30 Saniyelik Selfie ile Check-Up Yapan Uygulama

Toronto Üniversitesi’nden araştırmacılar, yalnızca 30 saniye boyunca selfie çekerek check-up yapabileceğiniz bir uygulama tanıttı. Araştırmacılara göre bir selfie, sağlığınız hakkında çok şey söylüyor.


Akıllı telefonlar 10 yıldan fazla bir süredir hayatımızda ve pek çok şeyi bu cihazlardan halletmeye alışkın durumdayız. Birini aramak ve mesaj atmak dışında internete girmek, fotoğraf çekmek, film izlemek ve oyun oynamak gibi pek çok şeyi de akıllı telefonlarımızı kullanarak yapıyoruz. Peki akıllı telefonlarımızı sağlık hizmetleri için de kullanabilir miyiz? Görünüşe göre yakın gelecekte evet. 

Toronto Üniversitesi’nden araştırmacılar, 30 saniyelik selfie çekerek check-up yapmayı sağlayan bir uygulama geliştirdi. Uygulama, beklenenden çok daha fazla bilgi paylaşıyor. Kardiyovasküler hastalık riskini, kan basıncını, kalp krizi riskini, felç tehlikesini ve daha pek çok veriyi yüzünüzden okuyabiliyor ve bir ekranda karşınıza çıkartıyor. 

Anura adlı uygulama, derin öğrenme teknolojilerini kullanarak yüzü tarıyor. Yirmiden fazla konuda teşhis yapabilen uygulama, bunu transfermal optik görüntüleme denen bir sistemi kullanarak gerçekleştiriyor. Temel olarak derimiz ışık geçiriyor ve uygulama da bu durumu kullanarak sağlık durumunu gözlemliyor. Anura özünde 3 boyutlu yüz tanıma ile aynı özellikleri kullanıyor ancak bunu kelimenin gerçek anlamıyla daha derin bir şekilde yapıyor. 

Derimizden telefona geri dönen ışığın iki tür proteine çarptığını, bunların melanin ve hemoglobin olduğunu söyleyen araştırmacılar, telefonların bu veriyi ayırt edebildiğini söylüyor. 

Doğru ışık, doğru sonuçlar için önemli

anura

Araştırmacılar, uygulama algoritması hakkında bilgiler paylaşırken gösterdikleri ısı haritası benzeri insan yüzü fotoğrafında sistemin nasıl çalıştığını açıkladı. Daha parlak renkler daha yüksek madde yoğunluğu anlamına geliyor. Uygulama, bu veriyi analiz yapmak için kullanıyor. 

Her değerlendirmede aynı veriler farklı farklı ele alınıyor. Yapılan gözleme göre her konuda farklı bir sonuç ortaya çıkıyor. Bu sonuçları elde eden hesaplama modelleri ise özel olarak geliştirilmiş durumda. 

Uygulama, en doğru verileri elde edebilmek için telefon kamerasını düzenliyor, beyaz ışık seviyesini ayarlıyor ve içinde bulunduğunuz ortamı da hesaba katarak değişiklikler yapıyor. 

Araştırmacılar, elde edilen sonuçları mantıklı ve kolay anlaşılabilir bir arayüze aktarmakta da zorluk çektiklerini söylüyorlar. Son tasarımın ise uygulamayı basit ya da oyunsu bir hale getirmediğini ancak uzman olmayan insanların da kullanabileceği hale getirdiğini söylüyorlar. 

Uygulamanın kalp ritmini ve stres seviyesini ölçen basit bir versiyonuna ait bağlantıları aşağıda bulabilirsiniz. Diğer ölçümlerin zaman içerisinde eklenmesi bekleniyor. 




Samsung, Ağustos Ayında Huawei’den% 31.6 Önde Oldu
Samsung, Ağustos Ayında Huawei’den% 31.6 Önde Oldu

Nisan ayında Huawei, kısa bir süre için dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi olarak Samsung’u geride bıraktı . Bunun sebebi ise, Çin’deki eski şirketin başarısı ve...

Yeni Outlast Oyunu Duyuruldu: Çevrimiçi Oynanabilir Olacak
Yeni Outlast Oyunu Duyuruldu: Çevrimiçi Oynanabilir Olacak

Outlast serisinin yapımcısı ve geliştiricisi olan Red Barrels, serinin yeni oyunu The Outlast Trials’ın posterini paylaştı ve bazı bilgiler verdi. Geliştirici ekip, yeni oyunun 4 kişiye...

Nusret'in Sosyal Medya Uzmanına Ödediği Maaş Ortaya Çıktı
Nusret'in Sosyal Medya Uzmanına Ödediği Maaş Ortaya Çıktı

Ülkemizde ve dünyada adını duyuran Nusret'in sosyal medya hesabını yöneten uzmanın aldığı maaş ortaya çıktı. ...