Türkiye'nin İlk Hava-Hava Füzesi Göktuğ TEKNOFEST'te Göründü

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda başlayan TEKNOFEST etkinlikleri kapsamında Türkiye'nin ilk hava-hava füzesi olan "Göktuğ" sergilenmeye başladı. TÜBİTAK Savunma Sanayi Araştırma Geliştirme Enstitüsü tarafından geliştirilen Göktuğ'un seri üretimine, 2021 yılında başlanması planlanıyor.


İstanbul'da düzenlenen TEKNOFEST 2019 etkinlikleri bugün teknoloji ve havacılık tutkunlarına kapıları açtı. 22 Eylül'e kadar sürecek olan etkinlikler kapsamında Türkiye'nin ileri teknoloji üreticileri, yeni teknolojilerini hem Türkiye hem de dünyaya duyuracaklar. Düzenlenen etkinlikler kapsamında şimdi, Türkiye'nin ilk hava-hava füzesi olan "Göktuğ" sergilenmeye başladı.

2013 yılından beri üzerinde çalışmaların sürdürüldüğü Göktuğ füzesi, seri üretime geçildiği takdirde Türkiye'nin stratejik anlamdaki elini kuvvetlendirecek. Bunun nedeniyse hava-hava füzelerini üreten ülkelerin, fazlasıyla sınırlı olması.

Göktuğ

TÜBİTAK Savunma Sanayi Araştırma Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen Göktuğ füzesiyle ilgili açıklamalarda bulunan TÜBİTAK SAGE Müdürü Gürcan Okumuş, projenin Türk Hava Kuvvetleri'nin ihtiyaçları doğrultusunda devam ettiğini ifade ederken, hava-hava füzelerinin uçaklar arasında havadan havaya kullanıldığını belirtti. Göktuğ füzesinin iki farklı opsiyonu olduğunu açıklayan Okumuş, ilk varyantın "görüş içi" (pilotun hedefi görebildiği) ikinci varyantınsa "görüş ötesi" (pilotun hedefi göremediği ancak radarlarla tespit edilen hedefe gönderilen) olduğunu söyledi.

Okumuş, Göktuğ füzesinin balistik atışlarının yapıldığını, bu atışların başarılı bir şekilde tamamlandığını ancak Göktuğ'un hala biraz daha zamanının olduğunu açıkladı. 2019 yılının sonlarına doğru havadaki hedeflere yerden atışlar yapılacağını açıklayan Okumuş, 2020 yılı içerisinde Göktuğ'un havadan havaya testlerinin yapılacağını, 2021 yılındıysa seri üretimine başlanacağını ifade etti. Okumuş'un açıklamalarına göre Göktuğ'un seri üretimleri, seçilecek başka bir firma tarafından gerçekleştirilecek.

Göktuğ

Okumuş'un Göktuğ füzesiyle ilgili yaptığı açıklamaların en dikkat çekici yanıysa hava-hava füzeleriyle ilgiliydi. Okumuş, hava-hava füzelerinin, sektörün zirve noktası olduğunu ve bu tür füzelerin üretiminin yapıldığında diğer füze türlerine geçişin çok kolay olduğunu ve Türkiye'nin şu an için hava-hava füzeleri konusunda çok ciddi bir mesafe kat ettiğini açıkladı.

TEKNOFEST etkinlikleri kapsamında sergilenen Göktuğ, şu an için Hürjet'in kanatlarına monte edilmiş bir şekilde bekliyor ancak ilerleyen dönemlerde bu füze; F-16, Akıncı, Milli Muharip Uçağı ve Hürjet tarafından aktif olarak kullanılabilecek.




Samsung'dan Apple'ın iMessage'ını Ti'ye Alan Gif Paketi
Samsung'dan Apple'ın iMessage'ını Ti'ye Alan Gif Paketi

Aralarındaki rekabet hiçbir zaman sona ermeyecek olan Samsung ve Apple arasında yeni bir polemik başladı. Samsung, oluşturduğu GIF paketiyle Apple'ın iMessage hizmetini ti'ye alıyor. ...

Google'ın Telefona Dokunmanızı Engelleyen Yapay Zekâsı
Google'ın Telefona Dokunmanızı Engelleyen Yapay Zekâsı

Google I/O 2019 etkinliği tamamlandı. Firma Asistan ve Android başta olmak üzere pek çok hizmeti için yeniliklerini tanıttı. Geçtiğimiz yıl bir insanı telefonla arayıp bir insan gibi...

Chrome, HTTP ve HTTPS Birleştiren Siteleri Engelleyecek
Chrome, HTTP ve HTTPS Birleştiren Siteleri Engelleyecek

Google Chrome, bu zamana kadar HTTP protokolünü kullanan internet sitelerini güvensiz oldukları sebebiyle engelliyordu. Tarayıcı, yakın zamanda HTTP ve HTTPS protokollerini birleştiren...