Wikipedia, Türkiye'de Yasağın Kalkması İçin AİHM'e Başvurdu

Wikipedia, Türkiye’de yasaklanmasına sebep olan içeriklerin "ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu" belirterek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruda bulundu.


Wikipedia’nın yönetimi olan Wikimedia Vakfı, AİHM’ne yaptığı yeni başvuruda Türkiye’nin uyguladığı yasağın kaldırılmasını istedi. Bu talebe gerekçe olarak, yasağa sebep olan içeriklerin ifade özgürlüğü kapsamında olduğu belirtildi.

Wikipedia, Nisan 2017’den beri ülkemizde yasaklı durumda bulunuyor. Vakıf, yasağın Türk mahkemeleri aracılığıyla kaldırılması için de girişimde bulunacağını belirtiyor.

Wikimedia Vakfı Genel Müdürü Katherine Maher gelişmeleri doğruladı.

Ankara 1. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından erişimi engellenen Wikipedia’ya yönelik karar, "İçeriklerin 5651 sayılı Kanun'un 8/A maddesi kapsamında terörü öven, şiddete ve suça teşvik eden, kamu düzenini ve milli güvenliği tehdit eden, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesine bağlı olarak içeriklere erişimin engellenmesi nedeniyle internet sitesinin tümüne yönelik erişimin engellemesine dair tedbir kararının, aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca onaylanmasına, belirtilen internet adresindeki içeriklere erişimin engellenmesi halinde hedeflenen amaç gerçekleşmiş olacağından www.wikipedia.org adlı internet sitesine tümden erişimin kaldırılmasına dair hüküm konulmuştur" şeklinde ifade edilmişti.

Maher, söz konusu içeriklerin yasal olarak korunan ifade özgürlüğü kapsamında olduğuna inandıklarını belirtti. Vakfın direktörü Stephen LaPorte, Türkiye’nin bu kararda hangi kısmın illegal sayıldığını göstermediğini söyledi.

Wikipedia ayrıca, tüm dillerde erişim engeline takıldıkları Çin’de de yasağın kaldırılması amacıyla çalışmalar yapacağını bildirdi.




Evet arkadaşlar tekrar hatırlatmak isterim ki forumlarda, sosyal medya paylaşımlarınızda, blogunuzda veya websitenizde resim yüklemek ve ya resim paylaşmak için buraya tıklayabilirsin. Sınırsız resim yükeyebilir ve resim paylaşabilirsin.




Google 2 Adımlı Doğrulama Sisteminin Arayüzünü Güncelleyecek
Google 2 Adımlı Doğrulama Sisteminin Arayüzünü Güncelleyecek

Google'ın iki aşamalı doğrulama sistemi, hesaplarımızı korumak adına büyük önem taşıyor. SMS ya da Google Kimlik Doğrulayıcı kullanılarak yapılabilen bu doğrulama işleminin dahil...

Xiaomi Bu Ay Bir Yeni Telefon ile Mi TV 5'i Piyasaya Sürecek
Xiaomi Bu Ay Bir Yeni Telefon ile Mi TV 5'i Piyasaya Sürecek

Xiaomi, bu sene içerisinde Mi Mix Alpha ve dünyanın en uygun 5G destekli telefonu Mi 9 Pro 5G'nin tanıtımını gerçekleştirmişti. Ortalıkta dolaşan söylentilere göre Xiaomi, bu ayın...

Office 365, Artık Mac App Store'da İndirilebilir Durumda
Office 365, Artık Mac App Store'da İndirilebilir Durumda

Mac üzerinden Office uygulamalarını kullanabilmek isteyenler için harika haberler geldi. Microsoft, App Store'da uygulamaları ilk defa satışa çıkardı. ...