Yeni Bir Dönem Başlatacak Olan Wi-Fi 6, Bugün Yayınlanıyor

Yeni nesil kablosuz bağlantıların temelinde yer alacak olan Wi-Fi 6 teknolojisi, teknolojide bir mihenk taşı kabul ediliyor. Wi-Fi Alliance’ın Wi-Fi Certified 6 adlı yeni nesil kablosuz bağlantı programı bugün başlıyor.


Wi-Fi Alliance, kar amacı gütmeyen bir endüstri grubu olarak günlük yaşamımızda kullandığımız kablosuz bağlantı standartlarını belirliyor. Grup, yeni nesil teknolojilerin ihtiyaç duyacağı Wi-Fi Certified 6 adlı sertifika programını başlattı. Bu Wi-Fi araçları, 802.11ax Wi-Fi radyo frekansını kullanacak. Sisteme dahil olan üreticiler de Wi-Fi Certified 6 logosunu ürünlerinde kullanabilecek. 

Bu logo oldukça önemli zira bir cihazın yeni nesil teknolojiyi kullanabildiğini gösterecek. Bu lisansla birlikte üreticiler, söz konusu kablosuz bağlantı standardına uygun cihazlar piyasaya sürebilecek. Bazı akıllı telefonlar hali hazırda bu teknolojiye uygun olarak üretildi. 

wi-fi 6 certified

Wi-Fi Alliance, Wi-Fi 6’nın Wi-Fi 5’ten %40’a kadar daha hızlı olabileceğini söyledi. Wi-Fi 6 modemler tek kanalda birden fazla kullanıcıya hizmet vermeyi sağlayan OFDMA (Dik Frekans Bölmeli Çoklu Erişim) özelliğine sahip. 

Bu sistem sayesinde WPA3 Wi-Fi güvenlik sistemi de bulunuyor. Çoklu kullanıcı, çoklu girdi, çoklu çıktı sistemi sayesinde modem aynı anda birden fazla sinyali alıp gönderebiliyor. 160 MHz’lik kanallar da modemin bant genişliğini arttırıyor. Ayrıca bu modemler daha fazla bilgiyi daha uzun mesafeye gönderiyor. Yeni modemler ayrıca ping gönderme ihtiyacı olan cihazları sıralayarak enerji tasarrufu sağlıyor. 

Yani Wi-Fi 6 ile kablosuz bağlantılar her anlamda gelişme gösterecek. Wi-Fi Alliance, “En son nesil Wi-Fi 6’ya adaptasyon ile birlikte, üreticiler ve servis sağlayıcılar Wi-Fi Certified’e güvenerek, en yüksek güvenlik ve uyumluluk için Wi-Fi 6 cihazları ayırt edebilirler” dedi. 

Wi-Fi 6 sertifikalı ilk cihazlar bu yıl gelecek

wi fi 6

Yine de 2019 yılında yeni nesil Wi-Fi cihazlarını çok da fazla görmemiz pek de mümkün değil. Bununla birlikte 2020 sonrasında yeni ürünlerin, yeni nesil kablosuz bağlantıyı desteklemesi bekleniyor. Uzmanlara göre yeni sertifika ve standartların belirlenmesinin ardından Wi-Fi 6 piyasaya hakim olacak.

Wi-Fi Certified 6 etiketine sahip ilk cihazlar da şunlar olacak: 

  • Broadcom BCM4375
  • Broadcom BCM43698
  • Broadcom BCM43684
  • Cypress CYW 89650 Auto-Grade Wi-Fi 6 Certified
  • Intel Wi-Fi 6 (Gig+) AX200 (Bilgisayar için)
  • Intel Home Wi-Fi Çipseti WAV600 Serisi (modemler için)
  • Marvell 88W9064 (4x4) Wi-Fi 6 Dual-Band STA
  • Marvell 88W9064 (4x4) + 88W9068 (8x8) Wi-Fi 6 Concurrent Dual-Band AP
  • Qualcomm Networking Pro 1200 Platform
  • Qualcomm FastConnect 6800 Wi-Fi 6 Mobile Connectivity Subsystem
  • Ruckus R750 Wi-Fi 6 Access Point




SmartThings Find Uygulaması Duyuruldu!
SmartThings Find Uygulaması Duyuruldu!

Şirket yaklaşık iki aydır test aşamasında olan yeni uygulaması Samsung SmartThings Find lansmanını gerçekleştirdi. Kendi ekosistemini genişletmek için çalışmalarına devam eden...

AI ve Corel Draw Alternatifi 10 Ücretsiz Tasarım Programı
AI ve Corel Draw Alternatifi 10 Ücretsiz Tasarım Programı

Ücretiyle cep yakan Adobe Illustrator (AI) ve Corel Draw tasarımcıların vazgeçilmezi konumunda. Ancak her isteyen tasarımcı da bu programları karşılayamıyor. Durum böyle olunca insanlar...

Orta Segment Ekran Kartlarında Hangi Ürünler Öne Çıkıyor?
Orta Segment Ekran Kartlarında Hangi Ürünler Öne Çıkıyor?

AMD, yeni ekran kartları Radeon 5700 ve Radeon 5700XT’de indirime gitmeye karar verdi. Yeni indirimle birlikte AMD'nin kartları, NVIDIA’nın aynı segmentteki ürünlerine iyi alternatifler...