Yapay Zekanın Bugün Yapabildiğine İnanamayacağınız 13 Şey

Yapay zeka günümüzde birçok alanda karşımıza çıkıyor. Peki, insanlığın yükünü hafifletmeyi hedefleyen, geleceğe yön verecek gibi görünen bu önemli teknoloji neler yapabiliyor?


Yapay zeka artık günlük yaşamın bir parçası haline gelmeye başladı ve yaptıklarıyla insanları şaşırtıyor. Günümüzde robot teknolojilerinde, güvenlik sistemlerinde, akıllı cihazlarda, otomotiv sanayinde, sağlık bilimlerinde, iletişimde, oyunlarda ve aklımıza gelebilecek daha birçok alanda karşımıza çıkıyor.

Bilgisayar biliminin bir dalı olan yapay zeka, artık makinelerin sadece insani bir görünüme bürünmesi anlamına gelmiyor, öğreniyorlar ve bazı yaptıkları insanı bile aşıyor. Birçoğumuz artık bu teknolojilerin geleceğini tartışmaya başladık. İyimser kesim, yapay zekanın hayatı daha da kolaylaştıracağını ve yeni kapılar açacağını düşünürken, kötümser taraf ise robotların gelecekte bize saldıracağını veya insanları işsiz bırakabileceğini öne sürüyor.

Peki teoriler bir yana, yapay zeka neler yapabiliyor? Gerçekten endişelenmeye değer bir durum var mı, yoksa bizi daha ileriye taşıyabilir mi? Buna siz karar verin. İşte yapay zekanın yaptığına inanamayacağınız 13 şey:

yapay zeka okuma

1- Okuma

Günlük hayatınızda zaman kazanmayı seviyorsanız, dileğiniz yapay zeka destekli SummarizeBot ile gerçek oluyor. Haber makaleleri, kitaplar, e-postalar, yasal belgeler, ses ve görüntü dosyaları ve daha fazlası, yapay zeka tarafından okunarak, gerekli bilgiler geri bildirilebiliyor. Şu anda, SummarizeBot, Facebook Messenger veya Slack'te kullanılabiliyor ve doğal dil işleme, makine öğrenmesi, yapay zeka ve blockchain teknolojilerine dayanıyor.

2- Yazma

The New York Times, Washington Post ve Reuters gibi haber kuruluşları artık yapay zekaya güveniyor. Artık yapay zeka "kim, ne, nerede, ne zaman ve nasıl" formül formülü içeriyor olsa da, gelecekte daha yaratıcı yazılara da genişleyebilir. Birçok pazarlamacı da sosyal medya yayınlarını oluşturmak için yapay zekaya yöneliyor. Hatta yapay zekanın roman bile yazdığı görüldü.

yapay zeka görme

3- Görme

Makine görüşüyle, artık bilgisayarlar dünyayı görebiliyor ve görsel verileri analiz ederek karar alabiliyor. Kendini kendini süren arabalar, yüz tanıma sistemleri, ödeme portalları gibi teknolojiler, makine görüşünün kullanıldığı şaşırtıcı yollardan bazıları. İmalatta makinelerin görebilmesi, ürünlerin bakım ve kalite kontrolünde yardımcı oluyor.

sesli asistan

4- Duyma ve Anlama

Yapay zeka artık silah seslerini algılayabiliyor ve sesi analiz edip ilgili kurumları uyarabiliyor. Sesleri duymak ve algılamak, yapabileceği zihinsel davranışlardan sadece biri. En basitinden sesli asistanlar günümüzde yaygınlaşmaya başladı. Bizi duyuyor, anlıyor ve komutlarımıza cevap vererek istediklerimizi yapabiliyorlar. Özellikle işletme uzmanları, yapay zeka tarafından sağlanan rahatlığı ve verimliliği seviyor.

5- Konuşma

Yapay zeka aynı zamanda konuşabiliyor. Siri ve Google Maps'in sorularınıza yanıt vermesi ve size yol göstermesi yararlı olsa da, Google Duplex bunu bir adım daha ileri götürüyor. Uygulama randevuları ayarlama ve rezervasyon yapma gibi görevler için yapay zeka kullanıyor. Konuştuğu insanlar tarafından sorulan sorulara doğru cevaplar verebiliyor.

yapay zeka koklama

6- Koklama

Şu anda koklama yoluyla hastalıkları tespit edebilecek yapay zeka modelleri geliştiren araştırmacılar var. Kanser, diyabet ve beyin yaralanmaları dahil olmak üzere, hastalıklar ve stres ile ilişkili aldehitler adı verilen kimyasallar tespit edilebiliyor. Parkinson hastalığından yayılan "odunsu" koku da belirtiler tanımlanmadan önce saptanabiliyor. Ayrıca gaz kaçağını veya diğer kostik kimyasalları tanımlamada da kullanılabiliyor. IBM, yeni parfümler geliştirmek için yapay zekadan faydalanıyor.

yapay zeka dokunma

7- Dokunma

Sensörleri ve kameraları kullanarak, "süpermarkette olgunlaşmış" ahududuları tanımlayabilen ve hatta onları toplayıp sepete yerleştirebilecek bir robot var. Üstelik geliştiricisi, 20 saat boyunca her 10 saniyede bir ahududu seçebileceğini söylüyor. Yapay zekanın dokunsal gelişimi için bir sonraki adım, dokunma ile diğer duyuları ilişkilendirmek olacak.

8- Hareket

Yapay zeka, sürücüsüz araçlardan dronelara ve robotlara kadar her türlü hareketi yürütüyor. Nakliyeden araba kullanımına kadar birçok alanda başvurulacak yegana yöntemlerden biri olacak gibi görünüyor. Ayrıca robotların günümüzde hareketini ve dengesini sağlamalarında da önemli bir noktaya ulaşıldı.

9- Duyguları Anlama

Pazar araştırmalarında, insanların videolarını izlerken duygularını tanımlayan yapay zeka araçları kullanılıyor. Yapay duygusal zeka, bir insanın yüz ifadelerinden, beden dilinden ve daha pek çok hareketinden veri toplayabiliyor ve onu bir veri tabanına göre analiz edebiliyor. Ardından bu bilgiye dayalı bir eylem belirleyebiliyor.

yapay zeka satranç

10- Oyun Oynama

Yapay zeka artık satranç, Go ve poker gibi oyunları öğrenebiliyor. Ayrıca bu oyunlarda en iyi ihtimalleri hesaplayarak, rekabet edebileceğini ve hatta insanları yenebileceğini ortaya koyuyor.

11- Tartışma

IBM'in Proje Sorumlusu, yapay zekanın karmaşık konularda insanlarla tartışmakta başarılı olabileceğini gösterdi. Yapay zeka sadece bir konuyu araştırmakla kalmıyor, aynı zamanda ilgi çekici bir bakış açısı yaratabiliyor ve rakiplerine karşı zayıf noktaları bulabiliyor.

yapay zeka müzik

12- Yaratma

Yapay zeka görsel sanat yapmak, şiir yazmak, müzik bestelemek ve fotoğraf çekmek de dahil olmak üzere yaratıcı süreçlerde ustalaşabiliyor. Google'ın yapay zekası, insan yapımı meslektaşlarından daha iyi performans gösteren kendi yapay zeka "çocuğunu" bile yarattı.

13- Akıl Okuma

Gerçekten akıllara durgunluk veren bir özellik. Yapay zeka artık beyin sinyallerini yorumlayabiliyor ve sonrasında konuşma oluşturabiliyor. Konuşma bozukluğu olanlar için etkileyici ve yaşamı değiştirebilir. Ancak becerinin akıl okuma özelliğini göz önüne aldığınızda biraz can sıkıcı. Facebook ve Elon Musk da dahil olmak üzere en büyük teknoloji devlerinden bazıları, akıl okuma potansiyelinden yararlanmak için kendi projelerini yürütüyor.




En iyi arama kaydetme uygulamaları - Android 2020
En iyi arama kaydetme uygulamaları - Android 2020

Android arama kaydetme uygulamaları, akıllı telefonlarla yaptığınız görüşmelerinizi kaydetmek için oldukça işiniAndroid arama kaydetme uygulamaları, akıllı telefonlarla yaptığınız...

Spotify, 100 Milyon Ücretli Aboneye Ulaştığını Açıkladı
Spotify, 100 Milyon Ücretli Aboneye Ulaştığını Açıkladı

Spotify, 100 milyon ücretli aboneye ulaşarak çevrimiçi müzik rekabetindeki liderliğini sağlamlaştırmış oldu. ...

Google, Makine Öğrenimi ile Arama Sonuçlarını İyileştiriyor
Google, Makine Öğrenimi ile Arama Sonuçlarını İyileştiriyor

Google, uzun yıllardır arama sonuçlarını iyileştirmenin yolların arıyor ve kullandığı yeni sistem, dili daha iyi anlamaya odaklanıyor. Şirket, makine öğrenme teknolojisiyle...