından geliştirilen Göktuğ'un seri üretimine, 2021 yılında başlanması planlanıyor.


İstanbul'da düzenlenen TEKNOFEST 2019 etkinlikleri bugün teknoloji ve havacılık tutkunlarına kapıları açtı. 22 Eylül'e kadar sürecek olan etkinlikler kapsamında Türkiye'nin ileri teknoloji üreticileri, yeni teknolojilerini hem Türkiye hem de dünyaya duyuracaklar. Düzenlenen etkinlikler kapsamında şimdi, Türkiye'nin ilk hava-hava füzesi olan "Göktuğ" sergilenmeye başladı.

2013 yılından beri üzerinde çalışmaların sürdürüldüğü Göktuğ füzesi, seri üretime geçildiği takdirde Türkiye'nin stratejik anlamdaki elini kuvvetlendirecek. Bunun nedeniyse hava-hava füzelerini üreten ülkelerin, fazlasıyla sınırlı olması.

Göktuğ

TÜBİTAK Savunma Sanayi Araştırma Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen Göktuğ füzesiyle ilgili açıklamalarda bulunan TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, projenin Türk Hava Kuvvetleri'nin ihtiyaçları doğrultusunda devam ettiğini ifade ederken, hava-hava füzelerinin uçaklar arasında havadan havaya kullanıldığını belirtti. Göktuğ füzesinin iki farklı opsiyonu olduğunu açıklayan Okumuş, ilk varyantın "görüş içi" (pilotun hedefi görebildiği) ikinci varyantınsa "görüş ötesi" (pilotun hedefi göremediği ancak radarlarla tespit edilen hedefe gönderilen) olduğunu söyledi.

Okumuş, Göktuğ füzesinin balistik atışlarının yapıldığını, bu atışların başarılı bir şekilde tamamlandığını ancak Göktuğ'un hala biraz daha zamanının olduğunu açıkladı. 2019 yılının sonlarına doğru havadaki hedeflere yerden atışlar yapılacağını açıklayan Okumuş, 2020 yılı içerisinde Göktuğ'un havadan havaya testlerinin yapılacağını, 2021 yılındıysa seri üretimine başlanacağını ifade etti. Okumuş'un açıklamalarına göre Göktuğ'un seri üretimleri, seçilecek başka bir firma tarafından gerçekleştirilecek.

Göktuğ

Okumuş'un Göktuğ füzesiyle ilgili yaptığı açıklamaların en dikkat çekici yanıysa hava-hava füzeleriyle ilgiliydi. Okumuş, hava-hava füzelerinin, sektörün zirve noktası olduğunu ve bu tür füzelerin üretiminin yapıldığında diğer füze türlerine geçişin çok kolay olduğunu ve Türkiye'nin şu an için hava-hava füzeleri konusunda çok ciddi bir mesafe kat ettiğini açıkladı.

TEKNOFEST etkinlikleri kapsamında sergilenen Göktuğ, şu an için Hürjet'in kanatlarına monte edilmiş bir şekilde bekliyor ancak ilerleyen dönemlerde bu füze; F-16, Akıncı, Milli Muharip Uçağı ve Hürjet tarafından aktif olarak kullanılabilecek.




PlayStation 5 Kumandası Olduğu Söylenen Görsel Ortaya Çıktı
PlayStation 5 Kumandası Olduğu Söylenen Görsel Ortaya Çıktı

Twitter’da Ray Sekiro tarafından PlayStation 5 kontrol kolu, hayranlarda beklenen heyecanı yaratmayı başaramadı. ...

Ninja'nın Twitch'ten Ayrılmasındaki Asıl Neden Para Değilmiş
Ninja'nın Twitch'ten Ayrılmasındaki Asıl Neden Para Değilmiş

Ağustos ayında Ninja, Twitch'ten ayrılarak Mixer platformuna geçtiğini duyurunca internet çılgına dönmüştü. Herkes Ninja'nın bu kararını parasal olarak düşünse de aslında tek sebep...

İddialara Göre Honor 20 Pro'nun DxOMark Puanı 100’ün Üstünde
İddialara Göre Honor 20 Pro'nun DxOMark Puanı 100’ün Üstünde

Akıllı telefonların kameraları değerlendiren ve puanlayan DxOMark’ta, yaklaşmakta olan Honor 20 Pro'nun puanının 100’ün üstünde olabileceği söyleniyor. ...