Dünya Şifre Günü Geliyor: Güçlü Bir Şifre Nasıl Seçilir?

Doğum tarihiniz hiçbir zaman güçlü bir şifre olmadı, olmayacak. Güçlü bir şifre seçmenin çeşitli yolları var.


2 Mayıs, dünya şifre günü olarak kutlanıyor. Bu günün önemi şu: Teknolojiyle ilgilenmeyen gazeteler ve televizyonlar dahil her basın organı, güçlü bir şifre oluşturmanın gerektiğini hatırlatıyor. Bilişim teknolojileriyle uğraşmayan, IT departmanında çalışmayan bir insan, güçlü bir şifre seçme işini yalnızca yeni bir şifre oluşturacağı zaman hatırlıyor ama onlar da her zaman yapmıyor.

İnternette pek çok güçlü şifre oluşturma temalı yazı var ama arada bir bilgilerimizi tazelemek ve güncellemek iyidir. Günümüzde hala şifresini “password” (İngilizcede şifre), “123456”, “qwertyuiop” seçen pek çok insan bulunuyor.

Kimlik hırsızlığının ve veri tabanı sızıntılarının ayyuka çıkmaya başladığı günümüzün dünyasında kendinizi korumanız için bazı yöntemler var.

Eski Şifrelerinizi Kontrol Edin

Yeni bir şifre oluşturmadan önce eski şifrelerinizi kontrol edin. Daha önce güvenli olan şifreniz artık güvenli olmayabilir. Hackerler gün geçtikçe daha da sofistike işlemler yapıyor. Öncelikle kendinizin güvende olduğundan emin olun.

Şifreniz Tahmin Edilemez Olsun

Bu oldukça açık olsa da insanların genelde tahmin edilebilir şifreden anladıkları şey doğum tarihleri. Herkese açık olarak internette yer alan bilgilerinizden şifre oluşturmayın. Örneğin köpeğinizin adı Herkül ve yaşadığınız şehir İstanbul ise, Facebook sayfanıza bakan bir hacker, yaşadığı yer sekmesinde İstanbul’u ve “Canım oğlum Herkül’üm” yazılı paylaşımınızı gördüğü saniye Herkül34’ü bir alternatif olarak kullanacaktır (Doğru söyleyin, kimin şifresi bu?). Hackerin sizi kişisel olarak tanımaması, kişisel bilgilerinizi göremeyeceği anlamına gelmez. Doğum tarihi, evlilik tarihi, büyüdüğünüz sokak, üniversite okul numaranız şifreniz olmasın. İyi bir şifrenin gerçek sizinle alakası olmamalı.

Uzun Şifreler Kullanın

Siteler zaten belli bir uzunluğun altındaki şifrelerin kullanılmasına izin vermezler. Gerçekten de şifre oluştururken mümkün olduğunca uzun şifreler oluşturmakta fayda var. Bu şifrelere ne kadar çok büyük-küçük harf, sembol ve rakam sıkıştırırsanız o kadar iyi olur.

Uzun ve karmaşık şifreler oluşturmakta uzmanlaşmış siteler var. Bu şifreleri aklınızda tutmakta zorlanacağınıza inanıyorsanız bir şifre yöneticisi kurun ve sadece tek bir şifreyi hatırlayarak hayatınıza güvenli şekilde devam edin.

Güçlü Şifreler Oluşturun

Bir sürü harf, bir sürü rakam, bir sürü sembol kullanın. Hatta mümkünse şifreleriniz okunmaz olsun. Örneğin şifrenizi çok sevdiğiniz Avengers serisinden dolayı Aveng3r koyduysanız bu çok da işe yaramayacaktır, mümkün olduğunca okunması zor şeyler seçin.

Düzenli Şifre Değiştirin

Şifrelerin kırılması aylar süren bir süreç değildir. Muhtemelen bir defa duvara toslayan hackerler daha sonra şifrenizle uğraşmaz. Peki neden düzenli şifre değiştirmeniz daha iyidir? Sürekli olarak sızıntılar yaşanması nedeniyle şifreleriniz açığa çıkar. Örneğin 34jeG%V3&Md48@!563 şeklinde bir şifreniz var. Bu şifreyi hackerler kırmaya uğraşmaz ama şifrenizi kullandığınız platform (Facebook gibi) verilerin sızmasına engel olamadığında şifreniz açığa çıkmış oluyor. Yenisini bulmanızda fayda var. Belirlediğiniz bir takvime göre şifrenizi değiştirmeniz iyidir.

Çoklu Faktör Doğrulama

Yukarıdaki adımları tamamlayıp güvenli bir şifre oluşturduysanız son olarak çoklu güvenlik kullanın. Facebook, Twitter, Google gibi pek çok site ve platform, girişte bir de doğrulama için ek güvenlik önlemleri uygular. Bunlardan faydalanmanız siber güvenliğinize önemli bir katkı yapacaktır.

2 Mayıs Dünya Şifre Gününüz şimdiden kutlu olsun. İnternette güvenle kalın.




Google Chrome, 'Diğer Sekmeleri Kapat' Özelliğini Kaybediyor
Google Chrome, 'Diğer Sekmeleri Kapat' Özelliğini Kaybediyor

Google Chrome, kullanıcılarına sunduğu sekme menüsünde değişikliklere gidecek. Menüde bulunan bazı unsurları kaldıracağını belirten Google, bu seçeneklerin kullanım oranlarını da...

LoL'ün Dövüş Oyunundan İlk Görüntüler Yayınlandı (Video)
LoL'ün Dövüş Oyunundan İlk Görüntüler Yayınlandı (Video)

League of Legends’ın 10. yıldönümü kutlamaları sırasında kod ismi Project L olan dövüş oynunun duyurusu yapıldı. Project L’nin duyurusunu, Riot Games çalışanı Tom Cannon yaptı. ...

PlayStation 5'in Tasarım Renderları Ortaya Çıktı
PlayStation 5'in Tasarım Renderları Ortaya Çıktı

PlayStation 5 uzun bir süredir öyle ya da böyle gündemde olsa da hiçbir zaman tasarım konusunda bir çıkış sergileyememişti. Şimdi ortaya çıkan bilgilerse cihazın olası tasarımını...