Wi-Fi 6 Nedir, Wi-Fi 6 ile Neler Yapılabilir?

Yeni nesil Wi-Fi 6, Samsung Galaxy S10 ile birlikte kullanılmaya başlandı. Peki nedir bu Wi-Fi 6?


Wi-Fi 6 aslında, Wi-Fi 802.11ax’ın yeni ismi. Wi-Fi Alliance tarafından insanların daha kolay anlayabilmesi için sıralı sayı düzenine geçildi.

Wi-Fi 6, ilk olarak Samsung’un yeni nesil amiral gemisi akıllı telefonu Samsung Galaxy S10’da kullanıldı. Wi-Fi Alliance, diğer şirketlerin de bu isme geçmesini istiyor. Peki Wi-Fi 6’yı daha iyi yapan şey ne? Bunun için yeni bir yönlendirici almaya gerek var mı?

Batarya ömrü

Birçok şey batarya ömrü konusunda vaatlerde bulunuyor, peki Wi-Fi 6 bunu nasıl yapıyor? Eğer ki Wi-Fi 6’yı kullanan bir cihaz ve erişim noktasına sahipseniz, erişim noktası yeni TWT (Hedef Uyku Süresi) özelliğini aktifleştirebiliyor. Bunun özelliği ise cihaza yeni paket verinin ne zaman bekleneceğini söylemesi, böylelikle yeni paket veri gelene kadar Wi-Fi radyosunu kapatıyor.

Daha hızlı veri hızı

Bu muhtemelen en doğal olanı, tabi ki Wi-Fi 6, Wi-Fi 5’ten daha fazla hız sunuyor. Wi-Fi 6, önceline göre yüzde 40 daha hızlı. Ayrıca Wi-Fi 6 cihazları tüm bunları 5 GHz ve 2,4 GHz ağlarda da yapabilecek donanıma sahip olacak.

Daha iyi performans

Wi-Fi ağlarını ne kadar çok kişi kullanırsa o kadar çok yavaşlar. Wi-Fi 5, MIMO (Çoklu Giriş, Çoklu Çıkış) adı verilen bir özellikle birlikte gelmişti. Bu özellik çoklu antenleri bulunan Wi-Fi radyoların erişim noktasına birden çok cihazla “konuşmasına” izin vermesiyle çalışıyordu.

Wi-Fi 6 ise MU-MIMO (Çoklu Kullanıcı, Çoklu Giriş, Çoklu Çıkış) sistemini kullanıyor böylelikle erişim noktası birden fazla cihazı aynı anda dinleyebiliyor.

Yeni bir yönlendiriciye gerek var mı?

Eğer ki Wi-Fi 6’yı kullanmak istiyorsanız evet, ancak henüz acele etmeye gerek yok çünkü muhtemelen henüz kullandığınız birçok cihazda Wi-Fi 6 desteği bulunmuyor.




Katlanabilir Mate X, Huawei CEO'sunun Elinde Görüldü
Katlanabilir Mate X, Huawei CEO'sunun Elinde Görüldü

Samsung ve Huawei başta olmak üzere çeşitli şirketlerden 2019’da gelen katlanabilir telefon duyuruları, kullanıcıları heyecanlandırmıştı ancak Güney Koreli üretici Samsung ve Çinli...

Vivo'nun Yeni Telefonu AnTuTu'da Ortaya Çıktı
Vivo'nun Yeni Telefonu AnTuTu'da Ortaya Çıktı

Vivo'nun yaklaşmakta olan "V1936AL" model kodlu yeni telefonu, AnTuTu testlerinde ortaya çıktı. Şirketin geçtiğimiz dönemlerde piyasaya sürdüğü Vivo Neo 855'e fazlasıyla benzeyen bu...

Telefonu Kesenleri Engellediğini İddia Eden Cam İncelemesi
Telefonu Kesenleri Engellediğini İddia Eden Cam İncelemesi