Uzun zamandır hayatımızın bir parçası olan Wi-Fi, artık kanıksadığımız, hafife aldığımız ve bu yüzden de kolayca unuttuğumuz bir yapı halini aldı. Genelde bir kez girdiğimizde bir daha ihtiyacımız olmayan Wi-Fi şifresi, modem arayüzden değiştirilebiliyor. Wi-Fi şifresi değiştirme bir kenara dursun, Wi-Fi şifresi öğrenme işlemi nasıl yapılıyor?
Tahmin edebileceğiniz üzere hem platformun kendine özgü stilleri var. Her ikisi de telefonlara yönelik işletim sistemi olsa da Android ve iOS bu konuda birbirinden ciddi şekilde ayrılıyor. Bununla birlikte Microsoft Windows, işlerin en kolay gerçekleştiği bölüm olarak karşımıza çıkıyor. Hadi gelin, Wi-Fi şifresi hangi platformda nasıl öğrenilir birlikte bakalım.
Bir zamanların ulaşılamazı, ancak şimdi hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen Wi-Fi, ki açılımı Wireless Fidelity’dir, kablosuz bağlantı alanıdır. İnternete erişim isteyen bilgisayar, telefon, tablet, hatta buzdolabı, kısacası tüm elektronik cihazlara kablosuz olarak bu bağlantıyı sunan sistem, çıktığı ilk günden itibaren yaşamın bir parçası olmuştur.
Wi-Fi parolasını öğrenmek için kullanabileceğiniz en kolay yol, Windows işletim sistemine sahip bir bilgisayar kullanmak olacaktır. Her ne kadar Windows 7 ve Windows 8 de de çok benzer yolları izlemeniz gerekecekken burada Windows 10 kullandığımızı belirtelim.
Bununla birlikte Windows'ta Wi-Fi şifresini öğrenmek için birden fazla yol var. İlkinde sadece bağlı olduğunuz Wi-Fi ağının şifresini öğrenebiliyorken, eğer cmd kullanacak olursanız bilgisayarınız daha önce bağlandığı tüm Wi-Fi ağlarının şifresini görebilirsiniz.
NOT: Bu yöntem haricinde, doğrudan modem arayüzüne girerek şifrenizi öğrenebilir ve değiştirebilirsiniz. Bunun nasıl yapılacağını öğrenmek için, daha önce hazırladığımız bu yazıya (BURAYA LİNK GELECEK) bakabilirsiniz.
Birkaç sene öncesine kadar root erişimi olmayan bir Android’li telefondan Wi-Fi şifresi öğrenme şansımız yoktu (teknik olarak hâla yok). Fakat Huawei gibi bazı üreticiler karekod sistemi ile Wi-Fi ağınızı paylaşma imkanı sunuyordu. Hatta Google da Android 10 ile beraber bunu Android’in ana özelliklerinden biri haline getirdi. Bununla birlikte Wi-Fi ağımı paylaşmak istemiyorum, sadece şifremi öğrenmek istiyorum diyorsanız Android admin erişimine sahip olmanız; yani rootlu bir telefon kullanıyor olmanız gerekiyor.
Öncelikle belirtmek isteriz, bu yöntem herkes için değildir. Eğer Wi-Fi şifresini öğrenmek adına telefonunuzu rootlayacaksanız, tüm sorumluluk size aittir.
Android’de olduğu gibi, benzer şekilde iOS’ta da doğrudan mobil cihazınızın üzerinden Wi-Fi şifresi öğrenemiyorsunuz. Bunun için bir Mac bilgisayara ve bir de uygulamaya ihtiyacınız var. Fakat Wi-Fi şifresini öğrenmek istemiyorum, sadece başkasıyla paylaşsam yeter diyorsanız, buna da çözüm var.
2017'nin başında Samsung'un girişimiyle ortaya çıkıp sonrasında Panasonic ve 20th Century Fox tarafından desteklenen HDR10+, bu alandaki rakibi Dolby Vision'a göre birçok konuda daha...
Google Chrome geliştirici ekibi, sekmeleri gruplandıran ve kaydeden, kaydettiği bu grupları daha sonradan tekrar erişilebilir kılan bir özelliği test ettiğini duyurdu. Bu özellik Google...
2020 yılında iPhone'larda çok büyük değişiklikler yapmasını beklenen Apple, işe ekran boyutlarından başlayacak. ...